Πέρασε τον σκόπελο της αξιολόγησης

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να τρέξει η κυβέρνηση, για να απεμπλακεί οριστικά από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Εν μέσω άσχημων ειδήσεων, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η Αθήνα πέρασε τον σκόπελο της 13ης αξιολόγησης των θεσμών για την πορεία της οικονομίας, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σύμφωνα με τους αξιολογητές, «η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Του Ευάγγελου Χρήστου

Αυτό πάνω-κάτω αναφέρουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ανοίγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επόμενη αξιολόγηση, για την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αισιοδοξεί ότι θα είναι η τελευταία ως χώρα υπό ενισχυμένη εποπτεία. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας που περιλαμβάνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. «Η Ελλάδα προχώρησε επίσης σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης, και ξεκίνησε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τονίζεται στην αξιολόγηση, ενώ για τι όποιες καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα οι τεχνοκράτες αποδέχθηκαν τη δικαιολογία της πανδημίας, ενώ έμειναν ικανοποιημένοι για τους μεταρρυθμιστικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, το Εurogroup του Μαρτίου θα γνωμοδοτήσει. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την καταβολή δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η έκθεση των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Μάιο.

Οι κίνδυνοι

Η υγειονομική κρίση αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν μέτρα στήριξης και πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά την παροχή επιδότησης στο ρεύμα, συστήνεται να είναι υπό στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου μεγέθους του με έμφαση στην επάρκεια των ροών εσόδων για ειδικό προορισμό, που αναμένεται να καλύψουν αυτές τις επιδοτήσεις, αλλά και ότι ο λογαριασμός από τον οποίο αντλούνται τα κεφάλαια για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν θα μετατραπεί σε έλλειμμα.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την έκθεση, οι ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του φορέα πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και στην αύξηση του χρέους ανάλογα με την τελική τους στατιστική ταξινόμηση. Πρόσθετη αβεβαιότητα σχετίζεται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της αναδρομικής αποζημίωσης για περικοπές συντάξεων και δικαστικές υποθέσεις κατά της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου Εταιρεία (ΕΤΑΔ).

Ανοδικά, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κρατικά έσοδα είναι πιθανό να αποφέρουν για το 2022, καθώς αντανακλούν πιθανώς ότι η φορολογική βάση επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα φγια να ξεμπλέξει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

 Τα ορόσημα έως τον Μάιο

 Στα θετικά όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων περιλαμβάνονται:

  • Η δημόσια διοίκηση, όπου οι αρχές έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει την προετοιμασία των περιγραφών θέσεων εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Η απλοποίηση της αδειδότησης των επενδύσεων.
  • Η διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ.
  • Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο του 2022.
  • Η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).
  • Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ορόσημο τον Μάιο του 2022.
  • Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και όπως αναφέρεται στην έκθεση «οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι θα εκκαθαριστεί πλήρως έως τον Ιούνιο του 2022», ενώ «μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας, το απόθεμα των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε αξιοσημείωτα» με στόχο να έχει εκκαθαριστεί ουσιαστικά έως τον Φεβρουάριο του 2022.
  • Ο νέος ΕΝΦΙΑ, όπου υπήρξε συμφωνία. Η σχετική κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες με τις πρώτες πληρωμές να προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.
  • Η υγειονομική περίθαλψη, το clawback προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα, ώστε στα μέσα τού 2022 το 40% των προμηθειών να γίνονται κεντρικά.
  • Το ότι οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην προετοιμασία της μεταρρύθμισης των επιδομάτων αναπηρίας, με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου 2022.
  • Επίσης καταγράφεται γενικά καλή πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις με αναφορά σε ΔΕΠΑ, περιφερειακά λιμάνια κ.ά. Για την Εγνατία Οδό αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται έως τα τέλη του 2022.
  • Για το Κτηματολόγιο σημειώνεται ότι καταγράφεται πρόοδος το τελευταίο τρίμηνο. Η επικύρωση των δασικών χαρτών, η οποία επί του παρόντος έχει ανασταλεί λόγω της παράτασης της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων, πρόκειται να ξαναρχίσει τον Μάιο του 2022. Οι ελληνικές αρχές αναμένουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά έως τον Ιούλιο του 2022.

 Υπάρχουν και καθυστερήσεις

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τα βρήκαν όλα ρόδινα. Στην έκθεση μεταξύ άλλων υπάρχει και μνεία στις καθυστερήσεις. Αυτές είναι:

  • Το νέο πληφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis», το οποίο αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που επιλύθηκαν με στόχο πλέον τον Ιούνιο του 2022.
  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν δημόσια διαβούλευση για τη νομοθεσία στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ η υιοθέτηση θα ακολουθήσει λίγο αργότερα μέχρι τη 14η έκθεση.
  • Εκκρεμεί επίσης η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
  • Οι αρχές ενέκριναν δύο παράγωγες πράξεις για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η ΚΥΑ που αφορά στη σύσταση νέου νομικού προσώπου για την ανάπτυξη και συντήρηση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής.
  • Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις έχει καθυστερήσει με νέο ορόσημο τον Μάρτιο.
  • Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης έχει σημαντική καθυστέρηση. Έως τα τέλη Απριλίου είναι ο νέος στόχος. Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να εγκριθεί με εννέα μήνες καθυστέρηση, έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση για τη χώρα υποστηρίζοντας πως «πιστοποιείται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν –διεθνώς– ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας. Η δουλειά συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα