Απανωτές προκλήσεις Ζάεφ – Δημητρόφ στην Βουλή των Σκοπίων  

Άλλους δύο σκοπέλους τροπολογιών έχει μπροστά του να ξεπεράσει ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων η κυβέρνησή του υπερκέρασε δυο από τα τέσσερα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος που αφορούν την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία (67 «ναι», 23 «όχι», 4 «παρών») την υπ’ αριθμό ΧΧΧΙΙΙ τροπολογία του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία».

Επίσης, με πλειοψηφία 65 βουλευτών (σ.σ. έναντι 18 ψήφισαν «όχι» και 8 δήλωσαν «παρών») εγκρίθηκε και η τροπολογία XXXIV που αφορά την ιστορική Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας, από το 1944 και την ενσωμάτωση στο προοίμιο του Συντάγματος της ειρηνευτικής συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Συμβιβαστικός στο εξωτερικό, προκλητικός στο εσωτερικό

Αυτό που, πάντως, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι ότι η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται συμβιβαστική και διαλλακτική όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και εξαιρετικά προκλητική όταν απευθύνεται σε εσωκομματικό ακροατήριο.

Πολιτικά έχει τη λογικής της η συνταγή, αλλά δεν παύει να είναι εξωπραγματική ως προς την ουσία λεγομένων, σαν κι αυτά που εκστόμισε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων για τα δικαιώματα των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, κάνοντας λόγο για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα!!!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, εξέφρασε την άποψη ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργείται νέο κράτος και νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες (βλ.  Ελλάδα και Βουλγαρία).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της σκοπιανής εφημερίδας «Βέτσερ», σε εκείνο το σημείο ο Ζόραν Ζάεφ… απασφάλισε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα!!!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μενού της προκλητικότητας συμπληρώθηκε από τον Σκοπιανό ΥΠ.ΕΞ., Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος απευθυνόμενος στο σώμα τόνισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα «δεν είναι ολόκληρη η περιοχή της Μακεδονίας, αλλά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της, χωρίς αυτό να μας κάνει λιγότερο “Μακεδόνες” και λιγότερη “Μακεδονία”».

Και τώρα, τι;

Πίσω στα διαδικαστικά, τώρα, προς ψήφιση απομένουν ακόμη δύο τροπολογίες (αναμένεται να εγκριθούν από το σώμα μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 5/12) και στη συνέχει θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος των Σκοπίων μετά από το πέρας και της τρίτης φάση στο πλαίσιο της οποία η κυβέρνηση Ζάεφ θα καταθέσει στο εθνικό κοινοβούλιο  τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής.

Την κοινοβουλευτική συζήτηση θα ακολουθήσει η τελική ψηφοφορία, στην οπαία όμως ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της σκοπιανής βουλή, δηλαδή 80 βουλευτές επί συνόλου 120.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα