Περισσότερο… αίμα ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Ούτε βήμα δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Χαρακτηριστικές του κλίματος, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», είπε στη ΝΕΡΙΤ ο Δανός τεχνοκράτης. Συνεχίζοντας, προσέθεσε πως «αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα».

Σε ερώτηση για το χρηματοδοτικό κενό, ανέφερε ότι αυτό φτάνει τα 12 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από τη βελτίωση των εξαγωγών». «Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους ευρωπαίους εταίρους νέα χρήματα. Πιθανόν. Δεν το γνωρίζουμε, είναι πολύ νωρίς», ήταν τα λόγια του κ. Τόμσεν.

Ερωτηθείς δε για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε πως συμφωνεί με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους. Ομως, σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη πλεονάσματος 4,5%, κάνοντας λόγο για ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης. «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα», παρατήρησε.

Τέλος, σε ερώτηση για το χρέος, επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα κούρεμα και εκτίμησε ότι η μείωση θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή άλλους τρόπους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα