Περιμένοντας τα πετροδόλαρα

Στις επί χρόνια αναξιοποίητες από την Ελλάδα αγορές της Αραβίας αναζητά επενδύσεις και διπλωματικές συμμαχίες ο Μητσοτάκης

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελούν για την Ελλάδα το κομβικότερο σημείο της εξωτερικής μας πολιτικής. Με αφορμή, λοιπόν, το σκακιστικό παιχνίδι συμμαχιών, επιρροών και εξουσίας που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, η κυβέρνηση ανέγνωσε ως ευκαιρία να κολυμπήσει σε μία αναξιοποίητη για χρόνια από τη χώρα μας επενδυτική δεξαμενή όπως είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πρώτα στη Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να βρει επενδυτικές ευκαιρίες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δύο παραπάνω χώρες, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των logistics. Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τεχνογνωσία, επειδή επιθυμεί να οργανώσει τουριστικά περιοχές, στις οποίες δεν θα ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν αλλού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θέλουν η χώρα τους να γίνει κόμβος στην περιοχή στα logistics. Επίσης, ζήτησαν κατάλογο με τομείς, στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια. Είναι αντιληπτό ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της αραβικής χερσονήσου, θέλοντας να αναπτύξουν τους τομείς ων υπηρεσιών (τουρισμός, logistics, επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και το real estate) για να καλύψουν τη διαφαινόμενη μεγάλη μείωση των τεράστιων εσόδων τους από την ενέργεια, κάνουν τα δικά τους ανοίγματα.

Σύγκλιση συμφερόντων 

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι μαζί με την Αίγυπτο τρεις από τις πιο σημαντικές χώρες που τα συμφέροντά τους συγκλίνουν με εκείνα της Ελλάδας, με την οποία εντάσσονται στις ίδιες γεωπολιτικές συμμαχίες, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με τις τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε πρόκειται για τα σχέδια Ερντογάν αναφορικά με τη Λιβύη, είτε σχετίζονται με τη διαμάχη για τον ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο και το τρίγωνο που έχουν σχηματίσει η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ.

Από το Ριάντ όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο για επενδύσεις αλλά και κάλεσμα για περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας με τον αραβικό κόσμο.

Στη συνάντηση εκφράστηκε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η στιγμή είναι κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας, να αναζητήσουμε ευκαιρίες ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μία μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία».

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Μαρτίου θα μεταβεί στο Ριάντ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με Έλληνες επιχειρηματίες και αμέσως μετά θα έρθει στην Αθήνα μια ομάδα Σαουδάραβων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή διευρύνει το πλέγμα σχέσεων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή κι ενισχύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.

Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Και οι Patriot στις πρωθυπουργικές βαλίτσες

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, οριστικοποίησε τη συμφωνία, για τη διάθεση μιας ελληνικής πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, που θα αξιοποιηθεί για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας στο μεγαλύτερο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου.

Το εύλογο ερώτημα είναι, αν η μεταφορά μίας ή και δύο πυροβολαρχιών στη Σαουδική Αραβία, θα αφήσει κενά στο εθνικό σύστημα αεράμυνας και μάλιστα σε μία περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, καθώς με μια τέτοια πρωτοβουλία «συμβάλλει αφενός στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, αφετέρου αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Επιπλέον, ενισχύονται οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και γενικά με τον αραβικό κόσμο, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Ήδη βρίσκονται στο Ριάντ αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις τελευταίες διαβουλεύσεις και διαδικασίες για την έλευση της συστοιχίας των Patriot και του προσωπικού, καθώς θα είναι 130 άτομα, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της πολεμικής μας αεροπορίας. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς του προσωπικού, καθώς και μεταφοράς του συστήματος, αυτά θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την αραβική χώρα, η οποία χρειάζεται τα εν λόγω συστήματα για την άμυνά της, καθώς έχει δεχτεί στο παρελθόν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις επιθέσεις από drones.

Ανάλογη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει και άλλες δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα