Πελέ ή Μαραντόνα; Εύκολη η απάντηση

Για πολλούς το δίλημμα Πελέ ή Μαραντόνα δεν έχει απάντηση. Αυτά που έκαναν στους αγωνιστικούς χώρους ήταν εξωπραγματικά, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις στους φιλάθλους. Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης. «Θεοί» του ποδοσφαίρου και οι δύο.

Έξω απ’ αυτό, όμως, η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Όχι για την άσωτη ζωή του Αργεντινού και την εγκρατή του Βραζιλιάνου. Αλλά για την στάση ζωής που είχε απέναντι στον άνθρωπο. Όταν είσαι ίνδαλμα, αποτελείς πρότυπο. Όσο πιο σπουδαίο πρότυπο είναι ο Πελέ, τόσο πιο αρνητικό ήταν ο Μαραντόνα.

Η φιλανθρωπία για τον Πελέ ήταν στάση ζωής. Ο Μαραντόνα δεν είχε… επαφή με τέτοιες συμπεριφορές, πέρα από τη συμμετοχή του σε κάποιους αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Πελέ πριν από τέσσερα χρόνια διέθεσε πάνω από 2.000 αντικείμενα σε δημοπρασία, μεταξύ αυτών και τρία μετάλλια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και την ενίσχυση της πρώην ομάδα του, Σάντος.

Στην τριήμερη δημοπρασία διάρκειας που έγινε στο Λονδίνο, δημοπρατήθηκαν αναμνηστικά από την λαμπρή καριέρα του Βραζιλιάνου θρύλου, με την Εθνική ομάδα, την Σάντος και τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Περίοπτη θέση στην δημοπρασία είχε η ρέπλικα του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ», η οποία δόθηκε στον Πελέ το 1970 μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στο Μεξικό. Το τρόπαιο πωλήθηκε για 500.000 ευρώ.

Τι είχε πει ο Πελέ; «Πήρα αυτήν την απόφαση για φιλανθρωπικούς λόγους και για να βοηθήσω παιδιά. Η ιδέα είναι ότι το ήμισυ των χρημάτων πάει στο νοσοκομείο των παιδιών και τις άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, και τα υπόλοιπα στη Σάντος, την ομάδα που με έκανε να είμαι εδώ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα