Περίεργο «ξήλωμα» συνόρων στην οριογραμμή Ελλάδας – Σκοπίων

Διακριτικά αλλά με τη δέουσα προσοχή αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές ένα περιστατικό που συνέβη στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Σκοπίων, καθώς κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή Μεσόκαμπος του δήμου Φλώρινας διαπίστωσαν ότι 105 κωνικές τσιμεντένιες στήλες που σηματοδοτούν την οριογραμμή των δύο χωρών είχαν εκθεμελιωθεί.

Το πιθανότερο όλων είναι ότι το «ξερίζωμα» των σημάνσεων έγινε με τη χρήση εκσκαφέων, χωρίς είναι βέβαιο το πότε έγινε, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες μέχρι και την περασμένη Παρασκευή το πρωί οι 105 «πυραμίδες» στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – ΠΓΔΜ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας βρίσκονταν στη θέση τους.

Ως προς την ταυτότητα, τώρα, των δραστών και φυσικά του κινήτρου τους, οι αρχές της πΓΔΜ και της Ελλάδας βρίσκονται σε επικοινωνία και ερευνούν κάθε πιθανότητα. Ήδη το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιες εισαγγελικές και στρατιωτικές Αρχές.

Για την ώρα, πάντως, τα δύο επικρατέστερα σενάρια που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου αφορούν είτε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων είτε φιλοσκοπιανές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι πυραμίδες τοποθετήθηκαν μετά από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη μία πλευρά τους αναγράφουν τα αρχικά της Ελλάδας και στην άλλη αυτά της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι βάσει συμφωνιών οι συγκεκριμένες σημάνσεις της οριογραμμής ανήκουν και στα δύο κράτη, αλλά λόγω μεγαλύτερης εγγύτητας στα φυλάκια της πΓΔΜ η συντήρησή τους «βαρύνει» τα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα