Η Πειραιώς χρηματοδοτεί με 1 δισ. τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με «όχημα» την καινοτομία αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που εξήγγειλε συνολικές χρηματοδοτήσεις 3,1 δισ. ευρώ για το 2018  εκ των οποίων το 1 δισ. θα έχει τη μορφή δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Mεταξύ άλλων μίλησε για το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα αλλά και στις προκλήσεις που ακόμη αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

Ο Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η Πειραιώς, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να στηρίξει περισσότερο την οικονομία, με μείωση του λειτουργικού κόστους (και μέσω του προγράμματος εθελουσίας που «πάει πολύ καλά» όπως είπε), μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορισμό της έκθεσης στον ELA.

«Πρόκειται για συνεχή προσπάθεια», τόνισε, και πρόσθεσε πως από το τέλος του 2018, η αναλογία δανείων προς καταθέσεις θα είναι κοντά στο 100%, πολύ μακριά από το 120%, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις». Ο κ. Μεγάλου είπε πως περί το ένα δισ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εχει υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας”

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν βελτιωθεί, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε σημαντικό ποσοστό, τη στιγμή που προβλέπεται ανάπτυξη 2-2,2% για φέτος».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ως επενδυτική επιλογή, ο Χρ. Μεγάλου επεσήμανε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς ανέφερε πως όλες οι τράπεζες χρηματοδοτούνται από τον ELA εκτός από μία και ότι για πρώτη φορά βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα μετά από χρόνια.

“Καλά κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες”

Ο ίδιος σημείωσε πως οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ότι η περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014, ωστόσο «αντιμετωπίζουμε ακόμη προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων».

Όπως είπε, «έχουμε πλάνο με τον SSM να μειωθούν τα NPLs και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο σχέδιο. Νομίζω πως θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το σχέδιο».

Ειδικότερα όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «υπάρχει αγορά για τα NPLs. Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος».

Για τους πλειστηριασμούς

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως «το σύστημα e πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και είμαι ήδη πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του». «Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία» είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεγάλου τόνισε πως «πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε στο νέο περιβάλλον της ψηφιοποίησης και του fintech» ενώ εκτίμησε πως όλες και οι τέσσερις ελληνικές συστηματικές τράπεζες είναι σε θέση να προσαρμοστούν.

Διαβάστε επίσης