Περιμένοντας όπλα από τον… θείο Σαμ

Δύο συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον νέο Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών (13 και 31 Ιανουαρίου), ρίχνουν νερό στον μύλο της φημολογίας που θέλει την Αθήνα να ζητά στρατιωτική ενίσχυση από την Ουάσιγκτον.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στο Πεντάγωνο τα… μηνύματα για τις προθέσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν –να εξαγάγει την κρίση στο Αιγαίο και να κορυφώσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα– είχαν φτάσει εδώ και καιρό. Πολύ πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που όπως φαίνεται αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων στις σχέσεις μας με τους γείτονες. Γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος –που πολλά μπορεί κανείς να του προσάψει σε επίπεδο άσκησης πολιτικής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος– φρόντισε από νωρίς να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους ομογενείς που βρίσκονται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση που είχε με τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, στο περιθώριο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ξένισε τους καλά γνωρίζοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΕΘΑ, τρία ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες:
α) η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
β) το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε συνδυασμό με τις έρευνες για παρουσία τυχόν εξτρεμιστών του ISIS στα hot spots, και
γ) η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας και το πώς μπορεί να ενισχυθεί αμυντικά η Ελλάδα μέσα στα πολύ στενά οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Αγορά F-35JSF, αναβάθμιση F-16
Ο Π. Καμμένος ήδη από τους πρώτους μήνες της θητείας του ως ΥΕΘΑ είχε φροντίσει να κάνει ένα «δώρο» ύψους 500 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, με την αναβάθμιση των α/φ ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Το μεγάλο ερώτημα, που θα απαντηθεί από τις εξελίξεις, είναι το τι στάση θα κρατήσει ο Λευκός Οίκος απέναντι τον Τούρκο πρόεδρο που δείχνει αφηνιασμένος μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Εάν ο Ντ. Τραμπ εκτιμά ότι η υφιστάμενη ποιοτική ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να συνεχιστεί, τότε σαφώς και συγκεντρώνει περισσότερη τύχη να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα –ανεπίσημο ακόμη– για απόκτηση μία μοίρας μαχητικών α/φ 5ης γενιάς F-35JSF. Το «κλειδί» είναι να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης για την απόκτηση των 20-24 α/φ που απαιτείται για τη συγκρότηση  της μοίρας, με έγκυρες πηγές να αναφέρουν στην «Α» ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις από τις ΗΠΑ, καθώς λόγω μνημονίου ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας μειώνεται διαρκώς.

Την ίδια ώρα, σε διαβουλεύσεις βρίσκονται Αθήνα και Ουάσιγκτον για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μαχητικών α/φ F-16 στο επίπεδο Viper. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και άλλες χώρες που διαθέτουν F-16 προχώρησαν στην υιοθέτηση της νέας διαμόρφωσης που βασίζεται στο Block 52+ Adv. Που διαθέτει και η Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώσει νέο ραντάρ τύπου AESA που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και εξοπλίζει μαχητικά α/φ 5ης γενιάς.

Προμήθεια ε/π και αντιτορπιλικών
Ενίσχυση από τον… θείο Σαμ περιμένει και ο Στρατός Ξηράς, με τον Π. Καμμένο να έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις ΗΠΑ την προσφορά μεταχειρισμένων μεταφορικών ε/π UH-60 Blackhawk. Για την ώρα, η Ουάσιγκτον έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την παραχώρηση 60 μεταχειρισμένων ε/π OH-58D Kiowa Warrior (αναγνώρισης / ελαφρά εξοπλισμένα), που όμως δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού.

Εκκρεμότητα υπάρχει και με την παραλαβή επιπλέον βαρέων μεταφορικών ε/π CH-47D Chinook από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, ενώ με πιο γοργές διαδικασίες προχωρά και η αναβάθμιση – προμήθεια νέων πυρομαχικών για τα αυτοκινούμενα συστήματα MLRS του Πυροβολικού.

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό με αγωνία αναμένεται η απόφαση του Κογκρέσου για την αποδέσμευση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke που αποδεσμεύονται από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Τα κριτήρια είναι τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά, καθώς πρόκειται για πλοία πανίσχυρα, με τεράστιες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, που τυχόν απόκτησή τους από την Ελλάδα θα σημάνει ανατροπή των ισορροπιών στο Αιγαίο. Καλά πληροφορίες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι προκειμένου να πειστούν οι Αμερικάνοι και να αποδεσμεύσουν τα συγκεκριμένα σκάφη, ο Πάνος Καμμένος δεσμεύτηκε για «πάγωμα» των όποιων συζητήσεων για απόκτηση νέου τύπου φρεγάτας από χώρα της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα της γαλλικής FREMM.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάθε φορά που ερωτάται για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την απόκτηση οπλικών συστημάτων (καθώς ακόμη κι αν αυτά παραχωρηθούν δωρεών ή σε ευτελείς τιμές απαιτούνται κονδύλια για την επιχειρησιακή ένταξη τους, οπλισμό, ανταλλακτικά και συντήρηση), απαντά: «Έχει αποφασισθεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για εξασφάλιση πιστώσεων για την κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα