Περισσότεροι από 900 νεκροί μέσα σε μόλις έναν μήνα στο Ιράκ

Δεν έχει τέλος το λουτρό αίματος στο Ιράκ, με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Αμυνας να προκαλούν σοκ στον αναγνώστη.

Σύμφωνα με αυτά, ο Οκτώβριος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας από τον Απρίλιο του 2008 με 964 άτομα να χάνουν τη ζωή τους σε ένα αλυσιδωτό κύμα κλιμακούμενης βίας. Συνολικά 855 πολίτες, 65 αστυνομικοί και 44 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1.600 τραυματίστηκαν. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2008, όταν 1.073 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια περίοδο που η χώρα εξερχόταν από τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων Ιρακινών.

Μάλιστα, το επίπεδο της βίας που καταγράφηκε τον Οκτώβριο προκαλεί φόβους για ένα νέο παρόμοιο κύκλο βίας. Μόνο την Πέμπτη, περισσότεροι από 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων, μεταξύ τους οι εκρήξεις πέντε παγιδευμένων αυτοκινήτων στη βόρεια Βαγδάτη. Η έκρηξη βίας στο Ιράκ βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μάλικι ζητεί τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να καταπολεμήσει τις βιαιότητες που μαστίζουν τη χώρα του, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Διαβάστε επίσης