«Περίπλοκη η επιστροφή στις αγορές»

Με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αλλά και σε όσα αναμένονται την ώρα που η χώρα μας θα επιχειρήσει να βγει ξανά στις αγορές, καταπιάνεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι αρθρογράφοι, Τζορτζ Χέι και Νιλ Ανμαρκ, σημειώνει πως η Ε.Ε. κωλυσιεργεί, καθώς δεν έχει αποφασίσει αν θα τηρήσει την δέσμευση της τρόικας ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, θα σημάνει ταυτόχρονα και περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα. Για τους αρθρογράφους η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι η εξής: «Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω παράτασης στη λήξη των δανείων και μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια. Πετώντας το μπαλάκι πιο κάτω θα είναι η βασική πολιτική των Ευρωπαίων. Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων. Αυτό βεβαίως, είναι μια αρχή, αλλά δεν είναι η μεγάλη ένεση εμπιστοσύνης την οποία ζητά η Ελλάδα…».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και στους ιδιώτες επενδυτές, θα είναι περίπλοκη. Ο προβληματισμός έγκειται στα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας. Σημειώνουν, επίσης, πως «οι πιθανοί ιδιώτες αγοραστές ελληνικών ομολόγων θα χρειαστούν περισσότερα. Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις από το τρέχον 8,7% σε τίτλους 10ετούς διάρκειας εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα, όπως έγινε για τους ιδιώτες επενδυτές το 2012».

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί η διάσταση των εκτιμήσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και στον ΟΟΣΑ για το ύψος που θα κυμανθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020. Το πρώτο θεωρεί πως θα είναι 124% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το δεύτερο το ανεβάζει στο 157% του ΑΕΠ. Το θέμα, βέβαια, για τους δημοσιογράφους του Reuters είναι αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να βοηθήσουν με τρόπο αποφασιστικό τη χώρα μας, για να καταλήξουν στο αβίαστο συμπέρασμα «παίζουν καθυστέρηση».

Διαβάστε επίσης