«Πατρίδα (Ελλάδα), Θεός και οικογένεια με οδήγησαν στην κορυφή»

Οι Έλληνες έχουν πρότυπο τον Αντετοκούνμπο και ο Γιάννης τούς δείχνει το μυστικό της επιτυχίας του, με τις ευχαριστίες του που συγκλόνισαν για τον τίτλο του MVP. Το δώρο της Παναγίας του Αντώνη Σαμαρά και η ανταπόδοση της φανέλας με τον σημαδιακό αριθμό 34

Στα 24 του χρόνια είναι πλέον σύμβολο. Αποτελεί σημείο αναφοράς, πρότυπο. Έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων όχι μόνο με τις επιδόσεις του σε αθλητικό επίπεδο, όσο με τον χαρακτήρα του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε μια ονειρεμένη σεζόν στον μαγικό κόσμο του NBA που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο: Με την ανάδειξή του σε MVP της κανονικής περιόδου στα ΝΒΑ Awards 2019!

Ο «Greek Freak» βίωσε φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, αριθμώντας 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και 1,5 κοψίματα μέσο όρο σε 32,8 λεπτά συμμετοχής, κάνοντας ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ, βάζοντας τα κλάματα όταν παρέλαβε το βραβείο.

Με αυτόν στη θέση του ηγέτη, οι Μπακς ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (60-22), ενώ έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, όπου και αποκλείστηκαν με 4-2 νίκες από τους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς.

Και αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ για τη σεζόν 2018/19, γράφοντας ιστορία, και αν το σπουδαίο επίτευγμά του προσέφερε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο λόγος που έβγαλε κατά τη διάρκεια της παραλαβής του βραβείου θα μείνει στην ιστορία.

Ο «Greek Freak», παίρνοντας στα χέρια του το βραβείο από τον Κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, λύγισε κι έβαλε τα κλάματα, βγάζοντας τα εσώψυχά του. Το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί που πλέον τα έχει… σχεδόν όλα στη ζωή του, μπορεί να πέρασε στα ψιλά, όμως ο ίδιος το ανέδειξε όσο περισσότερο γινόταν. Ευχαρίστησε την πατρίδα Ελλάδα και τους Έλληνες, τον Θεό για όσα του χάρισε και την οικογένειά του. Το τρίπτυχο στο οποίο στηρίχτηκε για να μεγαλουργήσει, αυτό που επιχειρείται να κατεδαφιστεί από την παγκοσμιοποίηση, αναδείχθηκε όσο πιο δυνατά γινόταν από τον μοναδικό Γιάννη. Κόντρα σε όσους επιχειρούν να σαλαμοποιήσουν κάθε χώρα που θέλει ν’ αναδείξει τα χαρακτηριστικά της, απέναντι σε αυτούς που διακωμωδούν την κοσμοθεωρία της ύπαρξης Θεού, κόντρα στη διάλυση του ιστού της οικογένειας, ο Αντετοκούνμπο πολύ περιεκτικά κατεδάφισε τον κόσμο τους.

Ο Γιάννης είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Ό,τι κάνω, το κάνω μέσα από αυτόν. Να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους συμπαίκτες μου. Δεν κερδίζει μόνος του κάποιος 60 αγώνες. Όλοι οι συμπαίκτες μου ήταν έτοιμοι να έρθουν στον πόλεμο μαζί μου. Να ευχαριστήσω το προπονητικό επιτελείο. Να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες που με πίστεψαν. Ήμουν 18 χρονών από την Ελλάδα όταν με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω το Μιλγουόκι, την Ελλάδα και τους Νιγηριανούς που με υποστηρίζουν. Ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι 6 το πρωί όταν παίζω, αλλά μου στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα.

»Πριν δύο χρόνια είχα ως στόχο να γίνω ο κορυφαίος στη λίγκα. Πάντοτε όταν περνάω στο παρκέ σκέφτομαι τον πατέρα μου που με πίεζε να παίζω όλο και πιο σκληρά, ακόμα και όταν το κορμί μου πονάει. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπληκτικούς αδελφούς μου. Σας ευχαριστώ πολύ, σας αγαπάω πολύ. Είστε τα πρότυπά μου. Ευχαριστώ για όσα κάνετε για εμένα. Να ευχαριστήσω και την εκπληκτική μου μητέρα. Είναι η ηρωίδα μου. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον σου και αν δεν έχεις έναν καλό γονιό δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Η μητέρα μου είναι το οικοδόμημα αυτής της οικογένειας και είναι η ηρωίδα μου. Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα για μένα. ο Στόχος είναι να πάρω το πρωτάθλημα. Πάντα ο πατέρας μου έλεγε, να θέλεις περισσότερα αλλά να μην είσαι άπληστος».

Ήταν Φεβρουάριος του 2013 όταν ο 19χρονος Γιάννης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο «Draft Express». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου/αναλυτή του δικτύου για το τι παίκτης είναι, η απάντησή του προξένησε εντύπωση: «Είμαι ένας All Around παίκτης. Μπορώ να πηδήξω, να σουτάρω, να πασάρω την μπάλα, μπορώ να κάνω τα πάντα στο παρκέ».

Το 2013 ο Γιάννης ήταν απλώς ένα παιδί με περίεργο επίθετο, εντυπωσιακά μακρύ σώμα και εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας για το ύψος του. Δεν ήταν ο επόμενος μεγάλος σταρ του ΝΒΑ. Ήταν ένα ακόμα παιδί που ήθελε να ζήσει το όνειρό του. Στο μυαλό του όμως ήταν όλα ξεκάθαρα: «Θέλω να γίνω παίκτης ΝΒΑ».

Κέρδισε με το σπαθί του και τη δουλειά του κάθε δευτερόλεπτο συμμετοχής στο Μιλγουόκι όταν ήταν ακόμα ρούκι, μέχρι να φτάσει να μπει στην ελίτ του ΝΒΑ. Κάθε φορά έβαζε και έναν καινούργιο στόχο. Ο πρώτος ήταν να πάει στο ΝΒΑ. Ο επόμενος να κερδίσει χρόνο συμμετοχής. Μετά, να γίνει βασικός. Να γίνει All Star. Ακολούθησε ένας ακόμα μεγαλύτερος στόχος, έπειτα και από προτροπή του Κόμπι Μπράιαντ: Να γίνει ο MVP του ΝΒΑ. Ο επόμενος στόχος είναι να γίνει πρωταθλητής του ΝΒΑ.

Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο ο Γιάννης χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά. Χρειάστηκε να προσθέσει στο κορμί του 23 κιλά σε μυϊκό βάρος και να περάσει εκατοντάδες ώρες στο γήπεδο και στο γυμναστήριο για να γίνει ο παίκτης που είναι τώρα.

Ο σταρ των Μπακς δεν πρέπει να αποτελεί πρότυπο μόνο και μόνο επειδή η ιστορία του συγκλονίζει. Πρέπει να αποτελεί πρότυπο επειδή πάλεψε για τα πάντα στην ζωή. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ και ούτε σκοπεύει να το κάνει. Δεν ήταν και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος με τον εαυτό του, βάζοντας συνεχώς νέους στόχους, για τους οποίους δούλεψε και δουλεύει σκληρά για να τους πιάσει. Φάνηκε και στην δήλωση που έκανε πριν την έναρξη των NBA Awards 2019, όταν δήλωσε με σιγουριά: «Αν δεν κερδίσω το βραβείο του MVP θα επιστρέψω του χρόνου».

Έξι χρόνια πριν…

Πέρασαν έξι χρόνια από τον Ιούλιο του 2013, όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είδε τους Milwaukee Bucks να τον επιλέγουν στο νούμερο 15 του Draft και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Ο Γιάννης ετοιμάστηκε για το άλμα από το εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και την Α2 στο ΝΒΑ. Ήταν η αρχή ενός μαγικού ταξιδιού, η αρχή του ονείρου, η αρχή μιας ταινίας που εξελισσόταν μέρα με την ημέρα στα μάτια του ίδιου, της οικογένειάς του, του ελληνισμού ολόκληρου.

Στην αναδρομή αυτή, σημείο αναφοράς ήταν η συνάντηση του Γιάννη και μάλιστα… οικογενειακώς την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο 18χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με τους εκπροσώπους του (Γιώργο Δημητρόπουλο – Γιώργο Πάνου), αλλά και τους γονείς του, Τσαρλς και Βέρα, είχε περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά να τον υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο. «Θέλω να σε ευχαριστήσω που τιμάς τα εθνικά μας χρώματα», του είχε πει και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη συγκίνηση, όλος ο Ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς».

Κάπου εκεί είχε έρθει και η… ατάκα της ημέρας από τον τότε πρωθυπουργό. «Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα. Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι. Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και κατέληξε: «Να είστε καλά, να είστε δυνατοί. Μας δίνεις μεγάλη χαρά και ευχαριστώ και για το καπέλο των Bucks. Ευχαριστούμε που σηκώσατε τη σημαία με τον αδελφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα».

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει ένα εικόνισμα της Παναγίας στον αθλητή, με σκοπό «να σε φυλάει στις δύσκολες ώρες που θα έχεις εκεί, να τις κάνει πιο εύκολες». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησε την εικόνα τού πρώην πρωθυπουργού, η οποία αποτέλεσε ψυχικό στήριγμα. Λίγο καιρό αργότερα έστελνε τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς με το νούμερο 34 που είχε την υπογραφή του, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε στον γιο του, Κώστα.

Όσον αφορά την επιλογή για το αγαπημένο νούμερο στη φανέλα του Γιάννη, ο ίδιος αποκάλυψε ότι και γι’ αυτό ευθύνεται η… οικογένειά του.

«Το Νο. 34 το διάλεξα επειδή η μητέρα μου γεννήθηκε το 1964 και ο πατέρας μου το 1963. Οπότε πήρα το 3 και το 4».

Τελικά, η Ελλάδα που έβγαλε από μέσα του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν τόσο πολλή και μεγάλη, που έστειλε μηνύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Αντετοκούνμπο είναι σήμερα παγκοσμίως η ζωντανή διαφήμιση της ελληνικής σημαίας και έκανε τη γαλανόλευκη να ξεχωρίζει ανάμεσα στις σημαίες των άλλων ξένων παικτών, κυρίως γιατί το έχει επιλέξει ο ίδιος. Κρατά ελληνικές σημαίες όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, εκφράζει την αγάπη του για την πατρίδα, καθιστώντας τον εαυτό του τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρα μας, ενώ τον έχουν παρουσιάσει ως… 13ο Έλληνα θεό. Μια αγάπη που προφανώς απέκτησε μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον από τους μετανάστες γονείς του, οι οποίοι όμως ένιωθαν σεβασμό για τη χώρα που τους υποδέχτηκε.

Η μητέρα του έχει ευχαριστήσει δημοσίως δασκάλους και καθηγητές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην άριστη διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωση των παιδιών της. Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο έγραψε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να δώσουμε τα εύσημα στους Έλληνες δασκάλους που υποστήριξαν τα παιδιά μας στην εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα. Και πάλι σας ευχαριστούμε».

Στον ράφτη του Κυριάκου

Ο «Greek Freak» έδειξε την αγάπη και την υπερηφάνεια του για την Ελλάδα με το σακάκι του, στο οποίο είχε φροντίσει να βάλει φόδρα την εικόνα του Παρθενώνα.

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο, επιδεικνύοντας άλλο σακάκι με την εικόνα της θεάς Αθηνάς που κοσμεί την Ακαδημία Αθηνών. O Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ζητήσει φόδρες με εικόνες από την Αρχαία Ελλάδα σε όλα του τα σακάκια, τα οποία ράβει στην Ελλάδα ο γνωστός μόδιστρος, Γιώργος Παπαδόγαμβρος.

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος είναι ο ράφτης των διασήμων. Από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον αδελφό του Θανάση, έως και τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σάκη Ρουβά και πολλούς άλλους επιχειρηματίες, πολιτικούς, καλλιτέχνες.

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος μεγάλωσε μέσα σε μπάλες από ύφασμα και ψαλίδια. Ο παππούς του ήταν ράφτης, όπως και ο πατέρας του. Πήγε για σπουδές στο Μιλάνο, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998 και άνοιξε το δικό του κατάστημα στο κέντρο της Κηφισιάς με υφάσματα από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιταλίας και της Αγγλίας.

Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος αυτοαποκαλείται «μεταμοντέρνος ράφτης» από τότε που ξεκίνησε να κόβει το ύφασμα εκτυπωτή, αφού είχε προηγουμένως εισαγάγει τα μέτρα του πελάτη στον υπολογιστή.

Σύμφωνα με το «whoisgreece.gr», ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος έχει ντύσει πολλές διασημότητες, όπως τον ποδοσφαιριστή Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος έρχεται δύο φορές τον χρόνο στην Αθήνα για να πάρει τα κοστούμια του από τον σχεδιαστή. Τους Νίκο Λυμπερόπουλο, Σοφοκλή Σκορτσιανίτη, Γιώργο Μπαρτζώκα και ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Οι αθλητές γονείς του Γιάννη

Γεννημένος το 1994, ο Γιάννης είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αντετοκούμπο, που το 1991 μετανάστευσε στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε, ζούσε στη Νιγηρία, όπου έπαιζε επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Sunshine Stars FC, στην επαρχία Ondo. Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, έψαξε την τύχη του στη Γερμανία, όπου και βρήκε ομάδα. Η ρήξη χιαστών, όμως, που υπέστη, έβαλε… φρένο στα όνειρά του για μια καριέρα στο χορτάρι.

Ένα χρόνο αργότερα (1992) ήρθε στον κόσμο ο Θανάσης. Ο Φράνσις είχε μείνει πίσω στη Νιγηρία και μεγάλωνε με τους παππούδες του. Ακολούθησαν ο Γιάννης (1994), ο Κώστας (1998) και ο Άλεξ (2002).

Όλοι τους έμεναν σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πρώτα στην Κυψέλη, μετά στην Αττική, τα Σεπόλια και, τέλος, στου Ζωγράφου. Υπήρχαν ημέρες που δεν ήξεραν αν θα έχουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι, αλλά η αγάπη που είχαν ο ένας για τον άλλον τους κρατούσε δυνατούς.

Ο Τσαρλς με τη Βερόνικα πουλούσαν πράγματα στον δρόμο για να ζήσουν, όπως και τα παιδιά τους που ήθελαν να βοηθήσουν. Ωστόσο, ο Τσαρλς φρόντιζε αυτά να μην παραστρατήσουν και τους έμαθε να είναι αξιοπρεπείς. «Ακόμα κι όταν μας βοηθούσαν να βγάλουμε τα προς το ζην, δεν έχασαν ούτε μία ημέρα από το σχολείο τους», είχε δηλώσει παλαιότερα περήφανος. Ο Γιάννης, δυστυχώς, έχασε τον πολυαγαπημένο του πατέρα το 2017, ο οποίος έφυγε στην ηλικία των 54 ετών από καρδιακή προσβολή. Είναι κάτι που του στοίχισε όσο τίποτε άλλο. Γι’ αυτό και δεν χάνει σε κάθε ευκαιρία να κάνει αναφορά στις πατρικές συμβουλές και τα όσα του προσέφερε με κόπους και θυσίες.

Εμφύσησε στα αγόρια του την αγάπη για τον αθλητισμό. Κάτι που έκανε και η Βερόνικα, αφού ήταν αθλήτρια στίβου. Μάλιστα, αρκετοί θα έχουν δει και τις φωτογραφίες που είναι με τον Γιάννη μικρό στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου έβλεπαν αγώνες του Ολυμπιακού. Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος, στον Γιάννη άρεσε πολύ ο Τζιοβάνι, οπότε δεν είχε κι άλλη επιλογή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα