Πέφτουν οι τιμές στα ρόστερ, μειώνονται οι χορηγίες

Ενώ ο αθλητισμός απορροφούσε το 66% των χορηγιών στην Ευρώπη, τα «τρελά» ποσά θα υποχωρήσουν στη μετά κορωνοϊό εποχή, όπου οι ποδοσφαιρικές ομάδες των πέντε προηγμένων χωρών θα χάσουν το 28% της χρηματιστηριακής αξίας των παικτών τους

Ο αθλητισμός απορροφά το 66% των χορηγιών στην Ευρώπη! Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορηγιών (European Sponsorship Association /ESA), Άντι Γουέστλεϊκ, στην ετήσια μελέτη για το 2019, εκφράζοντας πρόσφατα παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο αθλητισμός θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην επιστροφή του κόσμου στην κανονικότητα, μετά την περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της επιδραστικότητας του ποδοσφαίρου, κυρίως, αλλά και μεγάλων event ανά τον κόσμο.

Η ιστοσελίδα soccerex.com, που ασχολείται μόνο με τις business γύρω από το ποδόσφαιρο, ανέφερε ότι το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο παραμένει και για το 2019 ως ο κύριος αποδέκτης του μεγαλύτερο μπάτζετ χορηγιών στην Ευρώπη. Μπορεί η περσινή χρονιά να μην ήταν τόσο αποδοτική, καθ’ ότι δεν υπήρξε μεγάλο ποδοσφαιρικό event, όπως ένα Μουντιάλ ή ένα EURO, με συνέπεια να «φρενάρει» ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά η ΕSA έκανε γνωστό ότι: Στο Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας καθώς και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιοντσάνγκ ήταν οι δύο βασικοί πυλώνες της αύξησης των χορηγιών ήταν κατά 8,7%. Έφτασαν τα 31 δισ. ευρώ!

Ποιες, ωστόσο, είναι οι χώρες στις οποίες γίνονται οι μεγαλύτερες χορηγίες; Η απάντηση έχει να κάνει με απλά μαθήματα οικονομίας. Εκεί όπου το καταναλωτικό κοινό έχει τη δυνατότητα αγοράς. Η Γερμανία, συνεπώς, δεν θα μπορούσε να λείπει, είναι μάλιστα πρώτη στη σχετική λίστα με χορηγίες της τάξης των 6,26 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 4,56 δισ. ευρώ, και έπεται η Ιταλία με 1,94 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος Άντι Γουέστλεϊκ υποστήριξε ότι οι χορηγίες θα μειωθούν μετά τη πανδημία, και αυτό είναι λογικό, αφού η οικονομία θα περιέλθει σε βαθιά κρίση όταν θα έχει βγει από την περιπέτεια. Ξέρει τι λέει, καθ’ ότι είναι άνθρωπος της αγοράς. Η οικονομία θα βρει ενδεχομένως και με βαρείς «τραυματισμούς» τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Θα μειωθεί η χρηματιστηριακή τους αξία.

Αυτό καταγράφεται σε μεγάλη έρευνα του CIES Football Observatory, που αναφέρεται σε όλες τις ομάδες των πέντε προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών. Μάλιστα, στο σύνολό της η πτώση είναι γύρω στο 28% στα ρόστερ τους. Από τα 32,7 δισ. ευρώ, θα πέσουν στα 23,4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το football-observatory.com, η πτώση αυτή είναι συγκερασμός και παραμέτρων των ποδοσφαιριστών, όπως η ηλικία του, το οικονομικό μέγεθος του συμβολαίου του, οι συμμετοχές του την τρέχουσα σεζόν, καθώς και τα πριμ που αποκόμισαν. Το εν λόγω site αναφέρει ότι η αξία του διεθνή Γάλλου μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πολ Πογκμπά, που δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου την εφετινή σεζόν, έπεσε από τα 65 εκατ. ευρώ, που ήταν πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού, στα 35 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις ομάδες: στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η αξία του ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι αρχές Μαρτίου έφτανε τα 1,36 δισ. ευρώ κι ήταν ανάμεσα στις 3-4 πιο ακριβές ομάδες παγκοσμίως. Σχεδόν ένα μήνα μετά, την 1η Απριλίου 2020 το ρόστερ της έπαθε οικονομική καθίζηση και, πλέον, καταγράφεται στα 949 εκατ. ευρώ, που σημαίνει απώλεια 412 εκατ. ευρώ! Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, από το 1,4 δισ. ευρώ που αξιολογείται το ρόστερ της, θα υποστεί ζημιά 353 εκατ. ευρώ και θα πέσει στα 1,05 δισ. ευρώ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τα 1,007 δισ. ευρώ προσγειώνεται στα 714 εκατ. ευρώ με απώλειες 293 εκατ. ευρώ.

Στην Ισπανία, η Μπαρτσελόνα, με το τρίτο πιο ακριβό ρόστερ μετά τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, θα έχει τεράστιες απώλειες της τάξης των 366 εκατ. ευρώ καθώς από τα 1,17 δισ. ευρώ θα πέσει στα 804 εκατ. ευρώ. Περίπου ίδιες θα είναι και αυτές της Ρεάλ Μαδρίτης, που από τα 1,1 δισ. ευρώ θα φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 350 εκατ. ευρώ. Στην Ιταλία, η Γιουβέντους από τα 783 εκατ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 561 εκατ. ευρώ με απώλειες 222 εκατ. ευρώ, η Ίντερ από τα 773 εκατ. ευρώ στα 497 εκατ. ευρώ (μείον 267 εκατ. ευρώ), και στη Γαλλία η Παρί Σ.Ζ. από τα 961 εκατ. ευρώ θα πέσει στα 659, απώλειες 302 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, όπως είπε ο πρόεδρος Άντι Γουέστλεϊκ, θα συνεκτιμηθούν μόλις περάσει η λαίλαπα του κορωνοϊού. Το μόνο σίγουρο, παραδέχτηκε, είναι πως απολύτως τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν…

 

 

Οι χορηγοί σε ΕΠΟ, Super League1

Την ίδια στιγμή που ο αθλητισμός απορροφά το 66% των χορηγιών στην Ευρώπη με το ποδόσφαιρο να κατέχει την πρώτη θέση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του προέδρου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορηγιών (European Sponsorship Association /ESA), Άντι Γουέστλεϊκ, στην Ελλάδα δεν γίνεται να μη συμβεί το ίδιο. Να θυμηθούμε ότι η Super League1 έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με στοιχηματική εταιρεία καθώς και μία άλλη καλλυντικών. Την περασμένη σεζόν ο Ιβάν Σαββίδης διαφήμιζε μία εκ των εταιρειών του, αλλά φέτος αποχώρησε. Στο site αναφέρονται ακόμα δύο εταιρείες αθλητικής ένδυσης, μια ασφαλιστική και μία αθλητικού μάρκετινγκ. Ψάχνει, όμως, η Super League1 για έναν δυνατό partner. Στο site της ΕΠΟ χορηγοί φαίνονται μία τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, μια αθλητική εταιρεία ένδυσης και μία φυσικού αερίου και ρεύματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα