Πεσκέσι €1,8 δισ. στη μεσαία τάξη

Δανειστών και… κορωνοϊού επιτρέποντος, το πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021 περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες

Tο… μάτι στη μεσαία τάξη «κλείνει» o Κυριάκος Μητσοτάκης και πριμοδοτεί τους μισθωτούς που ανήκουν σε αυτήν με περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Πότε θα συμβεί αυτό; Εντός του 2021, σύμφωνα με την πρόβλεψη του κυβερνητικού σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου όμως συνδέεται με δύο «αλλά»: την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και δυστυχώς με την εξέλιξη στο θέμα του κορωνοϊού, που αφήνει τη γριπώδη συνδρομή στην παγκόσμια οικονομία.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Πού θα διατεθεί το 1,8 δισ. ευρώ; Κυρίως για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης –μέτρο που απαιτεί περίπου 1,16 δισ. ευρώ– αλλά και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο επόμενο έτος ώστε, μαζί με τη μείωση που θα γίνει τον φετινό Ιούνιο, η συνολική να φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Το θετικό πρόσημο στην οικονομία (σ.σ. υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα διασαλευτεί η… τάξη από εξωγενείς παράγοντες) δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να «παίξει μπάλα» στο γήπεδο της μεσαίας τάξης. Έτσι, ταυτόχρονα με τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τους Θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο θα προετοιμάσει από τώρα ένα «σενάριο ελαφρύνσεων» για το 2021, το οποίο και θα ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Το μεσοπρόθεσμο –θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι το 2024– και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Στις διαβουλεύσεις με τον Ιταλό επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας επί των αιτημάτων που έχει εγείρει η ελληνική πλευρά για την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου.

Τα θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, θα συζητηθούν σταδιακά μέσα στον χρόνο, αλλά οι τελικές αποφάσεις για το αν θα μειωθούν ή όχι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη διετία 2021-2022 θα ληφθούν το φθινόπωρο, ενόψει και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021.

Ξεκαθάρισμα του τοπίου

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά αναμένεται να αποτυπώσει τις προθέσεις της για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Σε αυτό θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα ακόλουθα ζητήματα:

1] Η απόφαση να προχωρήσει ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, θα επιδιωχθεί η μείωση να ξεκινήσει από φέτος εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Μείωση της τάξεως του 20% μπορεί να χρηματοδοτηθεί φέτος ακόμη και αν γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να μη συμπεριληφθούν στον ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό.

Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προγραμματίζεται για το 2021, καθώς είναι το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Και αυτό διότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται μόνο σε όσους εμφανίζουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

2] Η απόφαση να υλοποιηθεί ταχύτερα η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Αντί το μέτρο να υλοποιηθεί έως το 2023, θα επιδιωχθεί η μείωση να έχει ολοκληρωθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο 2022. Αυτό σημαίνει ότι το 2021 θα υπάρξει πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες (με τις υπόλοιπες δύο να μετατίθενται για το 2022).

Για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, μελετάται να αναβληθεί για το 2022 η δεύτερη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Κι αυτό διότι κρίνεται ότι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (η οποία θα αφορά και τους εργοδότες και όχι μόνο στους εργαζομένους) θα ωφεληθεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, σε αντίθεση με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, η οποία ευνοεί μόνο το ένα στα πέντε νομικά πρόσωπα που δηλώνει κέρδη.

3] Για τη διετία 2022-2023 θα δρομολογηθεί η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% (απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 500 εκατ. ευρώ), αλλά και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%.

Το φθινόπωρο η ψήφιση των μέτρων

Το πακέτο μέτρων του 2021 θα ψηφιστεί το φθινόπωρο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα έχει διασφαλίσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το 1,8 δισ. ευρώ που θα είναι το όφελος της μεσαίας τάξης, θα ενισχύσει ισόποσα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς το όφελος θα φανεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς μέσα από τη μείωση των κρατήσεων. Αυτή θα είναι και η πρώτη ουσιαστική ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καθώς η καθαρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα φτάσει ακόμη και στο 4%.

Ως αύξηση των καθαρών αποδοχών σε δύο δόσεις θα αποτυπωθεί στους μισθωτούς το κυβερνητικό σχέδιο ελαφρύνσεων της επόμενης χρονιάς. Η πρώτη δόση θα γίνει φέτος τον Ιούνιο –οπότε και θα ενεργοποιηθεί η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, με το 0,4% να αφορά τον εργαζόμενο και το 0,5% τον εργοδότη– ενώ η δεύτερη δόση θα γίνει με την καταβολή του μισθού του Ιανουαρίου 2021, με την ταυτόχρονη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα