Περαία μου, Περαία μου, με το… εμπόριό σου

5 νέες επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη ημέρα άνοιγαν στο μεγάλο λιμάνι στο ενδεκάμηνο του έτους

Όταν ο Γιώργος Μητσάκης έγραψε τους στίχους και τη μουσική για τη «Θάλασσα του Πειραιά» σκέφτηκε ως… καμάρια του επινείου της Αθήνας τον Σαρωνικό και τον Ολυμπιακό! Αν, πάντως, το έγραφε σήμερα θα συμπλήρωνε ως πειραιώτικο «παράσημο» και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της Μεσογείου, που το 2022 κάνει πρωταθληματική σεζόν.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που καταδεικνύουν ρεκόρ ίδρυσης νέων εταιρειών στον Πειραιά με το «καλημέρα» του 2022 σήμερα.

Συγκεκριμένα, από την 1η/1/2022 ως και την 21η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν κάνει έναρξη λειτουργίας 1.162 καινούργιες επιχειρήσεις και έχουν διαγραφεί 213. Σε στατιστικούς μέσους όρους οι παραπάνω απόλυτοι αριθμοί μεταφράζονται σε άνοιγμα 5 νέων κάθε εργάσιμη ημέρα του εξεταζόμενου ενδεκάμηνου και σε κλείσιμο μόλις μίας στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον Πειραιά εντός του τρέχοντος έτους, οι 560 είναι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), οι 153 εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), οι 141 ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.), οι 83 ετερόρρυθμες εταιρείες (Ε.Ε.) και οι 81 ομόρρυθμες εταιρείες (Ο.Ε.).

Επικαλούμενος της δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων του ΓΕΜΗ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η επιχειρηματικότητα στον ευρύτερο πειραϊκό χώρο «δείχνει αντοχή, με τις τάσεις ανάπτυξης του επιχειρείν να παραμένουν ανοδικά ισχυρές, παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί ο κατά κύριο λόγο “εισαγόμενος” πληθωρισμός εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Ευρύτερη είναι, πάντως, η αίσθηση ότι ο Πειραιάς παρουσιάζει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία δημόσιων υποδομών (βλ. επέκταση μετρό, τραμ, προβλήτα κρουαζιέρας) μαζί με την αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος σε ακίνητα με την επαναχρησιμοποίηση ακόμη και εγκαταλελειμμένων κτηριακών «μεγαθηρίων» (π.χ. η αξίας 100 εκατ. ευρώ μετατροπή του Πύργου του Πειραιά σε ένα από τα πιο «πράσινα» κτήρια της Ευρώπης), προσδίδουν στην πόλη ένα άυλο κεφάλαιο που αναμένεται με τη σειρά του θα «γεννήσει» νέα ανάπτυξη.

Αυτόν τον αναπτυξιακό σκοπό εξυπηρετεί, άλλωστε, και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το ΕΒΕΠ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ), καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στην ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα