«Περιμένουμε νέα έξαρση κρουσμάτων το φθινόπωρο», λέει ο Πλεύρης

«Δεν θα έχουμε νέα μέτρα μέχρι τότε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Υπάρχει μια άνοδος στα κρούσματα, φαίνεται ότι κορυφώνεται σε εμάς αλλά θα δούμε» είπε ο  Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι αυτό «οφείλεται στο ότι έχουμε την μετάλλαξη Όμικρον 2 αλλά παρακολουθούμε το κατά πόσο θα πιέσει το ΕΣΥ. Παραμένει το κομμάτι των εισιτηρίων-εξιτηρίων σε ικανοποιητικό βαθμό».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «θα φανεί μια αύξηση στις ΜΕΘ αλλά δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε την πίεση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Η Η διαφορά τώρα είναι ότι είμαστε στο 83% όσον αφορά τους εμβολιασμένους στους ενήλικους και δεν έχουμε τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα»

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής μέτρων ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται σενάριο για ανάγκη λήψης ξανά μέτρων γιατί η αποκλιμάκωση που έχει γίνει στο ΕΣΥ και την πίεση που περιμένουμε δεν μας δίνει μια εικόνα ότι θα χρειαστούμε νέα μέτρα».

«Τώρα τα μέτρα που έχουν μείνει είναι περιορισμένα και θα είμαστε προσεκτικοί στη συνολική αποκλιμάκωση. Το κύμα που έρχεται δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη φάση» πρόσθεσε και εξήγησε ότι η απόφαση για τα self test σε ένα την εβδομάδα στα σχολεία θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα «γιατί τώρα μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα στοχευμένα τεστ και όχι τα μαζικά». «Έχουμε κρατήσει ως χώρα πάρα πολλά τεστ, στα σχολεία είναι πιο σημαντικό να ελέγχεις τις επαφές από το να κάνεις «τυφλά» τεστ» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες είπε ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε πίεση που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Όλο το πλαίσιο του ECDC είναι προετοιμασμένο για αύξηση του κορωνοϊού ακόμα και με την παρούσα μετάλλαξη από το φθινόπωρο και μετά».

Τέλος, σχετικά με  την τέταρτη δόση του εμβολιασμού ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «οι αρμόδιες πανευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι θα έχουμε άμεσα μέσα στον επόμενο μήνα απόφαση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα