Περεστρόικα ο Ιβάν στη διαιτησία!

Ο Ιβάν Σαββίδης έφερε την περεστρόικα στην Ελλάδα και πρέπει να τιμηθεί από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την περεστρόικα και το «γκλάσνοστ» που λέγανε στην τελευταία Σοβιετική Ένωση οι αναθεωρητικοί κομμουνιστές του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ο Ιβάν ο Τρομερός κατάφερε να τα βάλει με το κατάβαθο κράτος της διαιτησίας και να βγει νικητής, και το είδαμε στην Τούμπα. Άγαλμα δίπλα σε κάθε γήπεδο πρέπει να του κάνουνε του Σαββίδη, ότι κατάφερε να βγάλει τη διαιτησία από τον ολοκληρωτισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων και να την παραδώσει λευκή περιστερά στην ελληνική κοινωνία.

Ο Αριστομένης Κουτσιαύτης, μέγας εγγυητής της Ιβανικής περεστρόικα στην Τούμπα έδωσε το πέναλτι στον Πρίγιοβιτς έξω από την περιοχή όταν βρισκόταν ακόμα, δεν περίμενε καν να μπει στην περιοχή. Είδε ο Αριστομένης (Μένιος για τους φίλους, στην Άρτα) ότι κοτζάμ άνδρας δυο μέτρα μπόι και σωριάστηκε σαν ένα τσουβάλι τσιμέντο στο χορτάρι και πάρ’ το. Επί τόπου. Και σφάδαζε κιόλας, ο Σέρβος Αλέξανδρος. Τόσο πολύ πόνεσε που βρήκε τα γάντια του Παπαδόπουλου. Πρέπει να είχανε ξυραφάκια τα γάντια του τερματοφύλακα του Αστέρα, αλλά του ξέφυγε, φαίνεται, του Αριστομένη, να τα κοιτάξει.

Να μην πλατιάζουμε, όμως. Ο Ιβάν Σαββίδης πλέρωσε κι έμαθε, όπως όλοι οι μεγάλοι άνδρες. Τους στοίχισε κάτι παραπάνω από 6 εκατ. ευρώ, αλλά έμαθε κι έτσι αποφάσισε να φέρει την περεστρόικα στην Ελλάδα. Αυτό το χουνέρι από τον Μελισσανίδη δεν μπόρεσε να το χωνέψει ποτέ ο Ιβάν, γι’ αυτό κι άλλαξε την κοσμοθεωρία της διαιτησίας εφέτος. Δικαιώθηκε κι ο δικηγόρος Αλέξης (όχι ο Κούγιας), που από τα πρώτα μάτσα-μούτσα με τον Μελισσανίδη του πιπίλιζε στο αυτί ότι ο «Τίγρης» τη δεδομένη στιγμή θα του την κάνει. Το θέμα, φυσικά, είναι ποιος «την έκανε» πρώτος σε ποιον. Ο Μελισσανίδης στον Σαββίδη ή ο Σαββίδης στον Μελισσανίδη; Χρονικά, προηγήθηκε ο τελικός του Βόλου με το γκολ οφσάιντ του Καλφόγλου.

Ο Ιβάν, λοιπόν, αποφάσισε εφέτος να οργανωθεί, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, φυσικά. Κάτι σαν «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», ένα πράμα. Και τι έκανε; Ξεκίνησε φυσικά από τη διαιτησία, προκειμένου να την «καθαρίσει». Έβαλε κάτω τα ονόματα κι άρχισε τα delete. Και πρώτα απ’ όλα, ο Βάτσιος, που σφύριξε πέναλτι δυο μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, στο ματς Λαμία – ΑΕΚ 0-1. Στη Football League, ο κύριος για να μάθει καλύτερα τους κανονισμούς κι άμα τον χρειαστούμε, εδώ είμαστε. Να έρθει αυτός σε μας, δεν θα πάμε εμείς σ’ αυτόν, έχει σημασία η κίνηση, ποιος δηλαδή την κάνει πρώτος.

Μετά, Αρετόπουλος, Μάνταλος, Καλογερόπουλος, Στυλιάρας. Αποστρατεύτηκαν τερματίσαντες ευδοκίμως τη θητεία τους στο… στράτευμα. Που σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουν «μπιστολιές». Και η πλάκα ξέρετε ποια είναι; Όταν ο Ιβάν συζητούσε σε φιλολογικό επίπεδο (πάντα σε φιλολογικό) για τους παραπάνω διαιτητές, θυμήθηκε κάτι δηλώσεις του Μελισσανίδη ότι «θα σφυρίζουν μόνο για να φεύγουν τα τρένα». Αυτό είπε κι ο Ιβάν και ο συνομιλητής του πρόσθεσε ότι θα σφυρίζουν όπως κορνάρουν τα βαπόρια… Βγήκε το μεροκάματο.

Φυσικά, στην Ιβανική περεστρόικα, δεν χωρούσε μέσα ο βοηθός Ποντίκης που υπέδειξε το οφ-σάιντ στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και το ακύρωσε ο Κομίνης. Κανονικά, όμως, ο Κούλα Χασάν με τον Καλφόγλου θα συνεχίσουν να υπηρετούν την ελληνική διαιτησία. Τώρα, αν έμεινε μέσα ο Κομίνης, αυτό είναι ένα ερώτημα. Γιατί έμεινε στους πίνακες ο «ΑΕΚτζής» Κομίνης; Γιατί «έχει δόντι», λέει. Αν είναι αλήθεια αυτό, δεν το γνωρίζουμε, εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο Κομίνης «τελειώνει» από διεθνής διαιτητής και ετοιμάζεται από τη Μακεδονία ο Ζαχαριάδης. Τέλος πάντων, ας τα βάλουμε κάτω τα πράγματα. Πολύ απλά είναι και κατανοητά.

Στους πίνακες των διαιτητών της Super League σφυρίζουν 23 διαιτητές. Μακράν οι κορυφαίοι. Τους επέλεξε για εκεί ο Μέλο Περέιρα, θεματοφύλακας της ομαλότητας πρώτα και μετά της κανονικότητας. Με τη βοήθεια του Σταύρακα του Τριτσώνη, φυσικά. Είναι το δεξί του χέρι, τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον Σταύρο.

Αυτή τη στιγμή, οι ενώσεις που αντιμάχονται την περεστρόικα του Σαββίδη είναι οι εξής: Πειραιάς, Ιθάκη, Κόρινθος, Ηλεία, Εύβοια, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Χανιά, Δυτική Αττική, Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Λακωνία, Κέρκυρα. Σύνολο 13. Ο Μέλο Περέιρα, μέγα τέκνο της Ιβανικής περεστρόικα, επέλεξε κι απ’ τις ενώσεις που αντιμάχονται την περεστρόικα, σε μια αποθέωση της δημοκρατίας. Έβαλε στους πίνακες τον Κομίνη από τη Θεσπρωτία, τον Λάμπρου από την Εύβοια, τον Γρατσάνη από τα Τρίκαλα και τον Τζαμούρη από τον Πειραιά. Τους έχει μεγάλη εμπιστοσύνη κι ας μη συντάσσονται με την Ιβανική περεστρόικα. Τώρα αν θα σφυρίζουν στα παιχνίδια ή θα σφυρίζουν… κλέφτικα, κανένας δεν το γνωρίζει. Κάτι θα σφυρίζουν, πάντως.

Προς εμπέδωση, να το ξαναπούμε ότι ο Μέλο Περέιρα είναι ταγός της Ιβανικής περεστρόικα και στηρίζει την ελευθερία, παράλληλα με την αποτίναξη του ζυγού των διαιτητών από τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους, και καλά κάνει. Έτσι, λοιπόν, έφτιαξε τους πίνακες των διαιτητών της Super League τοποθετώντας 15 διαιτητές από ισάριθμες ενώσεις που θεωρούνται «περιστροϊκαστρεφόμενες»: Αργολίδα, Άρτα, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα, Καστοριά και τρεις από τη Μακεδονία.

Ο Περέιρα, ένας αξιόλογος διαιτητής και άνθρωπος και με μεγάλη εμπειρία στην «επιστημονική» κατάρτιση των διαιτητών, προβίβασε από τη Football League τα μεγαλύτερα διαιτητικά ταλέντα. Έχει καμία σημασία που οι ενώσεις των νεοφερμένων διαιτητών ψήφισαν τον Ιβανικό περεστροϊκανό Βαγγέλη Γραμμένο; Ουδεμία, λέμε εμείς. Η διαιτησία είναι ιδέα, ως γνωστόν. Και αυτά που λέγονται ότι υπήρχαν πιέσεις προς τους προέδρους των ΕΠΣ να ψηφίσουν κάποιον πρόεδρο, «γιατί αλλιώς δεν θα έχεις διαιτητή να σφυρίξει στη Super League», φυσικά κι είναι ψέματα. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Που ολόκληρη Κρήτη δεν έχει έναν διαιτητή να σφυρίζει στη Super League, κανένα πρόβλημα. Ο Περέιρα ξέρει τι κάνει, δεν είναι χτεσινός. Ένας υπηρέτης της Ιβανικής περεστρόικα δεν μπορεί να κρίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Απλά, αυτή την εποχή, η Κρήτη δεν βγάζει διαιτητικά ταλέντα. Ότι οι πρόεδροι δεν είναι με την περεστρόικα, δεν παίζει κανένα ρόλο στο αξιακό σύστημα του Πορτογάλου.

Για να τελειώνουμε, γιατί ο Κουτσιαύτης σφύριξε αυτό που δεν είδαν τηλεοράσεις και κόσμος. Ο Σαββίδης διεμήνυσε με κάθε τρόπο παντού ότι φέτος θα πάρει το πρωτάθλημα με τον τσαμπουκά. Και δεν κωλώνει πουθενά. Έχει μαζί του τον λαό του ΠΑΟΚ και τον κάνει ό,τι θέλει. Κι ο Τσίπρας θ’ ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και οι ΠΑΟΚτσήδες γέμισαν με αφίσες τις κολόνες της ΔΕΗ. Ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ευπρόσδεκτος που ξεπούλησε τη Μακεδονία. Πώς θ’ αντιδράσουνε με την επίσκεψη του Τσίπρα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ; Πάντως στο παιχνίδι με τον Αστέρα δεν υπήρχε κρεμασμένο εκείνο το τεράστιο πανό, που έλεγε: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι εδώ». Γιατί έγινε αυτό, κανένας δεν ξέρει. Από μόνο του, πάντως, το πανό δεν κατέβηκε. Κάποιος έδωσε την εντολή.

Ο Ιβάν παίζει σε δυο βάρκες, έγραψε η «Α» στο προηγούμενο φύλλο. Μπορεί να προστέθηκε και… τρίτη βάρκα, στο μεταξύ, που θα τη χρησιμοποιήσει αν ο ΠΑΟΚ δεν πάρει το πρωτάθλημα από «το κράτος των Αθηνών». Αν το πάρει, όλα καλά. Αν δεν το πάρει με χειρουργεία, τότε αρχίζουν τα δύσκολα…

 

Δώρα μπρελόκ και λάπτοπ

Ωστόσο, η Ιβανική περεστρόικα πρέπει να προσέχει για να έχει. Εντάξει, ο Περέιρα επέλεξε τους καλύτερους. Τι, όμως, θα γίνει, έτσι και σε κανένα ντέρμπι οι διαιτητές δεν θα μπορέσουν ν’ αντέξουν το βάρος του αγώνα; Ο καλός μας άνθρωπος, Μέλο Περέιρα, έχει φροντίσει και γι’ αυτό. Θα φέρει ξένους διαιτητές, όπως έχει πει. Κι επειδή κοντοζυγώνει το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ την 4η αγωνιστική, άρχισε τις επαφές. Ποιος θα σφυρίξει, λοιπόν, το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα; Ο Περέιρα έχει ξαμοληθεί στην ανατολική Ευρώπη, κυρίως. Πρώτα απ’ όλα, στην Πολωνία. Έχει διαιτητάρες η Πολωνία. Κι η Τσεχία έχει, κι η Ρωσία επίσης. Αν δεν βρει εκεί, θα στραφεί στη Δυτική Ευρώπη, κι εκεί τον πρώτο λόγο έχει η Πορτογαλία και δεν παίζει κανέναν ρόλο που θα είναι συμπατριώτης του. Η διαιτησία είναι υπεράνω εθνικότητας, ως γνωστόν. Και, φυσικά, προέχει το λειτούργημα. Της διαιτησίας, φυσικά. Τώρα, αν μερικοί διαιτητές ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα παίρνουν και κανένα «δωράκι», όπως λάβαρα, σημαιάκια, μπρελόκ, στυλό, κινητό, λάπτοπ, αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ελληνικής φιλοξενίας και δεν υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση.

Του πήραν πίσω τα «δώρα»!

Άλλοι, πάλι, ξένοι διαιτητές ζητούν να χαλαρώσουν στα ξενοδοχεία. Ούτε αυτό είναι κακό, φυσικά. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, φυσικά, ξενιτεύονται για δυο ολόκληρες μέρες και δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους. Δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο, ούτε το αφύσικο. Έτσι, δηλαδή, και ρωτήσεις κάποιος παλιούς Έλληνας διαιτητές, θα σ’ τα επιβεβαιώσουν όλα αυτά, ότι στο πλαίσιο της φιλοξενίας, όταν πήγαιναν να σφυρίξουν στο εξωτερικό, όλο και κάτι «δωράκια» έπαιρναν. Ας πούμε, μια φορά, γέμισαν με δώρα το δωμάτιο ενός παλιού διεθνή Έλληνα διαιτητή και πρώην αρχιδιαιτητή. Και του ζήτησαν και μια χάρη, να παίξει στα ίσια, απλά να μη δείξει κίτρινη κάρτα σε δύο παίκτες, που ήταν στο όριο. Δεν ήξεραν ότι ο διαιτητής ήταν σκληρός αριστερός. Έδειξε κανονικά τις κίτρινες κάρτες και στους δύο και, όταν γύρισε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, του είχαν πάρει όλα τα δώρα πίσω! Γίνονται αυτά τα πράγματα με τους ξένους διαιτητές. Άλλοι, όμως, δεν δέχονται ούτε «δώρα», ούτε «δωράκια», ο καθένας εκτιμάει διαφορετικά τον εαυτό του. Δικαίωμά του. Δεν είναι όλοι ίσα κι όμοια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα