ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ: Ο Έλληνας Μάικλ Μουρ και το ελβετικό ντοκιμαντέρ

Με τους προστατευόμενους μάρτυρες ντυμένους ως «καθολικούς καλόγερους» ο δικηγόρος στο επίμαχο ντοκιμαντέρ ανέδειξε το ιατρικό σκάνδαλο Novartis, χωρίς όμως επαρκή στοιχεία εις βάρος πολιτικών

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένας από τους πρωταγωνιστές στην περίφημη υπόθεση Novartis είναι αναμφίβολα ο δικηγόρος των κουκουλοφόρων μαρτύρων Παύλος Σαράκης. Μάλιστα, ο γνωστός νομικός πλέον διεκδικεί όχι μόνο περίοπτη θέση στον δημόσιο διάλογο, αλλά ενδόμυχα αναζητά και τον τίτλο του εξυγιαντή της δημόσιας ζωής του τόπου.

Προ ολίγων ημερών ο γνωστός τοις πάσι τηλεοπτικός σταθμός Kontra, που στηρίζει με ασίγαστο πάθος τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προέβαλε μετά δόξης και τιμής ένα μέρος του περιβόητου ντοκιμαντέρ της ιταλόφωνης κρατικής τηλεόρασης της Ελβετίας RSI. Ο τηλεοπτικός σταθμός προέβαλε ένα μέρος, αλλά και στο σύνολό του το ντοκιμαντέρ δεν παρουσιάζει κάποιο νέο στοιχείο, ικανό να συμβάλει στη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο με την πολυεθνική ελβετική φαρμακοβιομηχανία, το οποίο να αφορά πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Όμως στο κομμάτι που προέβαλε το Kontra, ο πρωταγωνιστής είχε όνομα κι επώνυμο. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον πολυπράγμονα δικηγόρο Παύλο Σαράκη. Ούτε ο ίδιος να έκανε την παραγωγή. Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες παρουσιάζονται στον τηλεοπτικό φακό ντυμένοι ως καθολικοί καλόγεροι, φορώντας μάσκες από το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας. Οι μάρτυρες με την κωδική ονομασία Α, Β και C θυμίζουν κάτι από κομπάρσους σε ελληνική βιντεοταινία της δεκαετίας του ’80.

Τα λαβράκια και ο θηριοδαμαστής

Αυτοί θεωρητικά είναι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που με τις μαρτυρίες τους έκαναν τους ανακριτές του FBI να τρέμουν σύγκορμοι για το λαβράκι που έβγαλαν. Και στο βάθος να ακούγεται η φωνή του Σαράκη, σαν θηριοδαμαστής σε τσίρκο να μαστιγώνει τα θεριά για να μιλήσουν. Μαζί με διάφορα… γαλλικά ακούγεται η φωνή του δικηγόρου «μίλα, πες τα όλα, κινδυνεύει η Ελλάς».

Μήπως και το ντέρμπι της Novartis ήταν στημένο και είναι άκρως επίκαιρο το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου; Ο Παύλος Σαράκης εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υποστηρίζει ότι οι μάρτυρές του έχουν δώσει ονόματα πολιτικών στις αμερικανικές αρχές. Από την άλλη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με το έγγραφο που απέστειλε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ζαχαρή και Σοφουλάκη, ισχυρίζεται ότι οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία είναι ίδιοι. Όμως, ο Παύλος Σαράκης ισχυρίζεται ότι είναι διαφορετικοί. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να υποστηρίζει ότι συνολικά υπάρχουν έξι μάρτυρες. Τρεις δικοί του και τρεις της Τουλουπάκη. Είναι ολοφάνερο ότι κάποιος λέει ψέματα.

Για όσκαρ

Μέχρι τώρα ο πλέον αναγνωρίσιμος σκηνοθέτης και παραγωγός, που έχει λάβει όλες τις διακρίσεις είναι ο Αμερικανός Μάικλ Μουρ. Ο εν λόγω Αμερικανός παραγωγός ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ηθοποιός και αριστερός ακτιβιστής μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που κατάφερε να γεμίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον πλανήτη με το ντοκιμαντέρ «Fahrenheit 9/11» το 2004, όταν ασκούσε σκληρή κριτική στην διακυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Τώρα πλέον, ο αριστερός ακτιβιστής βρήκε τον δάσκαλό του. Ακούει στο όνομα Παύλος Σαράκης και δεν είναι αριστερός, όπως το γατάκι ο Αμερικάνος, αλλά δεξιός. Και το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι χάρη στον Έλληνα δικηγόρο οι Αμερικάνοι θα μπορέσουν να επιβάλουν πρόστιμο στη Novartis. Αυτά δεν μπορεί ούτε να τα διανοηθεί ο Μάικλ Μουρ. Με μόλις τρεις «καθολικούς καλόγερους» ένας Αγρινιώτης κατακτά τον κόσμο και κάνει περήφανη την τιμημένη Αιτωλοακαρνανία.

Η πρεμούρα

Θα πρέπει να σημειώσουμε κάποια στοιχεία για να καταλάβουμε το σκεπτικό του κυρίου Σαράκη. Οι μάρτυρές του μπορούν, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές, ενώ ο δικηγόρος έχει το ανάλογο μερίδιο. Όμως οι μάρτυρες δεν συνεισέφεραν με τις μαρτυρίες τους στο τι γινόταν στις καταθέσεις τους στις ΗΠΑ. Απλά εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, ελπίζουν σε καταδίκη των πολιτικών στην Ελλάδα, κάτι που θα δώσει άλλο ένα όπλο στα χέρια των αμερικανικών αρχών για να αυξήσουν το πρόστιμο στην ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο, λόγω των αθέμιτων πρακτικών της Novartis, αλλά και με βάση την πρακτική που έχουν ακολουθήσει οι αμερικανικές αρχές με άλλες πολυεθνικές εταιρείες που είχαν δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Εάν λοιπόν καταδικαστούν Έλληνες πολιτικοί, τότε το πακέτο είναι όντως αξιόλογο. Ειδάλλως, θα μείνουν με τη γλύκα ενός ωραίου ταξιδιού, μιας ζεστής φιλοξενίας, με τις αναμνήσεις από τις ξενοδοχειάρες.

Στο μάτι

Φυσικά η πλευρά των κατηγορουμένων στην Ελλάδα έχει τα δικά της επιχειρήματα.

Ο Παύλος Σαράκης ως φοιτητής μετείχε στην Ιταλία, ως ισχυρίζεται ο ίδιος, στους Χριστιανοδημοκράτες του Τζούλιο Αντρεότι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντρεότι μαζί με τον πολιτικό του αντίπαλο, τον σοσιαλιστή Μπετίνο Κράξι, είχαν κατηγορηθεί για αθέμιτες πρακτικές, συνεπώς η συμμετοχή του δικηγόρου, πριν πολλές δεκαετίες, στους Χριστιανοδημοκράτες δεν αποτελεί επιχείρημα οποιασδήποτε μομφής.

Για ένα διάστημα, ο κ. Σαράκης ήταν ο υπερασπιστής του Κασιδιάρη, κάτι που αποτέλεσε την αιτία να διαγραφεί από τη Ν.Δ. το 2013, με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του 2012. Επανέκαμψε το 2016. ΤΟ θέμα της Novartis έχει πολύ ψωμί ακόμα. Είδομεν…

 

Διαβάστε επίσης