Πέντε αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις τους πάνω από τη Λευκορωσία – Θα ακολουθήσουν κι άλλες;

Το "αλλά" που θα κρίνει το αν θα μεγαλώσει η λίστα των "αρνητών" αεροπορικών

Πέντε είναι για την ώρα οι αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις των αεροσκαφών τους πάνω από την λευκορωσική επικράτεια, ακολουθώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ως γνωστόν την Δευτέρα. 24 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σε απάντηση της κρατικής αεροπειρατείας που διέπραξε η Λευκορωσία σε πτήση της Ryanair προκειμένου να συλλάβει τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς θα λάβει μέτρα για να απαγορεύσει πτήσεις στον εναέριο χώρο της Ε.Ε. με παράλληλη στέρηση της πρόσβαση λευκορωσικών αεροσκαφών σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Τον χορό άνοιξε η γαλλική Air France που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι “μέχρι νεωτέρας” αναστέλλει τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. “Η Air France ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ως εκ τούτου αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο (της Λευκορωσίας) από τα αεροπλάνα της. Τα αεροπλάνα που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν θα τροποποιήσουν το σχέδιο πτήσης τους”, ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε τα ξημερώματα της 25ης Μαΐου.

Με την απόφαση των Βρυξελλών συντάχθηκε και ο εθνικός αερομεταφορέας της Φινλανδίας, Finnair, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα επηρεάσει τρεις πτήσεις.

Το σχέδιο πτήσεων της θα τροποποιήσει και η αεροπορική εταιρεία Singapore Airlines, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ώστε να αποφεύγουν τα αεροπλάνα της να περνούν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Από αύριο Τετάρτη (26/5) σταματά τις πτήσεις από και προς την Λευκορωσία η Ουκρανία, η οποία, όπως ανακοίνωσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας Ντενίς Σμιγκάλ, θα εμποδίζει τους επιβάτες που προέρχονται από τη Λευκορωσία να περνούν από τα αεροδρόμιά της.

Τέλος, ούτε οι πολωνικές αερογραμμές LOT θα πετούν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς την πρωτεύουσα Μινσκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του εθνικού αερομεταφορέα, επιβεβαιώνοντας είδηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων PAP.

“Εξαιτίας της κατάστασης στη Λευκορωσία η LOT ανέστειλε τη σύνδεση με το Μινσκ και έχει βρει εναλλακτικές διαδρομές για τις πτήσεις που διασχίζουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο”, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου.

Το αν θα μεγαλώσει η λίστα των “αρνητών” αεροπορικών μένει, πάντως, να αποδειχτεί στην πράξη, καθώς σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου των αερομεταφορών η απόφαση πλήττει σε ένα βαθμό τα κοστολόγια πτήσης των εταιρειών.

(Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα