bpbg
bpbg

Πειθήνιο όργανο του Αλέξη ο «Τζανακό»

Ο Τσίπρας τοποθέτησε τον Τζανακόπουλο ως γραμματέα του κόμματος για να βρει την ησυχία του με τον αντιρρησία Σκουρλέτη

Αναμφίβολα η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωκομματικό πεδίο ήταν αναμενόμενη. Όπως αναμενόμενη ήταν και η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ουκ ολίγες φορές, εξάλλου, πρόεδρος και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φτάσει στα άκρα και, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα ο Σκουρλέτης με αυτά που έκανε στον Τσίπρα θα είχε φύγει με τις κλωτσιές.

Απλά με την επιλογή Τζανακόπουλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον στέλνει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως «εγώ είμαι ο αρχηγός κι εγώ αποφασίζω». Ο Τζανακόπουλος λογίζεται στους προεδρικούς, όμως είχε φτιάξει μαζί με τον Δημήτρη Βίτσα μία τάση το «Αριστερό Δίκτυο», όπου μετέχουν ακόμη οι Γιάννης Μπουρνούς, Πέτυ Πέρκα, Κώστας Πουλάκης, Έφη Καλαμαρά, αλλά και στελέχη με σημαντική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια στη Νεολαία όπως οι Κώστας Κάβουρας και Θεόφραστος Βαμβουρέλης. Το «Αριστερό Δίκτυο» ήταν υπέρ του ανοίγματος του κόμματος λελογισμένα. Δηλαδή, ούτε με τον Σκουρλέτη και τους «53» που θέλουν κλειστές πόρτες, ούτε και με το δίδυμο Παππά-Σπίρτζη που όποιος πέρναγε έξω από την εκκλησία τον χειροτονούσαν ως ιερέα.

Με την επιλογή Τζανακόπουλου, ο κ. Τσίπρας κόβει τον βήχα και στους πρώην ΠΑΣΟΚους (όλων των τάσεων), οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα μετέφεραν τις διαφορές του από το πρώην κόμμα τους και ταυτόχρονα πρωταγωνιστούσαν σε διαδικτυακούς καβγάδες. Επίσης είχαν πάρει τέτοια φόρα που είχαν αρχίσει να μοιράζουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, λες και δεν υπήρχαν αρχηγός, γραμματέας και όργανα. Τώρα όλοι αυτοί οι πρώην ΠΑΣΟΚοι έβαλαν μαύρες πλερέζες, καθώς ο νέος γραμματέας (ως παιδί του κομματικού σωλήνα) έμαθε να μισεί οτιδήποτε είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Τζανακόπουλος, πάντως, μπορεί να καλμάρει σε έναν μεγάλο βαθμό την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς τόσο οι «53», όσο και τα ιστορικά στελέχη δεν άκουσαν με ευχαρίστηση την απόφαση του κ. Τσίπρα για νέα αναβολή του συνεδρίου ανασυγκρότησης για το 2021 και εάν το επιτρέψει η πανδημία. Δηλαδή, ισχύει το «ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι». Είναι χαρακτηριστική η φράση του Νίκου Φίλη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Με αυτά που κάνουμε, δεν αρέσουμε». Μία φράση που θύμισε μία ανάλογη που είχε πει η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου μετά το 1989 κι όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη δίνη της σκανδαλολογίας της εποχής: «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε πλέον».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη το χάος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Προσωρινά θα λουφάξουν

Προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί… ρίγη συγκίνησης στους ψηφοφόρους, αλλά έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε να βάλει σε τάξη τα εσωκομματικά του. Τι θα καταφέρει; Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει. Το σίγουρο είναι ότι για ένα διάστημα θα αποφύγει τις γκρίνιες. Όλοι θα λουφάξουν και θα ακούσουν τις εντολές του αρχηγού ως καλοί μαθητές. Θα ακολουθήσουν πιστά και τις οδηγίες που θα τους δοθούν. Αν όμως οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψαλιδίσει τη διαφορά, τότε δεν είναι απίθανο να επανέλθουν οι γκρίνιες. Όχι υπόγειες, αλλά φανερές.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα θα δούμε τους πάντες να «ράβουν το στόμα». Όπως είπαμε, όμως, για ένα διάστημα, καθώς όλοι συμφώνησαν πως είναι καταστροφική για την εικόνα του κόμματος η δημόσια διαμάχη. Με την αναβολή του συνεδρίου, δεν χάνει μόνο η αριστερή αντιπολίτευση έναντι του συστήματος Τσίπρα. Χάνουν  και οι πρώην ΠΑΣΟΚοι. Ελλείψει συνεδρίου  δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν μαζικά υψηλές θέσεις στα όργανα του κόμματος όπως ήλπιζαν. Και οι ελπίδες αυτές πηγάζουν από το ότι όταν ξεκίνησαν οι διαδικτυακές εγγραφές μελών αυτοί που έτρεξαν πρώτοι για να γράψουν μέλη ήταν οι πρώην ΠΑΣΟΚοι.

Και τώρα οι ΠΑΣΟΚοι ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι με την αλλαγή του γραμματέα και με την ευκαιρία της αναβολής του συνεδρίου, δεν πρόκειται να έχουν τόσο πολύ χώρο, από ό.τι οι παραδοσιακοί σύντροφοι του Τζανακόπουλου. Κι όπως έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη, «θα λένε Σκουρλέτη και θα κλαίνε». Διότι ο Πάνος δεν συμφωνούσε με το δίχως κανόνες άνοιγμα στο κέντρο, αλλά φέρθηκε με τακτ σε όλους τους νεοφερμένους. Το παιδί (Τζανακόπουλος) που θεωρεί παράσημο επειδή έμεινε για κάποια χρόνια στο Αιγάλεω δεν διαθέτει την αστική ευγένεια του Σκουρλέτη.

Η αναβάθμιση Τζανακόπουλου σε γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί το δίδυμο Τσοβόλα-Παπαγγελόπουλου

 Ο Παπαγγελόπουλος
Αυτός πάντως που νιώθει πολύ καλύτερα είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη με κρύα καρδιά στήριξαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Όταν τους έλεγες ότι δεν γλιτώνει ο Παπαγγελόπουλος το Ειδικό Δικαστήριο, σου απαντούσαν πως «αύριο θα έχει καλό καιρό», ο δε Σκουρλέτης έβγαζε σπυράκια όχι με το να τον δει, αλλά με το μόλις άκουγε το όνομα Παπαγγελόπουλος.

Τουναντίον, ο Τζανακόπουλος τον υποστήριξε μία χαρά στην ομιλία του στη Βουλή στην πρόσφατη ψηφοφορία όπου παραπέμφθηκε ο Παπαγγελόπουλος. Μάλιστα, ο Τζανακόπουλος ήταν τόσο επιθετικός που έφτασε να θυμηθεί μέχρι και το Νηστικάκη. Το δίδυμο Παπαγγελόπουλου-Τσοβόλα περιμένει ότι ο κ. Τζανακόπουλος θα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την περιπέτεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Και για να μην ξεχνάμε, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στον βόθρο της Novartis. Αυτός ήταν που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, συνάντησε την Ξένη Δημητρίου, προφανώς μεταφέροντας μήνυμα του Τσίπρα να ξεκινήσουν οι διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων. Και την επόμενη ημέρα, ο Παπαγγελόπουλος είπε τη μεγαλύτερη μπαρούφα της ιστορίας, περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους». Προφανώς, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ασθενή μνήμη ότι κάποιες υποθέσεις που ο ίδιος αρχειοθέτησε ήταν πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Την εποχή που ο Παπαγγελόπουλος αρχειοθετούσε όλες τις υποθέσεις που ήταν καυτές για την κυβέρνηση Καραμανλή, ο Τζανακόπουλος διάβαζε για να ολοκληρώσει τις σπουδές του και παρά το ότι ήταν επικεφαλής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν προλάβαινε να ασχοληθεί με τον Παπαγγελόπουλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα