Περίμεναν τη Μάρκου, «ξέρουν» τον επόμενο

«Στην ερχόμενη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού θα είναι ανανεωμένη σε μεγάλο ποσοστό». Αυτό έλεγε στην «Α» στέλεχος της Σεβαστουπόλεως μία ημέρα μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία αναμφίβολα δημιούργησε νέο πονοκέφαλο στον Σταύρο Θεοδωράκη κι έδωσε τροφή στους επικριτές του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Σεβαστουπόλεως η αποχώρηση της κας Μάρκου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.  Γνώριζαν τις προθέσεις της, όπως και τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα κάποιοι θυμούνται ότι οι σχέσεις του κόμματος με τη βουλευτή τής Β΄ Θεσσαλονίκης αρκετές φορές είχαν φθάσει σε οριακό σημείο. Όταν λ.χ. διαφοροποιήθηκε και δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και την ιθαγένεια. Όπως επίσης και για την γκρίνια της στην Κ.Ο. για ποιο λόγο να παρακρατείται από τον μισθό της υπέρ του κόμματος €1.000 μηνιαίως, κάτι που γίνεται με όλους τους βουλευτές κι ευρωβουλευτές. «Γιατί να δώσει σε δύο χρόνια 25.000 ευρώ από τον μισθό της, σε ένα κόμμα που μπορεί να μην μπει στην Βουλή;» έλεγαν οι συνεργάτες της.

Απλά η αποχώρηση τη Δευτέρα το πρωί εκνεύρισε τα μάλα τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, μέσω της συνεδρίασης της ΜΕΣΥΑ, για την εκστρατεία του Ποταμιού σε όλη την περιφέρεια. Η οξύτατη αντίδραση του Θεοδωράκη και η σκληρή δήλωση δεν είχαν στόχο μόνο αυτούς που έφυγαν (βλ. Θεοχάρη, Φωτήλα και Μάρκου), αλλά ήταν και μήνυμα για τον Αχμέτ Ιλχάν, τον οποίο στο Ποτάμι αναμένουν ότι θα είναι ο επόμενος για αποχώρηση. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν για τον μουσουλμάνο βουλευτή, δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ν.Δ. από όπου προέρχεται, αλλά βρίσκεται σε συζητήσεις κι αυτός με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ποιος φταίει
Σε όλες του τις δηλώσεις μετά την αποχώρηση Μάρκου, ο Στ. Θεοδωράκης επισημαίνει με έμφαση ότι ευθύνεται αυτός για τις συγκεκριμένες επιλογές. Κάτι που όπως φαίνεται ικανοποιεί τη βάση του Ποταμιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα social media υπάρχουν ένα σωρό αναρτήσεις από μικρά και μεσαία στελέχη του Ποταμιού που σχολιάζουν πως «όταν είχαμε άγνωστα στο ευρύ κοινό στελέχη το Ποτάμι πήρε 6% στις ευρωεκλογές και στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι θα ξεπεράσει το 9%. Αντίθετα με την έλευση των διάσημων έπεσε στο 2-3%». Αρκετοί άλλοι υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να πέσει το κόμμα ακόμη και στο ένα τοις εκατό, αλλά να διατηρήσει την καθαρότητά του και να ξεκινήσει από την αρχή.

Όμως οι εκτός του Ποταμιού κατηγορούν το κόμμα ότι δεν έχει στρατηγική, ούτε ιδεολογία. Μάλιστα όπως επισημαίνουν «η προσπάθεια του νεο-εισελθόντα στο πολιτικό σύστημα πολιτικού απέτυχε στην παρούσα φάση γιατί δεν στηρίχθηκε σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική βάση και γιατί δεν παρουσίασε συγκεκριμένο και δομημένο πολιτικό προσανατολισμό. Μακριά από το παλιό πολιτικό σύστημα, νέες ιδέες και νέοι άνθρωποι και άλλα τέτοια γενικόλογα, γλυκανάλατα συνθήματα. Το Ποτάμι  ως έννοια παρουσιάζει προβλήματα περιεχομένου και πολιτικής ορολογίας».

Με την παραπάνω ανάλυση φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος για ακόμη μία φορά διαφοροποιήθηκε σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Θεοδωράκη κατά της Κατερίνας Μάρκου, την οποία κατέκρινε, ενώ επεσήμανε πως το έλλειμμα στην πολιτική ταυτότητα και στρατηγική του Ποταμιού ευνοεί τις φυγόκεντρες τάσεις. Υποστήριξε ότι το Ποτάμι πρέπει να αποσαφηνίσει τι είναι και τι θέλει.

Από τη Σεβαστουπόλεως δεν σχολίασαν τα όσα είπε ο κ. Λυκούδης, αλλά τόνισαν πως «ο αντιπρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει έως το τέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού».

Εκδηλώσεις και σενάρια
Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ομιλούν περί γκρεμού για το Ποτάμι προβλέποντας πως στις επόμενες εκλογές όχι μόνο δεν θα εισέλθει στη Βουλή, αλλά θα λάβει και ποσοστό μικρότερο της ΔΗΜ.ΑΡ. του Ιανουαρίου του 2015, στη Σεβαστουπόλεως ισχυρίζονται ότι δεν ανησυχούν και ότι πολύ σύντομα θα ανακάμψουν. Μάλιστα τονίζουν με έμφαση για τη σημασία της μεθαυριανής εκδήλωσης του Ποταμιού για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο υπό τον τίτλο «Οι γείτονες έχουν νεύρα; Εμείς;». Και τα θέματα της εκδήλωσης είναι: Τα σύνορα, η Λωζάννη, η ειρήνη. Η στάση της Ε.Ε., της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι; Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο;

Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης, ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργος Κακλίκης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Βέβαια τις τελευταίες ημέρες το Ποτάμι εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια που αναφέρουν πως ετοιμάζεται ένας νέος πολιτικός σχηματισμός στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Μάλιστα, αυτά τα σενάρια φούντωσαν, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης παραβρέθηκε την Τρίτη (μαζί με τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Γιώργο Αμυρά) στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου μέσω των think tanks που ηγούνται – τον Κύκλο Ιδεών για την ανασυγκρότηση και το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Σοφούλη.

Στην εκδήλωση αυτή η κα Διαμαντοπούλου έκανε μια ευκρινέστατη πολιτική παρέμβαση. Όχι μόνον ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο του κέντρου, αλλά περιέγραψε και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Ανάλογη ήταν η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για το βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου (μαζί με τον Θεοδωράκη και τον Μητσοτάκη), όπου περιέγραψε μία εθνική στρατηγική κατά του λαϊκισμού πέρα από τη Ν.Δ. Το πράγμα περιπλέχθηκε όταν την Τετάρτη ο Θεοδωράκης ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Το Ποτάμι έχει δύο δρόμους. Ή αυτόνομη πορεία, ή ως βάση σε ένα νέο κίνημα που θα δημιουργηθεί μέσα από την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα