Πεντάγωνο και ΝΑΤΟ απορρίπτουν την πρόταση Πούτιν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

"Η πρόταση του Πούτιν δεν δείχνει καλή θέληση και δεν είναι ειρηνική", είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Μετά το Κίεβο, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το ΝΑΤΟ τοποθετήθηκαν για τις «ειρηνευτικές προτάσεις» του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί πως με τους όρους που θέτει, δεν υπάρχει πιθανότητα για διαπραγμάτευση.

«Ο Πούτιν έχει καταλάβει και κατέχει παράνομα, κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει για να επέλθει η ειρήνη», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν θεωρεί «ειρηνική» την πρόταση του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία, προσθέτοντας πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

«Δεν είναι η Ουκρανία αυτή που πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος, αλλά η Ρωσία είναι εκείνη που πρέπει να απομακρυνθεί από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Η πρόταση αυτή (του Πούτιν) σημαίνει ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να καταλάβει ακόμη περισσότερα ουκρανικά εδάφη… Αυτή η πρόταση δεν δείχνει καλή θέληση, δείχνει την επιθυμία της Ρωσίας να επιτύχει στρατιωτικούς σκοπούς… Δηλαδή, δεν πρόκειται για μια ειρηνευτική πρόταση, αλλά συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη κατοχή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα