Πέντε ανατροπές στη φορολογία

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις να δίνει το στίγμα αυτών των ανατροπών. Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε 5 σημεία: το αφορολόγητο όριο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη δημιουργία Περιουσιολογίου, μειώσεις στον ΦΠΑ και νέα ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

1. Το αφορολόγητο θα είναι ενιαίο για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Όμως, αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά χωρίς να δοθούν χρονοδιαγράμματα. Θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα, ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα. Δεν δόθηκαν πάντως στοιχεία για τους φορολογικούς συντελεστές.

2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου. Υπάρχουν σκέψεις για φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων, δηλαδή αστικά ακίνητα, αγροτεμάχια κ.λπ., μαζί με κινητές αξίες όπως μετοχές, καταθέσεις, έργα τέχνης κ.λπ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι δύσκολο να συμβεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ήδη καταθέσεις και μετοχές φορολογούνται. Ο κ. Τσίπρας δε αναφέρθηκε στην κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δηλώνονται.

4. Με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα αλλαγές θα έρθουν και στον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κ.λπ.

5. Προανήγγειλε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και απλές διαδικασίες. Είπε ότι τα 72 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 30 δισ. ευρώ το 2009) υπονομεύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα