ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τινάζουν τη μπάνκα των κερδών στον αέρα

Θα υπερβούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων των Ελληνικών Πετρελαίων το 2018 (EBITDA), ενώ αν οι αγορές δεν είχαν δυσκολέψει στο τέλος θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθης Τσοτσορός, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο στόχος των ΕΛ.ΠΕ, όπως είπε ο επικεφαλής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο Στ. Τσοτσορός, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια του ομίλου δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα ισχύουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανταγωνιστές σε γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται έχοντας να «αντιπαλέψουν» με λιγότερο πιεστικούς όρους.

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΤΣΟΡΟΣ:

«Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις»

Ασταθές και αβέβαιο το διεθνές περιβάλλον
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε, εξάλλου, ο Στ. Τσοτσορός στο αβέβαιο και ασταθές –όπως το χαρακτήρισε– περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς για τον κλάδο της ενέργειας.

Ο CEO των ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε παραδειγματικά τις σχέσεις του ελληνικού ομίλου με το Ιράν προς το οποίο, όπως είπε, υπήρχε ένα σημαντικό χρεωστικό υπόλοιπο και με τις πρόσφατες εξελίξεις ο όμιλος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τη συνεργασία.

Όπως εξήγησε, πάντως, ο κ. Τσοτσορός, η συγκεκριμένη πιθανότητα είχε προβλεφθεί από τη διοίκηση του ομίλου κι έτσι είχαν σχεδιαστεί τα «αντίμετρα» αντιμετώπισης των συνεπειών που η εξέλιξη θα προκαλούσε.

ΑΔΜΗΕ: Έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών

Το βήμα του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, στάθηκε η αφορμή να παρουσιάσει ο ΑΔΜΗΕ το επενδυτικό πρόγραμμά του. Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μανούσος Μανουσάκης, η έμφαση θα δοθεί στις διασυνδέσεις των νησιών όπου το 2020 θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς.

Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, στην Κίσσαμο.

Για τη «μεγάλη» διασύνδεση μεταξύ Αττικής και Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η μελέτη για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων.

Κλείνοντας να πούμε ότι στο ίδιο συνέδριο το «παρών» έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μιχάλης Φιλίππου, ο οποίος παρουσίασε τα βήματα για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ενέργειας (target model) το 2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα