
ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζει αντεπίθεση
Μετά το αναμενόμενο πρώτο σοκ με τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος Τσίπρα στην Χαριλάου Τρικούπη προχωρούν σε αναδιάταξη
Όπως αναμενόταν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση του κόμματος Τσίπρα, την ΕΛ.Α.Σ. φέρνουν τον πρώην πρωθυπουργό στην 2η θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμία των περιπτώσεων με τον αέρα που θα του επέτρεπε να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Το 15,5% στην εκτίμηση ψήφου για το κόμμα Τσίπρα είναι πολύ μικρότερο του σχεδόν 20% που άγγιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης το φθινόπωρο του 2024 μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κραδασμοί στην Χαριλάου Τρικούπη. Όμως οι περισσότεροι προήλθαν από την βιασύνη του Χάρη Δούκα να προχωρήσει σε σενάριο συνεργασίας με την ΕΛ.Α.Σ. όταν η εκπρόσωπος του κόμματος Τσίπρα, Θεώνη Κουφονικολάκου, έκανε λόγο ότι το κόμμα της δεν είναι όμορος χώρος με το ΠΑΣΟΚ.
Η βιασύνη του Δούκα, αλλά και οι πρώτες δημοσκοπήσεις ανάγκασαν το Νίκο Ανδρουλάκη να μεταφέρει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για χθες το απόγευμα από την Τετάρτη. Επί της ουσίας στην Χαριλάου Τρικούπη ανέμεναν τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος των πρώτων δημοσκοπήσεων, για να δουν που κινούνται τα δύο νέα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού. Οι πιο ψύχραιμοι ένιωσαν ικανοποίηση όταν μετά από τέτοια πολύμηνη διαφήμιση-προπαγάνδα του κόμματος Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ απώλεσε μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) ένα ιδιωτικό όχημα για την εξυπηρέτηση των φιλοδοξιών του κ. Τσίπρα, και μάλιστα χρηματοδοτούμενο από ένα κομμάτι της ολιγαρχίας που εκείνος κατά τα άλλα καταγγέλλει. Παραπέμπουν στην αποκάλυψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προστασία των εφοπλιστών από τη φορολόγηση σε βάρος των συντάξεων, στα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και στη σκοτεινή κληρονομιά της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλες του τις τοποθετήσεις αναδεικνύει το ηθικό στοιχείο τονίζοντας πως εκείνος, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, πολιτεύεται χωρίς εξαρτήσεις και πάντα στο προσκήνιο. Επενδύει στα εθνικά θέματα, στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας και καθημερινότητας και γνωρίζει πως η μάχη θα κριθεί στο Κέντρο, για αυτό και υπογραμμίζει πως «τη Νέα Δημοκρατία τη βολεύει ένας αντίπαλος που δεν της παίρνει ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ, επειδή τη “χτυπάει” στο κέντρο, δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος». Στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν επίσης το νέο κόμμα Τσίπρα ως πυροτέχνημα που δεν έχει σαφές στίγμα. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι η ΕΛ.Α.Σ. αργά ή γρήγορα θα ξεφουσκώσει.
Έτσι ολοένα και περισσότεροι στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η σημερινή εικόνα θα ανατραπεί, καθώς από την περιφέρεια έρχονται θετικά σήματα, που τροφοδοτούν την αισιοδοξία του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα από την Κρήτη και την δημοσκόπηση από την εταιρεία «The Point», που μεταδόθηκε από το CRETA Channel, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πρωταγωνιστής. Προηγείται σταθερά σε Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ στο Ρέθυμνο δίνεται μάχη σώμα με σώμα. Η εξαίρεση εντοπίζεται στα Χανιά, όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 12,8%, βλέποντας μπροστά του την ΕΛ.Α.Σ. με 13,9% και την πρωτοπόρο Νέα Δημοκρατία με 31,3%. Όμως κι εκεί δεν ανησυχούν, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν όπως λένε και από το εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει στην εκλογική μάχη, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΛ.Α.Σ. θα χάσει την μισή δύναμη της λόγω του Παύλου Πολάκη.
Ασφυκτικό πρέσινγκ στο Μαξίμου
Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη επιλέγουν να πετάξουν την μπάλα μπροστά και να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους. Η ηγεσία αναζητά βαλβίδες αποσυμπίεσης και κινείται έντονα σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά ότι με τον εσωκομματικό ανασχηματισμό και τη δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, κάτι που συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Αυτή η κίνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα, πίσω από κάθε υπουργό να υπάρχει διαρκώς πίεση από τον αντίστοιχό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα δημιουργήσει δίπολα, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση με το 13άωρο, για το οποίο υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Παύλου Χρηστίδη και Νίκης Κεραμέως, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να ζητά debate, με αφορμή την πρόταση του κόμματος του για την τετραήμερη εργασία. Τελικά ο Παύλος Χρηστίδης δεν βρέθηκε τετ-α-τετ με τη Νίκη Κεραμέως, αλλά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε μία αντιπαράθεση σε ειδικό χώρο ενώπιων νέων και κέρδισε τις εντυπώσεις.
Όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε «βομβαρδισμό» επίκαιρων ερωτήσεων και τροπολογιών. Το μότο «δεν θέλουμε να γίνει το κράτος λάφυρο της Ν.Δ.» δεν θα αποτελέσει ένα ρητορικό σχήμα. Αναμένεται να ενταθούν οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Από τα «σπιτάκια της ανακύκλωσης», την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια έως τα εργασιακά και το ΕΣΥ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει το «πρέσινγκ» απέναντι στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ήταν και το αίτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μπιαγκής και Ευαγγελία Λιακούλη για κλήση και ακρόαση του Ταλ Ντίλιαν και του Γρηγόρη Δημητριάδη. «Η ανάγκη κλήσης του κ. Ντίλιαν καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, στις οποίες αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εταιρείες του πωλούν σε κρατικές υπηρεσίες σύμφωνα με όλους τους απαιτούμενους κανονισμούς».
Στο 70% η ετοιμότητα των ψηφοδελτίων
Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, συνεδρίασε προ ολίγων 24ωρων και η επιτροπή ψηφοδελτίων, πραγματοποιώντας ουσιαστικά έναν απολογισμό των πρωτοβουλιών και των επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση από την πορεία των εργασιών της επιτροπής, καθώς κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει εξαρχής και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ετοιμότητας, έχοντας συγκεντρώσει υποψηφιότητες που καλύπτουν περίπου το 70% των ψηφοδελτίων σε εθνικό επίπεδο.
Οι ανακοινώσεις ωστόσο αναμένονται στις αρχές Ιουλίου, και «η δουλειά», όπως δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη, «συνεχίζεται σε όλη τη χώρα», με στόχο τη συγκρότηση όσο το δυνατόν πιο ισχυρών ψηφοδελτίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ενεργοποιώντας όλα τα δίκτυά του. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη νέα πρόσωπα που θα προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ.