Περιμένοντας (όχι τον Γκοντό) τις δημοσκοπήσεις…

Με τι θα είναι ευχαριστημένος ο Μητσοτάκης, τι αναμένει ο Τσίπρας και ποιες είναι οι προσδοκίες της Γεννηματά

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η ανάβαση στη Θεσσαλονίκη για τους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, και όλοι πλέον κάθονται σχεδόν σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Διότι όλοι συνεχίζουν να λένε ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι μία φωτογραφία της στιγμής», αλλά όλοι ενδιαφέρονται να δουν τα κόμματά τους με ανεβασμένα ποσοστά.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, το καλοκαίρι που βιώσαμε ήταν στην κυριολεξία πρωτόγνωρο. Η πανδημία του covid-19 σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν κάνει τους Έλληνες να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δημοσκοπήσεις. Εάν συνυπολογίσουμε και την ελληνοτουρκική κρίση, τότε ουδείς σκέφτεται εκλογές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση των ήδη αρκετών προβλημάτων του.

Αυτό το καλοκαίρι ακούσαμε πολλά και διάφορα. Αναμφίβολα η κυβέρνηση έδρασε. Άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε με τρόπο που δεν ικανοποίησε τον κόσμο. Από την άλλη, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική, τις περισσότερες φορές με μηδενιστικό τρόπο. Και τώρα όλοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα του φθινοπώρου. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις.

Τώρα όπου λίγο-πολύ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μάς έχουν προϊδεάσει για το τι θα πουν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στη Θεσσαλονίκη σε μία ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω πανδημίας, αλλά ο καθένας θα ανακοινώσει τα δικά του οικονομικά προγράμματα. Αρχής γενομένης από το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου, όπου θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, ο οποίος όπως αναφέρουν όλες οι πηγές ετοιμάζεται να ανακοινώσει μία σειρά από θετικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και το πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχονται ότι στη Θεσσαλονίκη θα αναλύσουν τις δικές τους οικονομικές προτάσεις. Και εάν κρίνουμε από ό,τι έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πιο έτοιμο, καθώς όπως ισχυρίζονται από τη Χαριλάου Τρικούπη θα απαντήσουν κι επί των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Εάν η Ν.Δ. διατηρήσει την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί νέες εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Δείχνουν το μέλλον

Σύμφωνα με τα κομματικά στελέχη, οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις θεωρούνται σημαντικές, καθώς εν πολλοίς καθορίζουν πολλές φορές το μέλλον. Και δεν μιλάμε για τις δημοσκοπήσεις που συνήθως βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρούνται ημιτελείς. Ναι μεν τα κομματικά στελέχη τις «διαβάζουν», αλλά «αυτές που δείχνουν το μέλλον ενός κόμματος είναι συνήθως μετά τη ΔΕΘ, όπου οι πολίτες έχουν πάρει μία πρώτη κρυάδα το τι τους περιμένει, καθώς η κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωνε την οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου», συμφωνούν τα κομματικά στελέχη όλων των κομμάτων.

Δημοσκοπήσεις δεν γίνονται το καλοκαίρι. Διότι το δείγμα αλλοιώνεται, αλλάζει ο τόπος κατοικίας, είναι και η θερινή ραστώνη, οπότε ουδείς σοβαρός αναλυτής μπορεί να κατανοήσει κατά πού πάει το πράγμα. Όταν ολοκληρωθούν οι διακοπές κι επιστρέψουν στο σπίτι, έρχονται οι πρώτοι φθινοπωρινοί λογαριασμοί, ο ΕΝΦΙΑ, ξεκινούν τα σχολεία, οπότε ο κάθε πολίτης προσγειώνεται στην καθημερινότητά του.

Αυτή την εποχή οι πολιτικοί θυμίζουν το υπέροχο θεατρικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του τεράστιου Ιρλανδού λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα, του Σάμιουελ Μπέκετ (1906-1989), ο οποίος το 1969 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο γράφτηκε το 1949 και ακόμη μέχρι σήμερα σπάει τα ταμεία. Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» εντάσσεται στο θέατρο του παραλόγου και περιγράφει τις περιπέτειες και τα πιστεύω κάποιων χαρακτήρων, οι οποίοι περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ.

Εδώ οι πολιτικοί αναμένουν τις δημοσκοπήσεις. Ή, πιο σωστά, κάποιοι εξ αυτών καλά αποτελέσματα, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σαν τους ήρωες του Μπέκετ, τον Βλαντιμίρ και τον Εστραγκόν, οι οποίοι αδίκως περιμένουν τον Γκοντό.

Ελπίζει ότι θα ξεκολλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 20% ο Αλέξης Τσίπρας

Τι περιμένουν οι δικοί μας ήρωες από τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειρίζεται μία σειρά πολύ δύσκολων καταστάσεων. Η πανδημία είναι πρωτοφανής, όπως πρωτοφανής είναι και η οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα ας μη λησμονούμε ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται και την ελληνοτουρκική κρίση, όπου πρωταγωνιστεί ο αλλόκοτος Ερντογάν. Αν, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δει ότι παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να διατηρεί το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα, τότε είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί εισηγήσεις για διπλές κάλπες, ώστε να βγάλει από τη μέση την παγίδα της απλής αναλογικής που του έχει στήσει ο Τσίπρας. Ο ίδιος, όπως λένε αξιόπιστες πηγές από το Μαξίμου, «απλά θα συνεχίσει τη δουλειά κι έχοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου θα τεθεί επικεφαλής για να ξεπεράσει η χώρα ίσως τον δυσκολότερο χειμώνα της μεταπολιτευτικής ιστορίας της». Διότι συνδυασμό πανδημίας, οικονομικής κρίσης και παραληρηματικές ενέργειες Ερντογάν δεν έχουν βιώσει άλλοι πρωθυπουργοί από το 1974.

 

Nα ξεκολλήσει από το 20% θέλει ο Τσίπρας

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δει δυο πράγματα. Πρώτον, αν υπάρχει η τάση να ξεκολλήσει από αυτό το 20%. Αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο. Και δεύτερον, θα ικανοποιηθεί εάν δει ότι ο βασικός του αντίπαλος υποχωρεί. Ακόμη και εάν χάνει επειδή απλά αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι και οι αναποφάσιστοι. Εκεί ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δημιουργηθεί μία δεξαμενή δυσαρεστημένων και εν συνεχεία να την προσεγγίσει ο κ. Τσίπρας. Το άσχημο γι’ αυτόν είναι ότι οι δυσαρεστημένοι έχουν νωπό το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Τσίπρα και κρίνουν και συγκρίνουν.

Αγωνιά η Φώφη Γεννηματά για το εάν μεταφραστεί η καλή παρουσία του ΚΙΝΑΛ στην κρίση της πανδημίας και με δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών

Με αγωνία αναμένει τις σφυγμομετρήσεις και η Φώφη Γεννηματά. Το Κίνημα Αλλαγής, τόσο στην πανδημία, όσο και σε όλα τα καυτά ζητήματα, έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά και έριξε στον δημόσιο διάλογο ρεαλιστικές προτάσεις, πολλές εκ των οποίων υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κα Γεννηματά ελπίζει ότι η πολιτική της δημιουργικής αντιπολίτευσης θα αρχίσει να επιβραβεύεται εν αρχή δημοσκοπικά. Εάν το ΚΙΝΑΛ εξακολουθήσει να κινείται στα ρηχά και απλά να ηγείται των λεγόμενων μικρών κομμάτων, τότε το μέλλον δεν μπορείς να το περιγράψεις και ως ευοίωνο. Και θα κινδυνεύσει να χάσει κι άλλα στελέχη και άλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι θεωρείται σίγουρο ότι θα αναζητήσουν τον δικό τους προσωπικό παράδεισο σε κάποιο άλλο χώρο, ένθεν κακείθεν του πολιτικού τόξου.

Στο ΚΚΕ δεν έχουν τόσο άγχος, ενώ η Ελληνική Λύση και η ΜέΡΑ 25 θα συνεχίσουν να ζουν υπό συνθήκες στρες, καθώς αποτελούν κόμματα κομήτες, που σήμερα είναι κι αύριο δεν θα τους ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα