Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Αιγαίου μέσα σε μία εβδομάδα

Την πρωτιά στις αφίξεις είχε η Λέσβος με 820 άτομα. Ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης

Χωρίς σταματημό συνεχίζουν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας και στα ελληνικά νησιά, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις 7 Οκτώβρη. Περίπου οι δύο χιλιάδες αφίξεις σημειώθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Συνολικά 1.908 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, 13 προς 14 Οκτωβρίου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, 20 προς Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Τα «πρωτεία» στις αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, έχει η Λέσβος, στην οποία πέρασαν 820 άτομα, ενώ στη Χίο πέρασαν 464 άτομα και στη Σάμο 624.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, είτε διασώθηκαν από το Λιμενικό είτε αποβιβάστηκαν μόνοι τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 1.218 άτομα.

Ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών και μεταναστών το 2019

Τη ραγδαία αύξηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που ήρθαν στη δημοσιότητα στις αρχές του Οκτώβρη. Σύμφωνα με αυτά η αύξηση του 2019 σε σχέση με το 2018 είναι της τάξεως του 54%.

Είναι σημαντικό πως ο Οκτώβριος ήταν και το 2018 ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις με τους επιτελείς να αγωνιούν για μια παρόμοια εξέλιξη και φέτος την ώρα που τα νησιά να έχουν ήδη αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τον αριθμό όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα την Τρίτη περίπου 800 μετανάστες, ενώ ο σχεδιασμός των συναρμοδίων υπουργείων είναι εντός των επόμενων 3-4 εβδομάδων να έχουν μετακινηθεί από τα νησιά τουλάχιστον άλλοι 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης