Πέταξε το γάντι για εκλογές ο Μητσοτάκης

Στο τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της εβδομάδας, καταγράφεται –ίσως για πρώτη φορά τόσο ανάγλυφα– η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εικόνα του πρωθυπουργού καταρρέει σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμφανίζεται δημοφιλέστερος μόνο από τους κ.κ. Καμμένο και Μιχαλολιάκο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το στοιχείο που δίνει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον τίτλο του «καταλληλότερου». Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα από μiα πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία και με την κυβέρνηση να του πετά «πέτρες» και «λάσπη», κατάφερε μήνα με τον μήνα να βελτιώνει την εικόνα του, τη «δημοφιλία» του αν μιλήσει κανείς με όρους δημοσκοπήσεων. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα απ’ το επιτελείο του, γι’ αυτό και εσχάτως βλέπουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδίδεται σε μία προσωποκεντρική εκστρατεία, με κατ’ ιδίαν επισκέψεις σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. Δυτική Αττική, Θράκη κ.ά.).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέταξε στον πρωθυπουργό το γάντι για εκλογές το φθινόπωρο. Ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν στο θέμα των συντάξεων. Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια αλλά θα συνεχίζει να «χτίζει» το προφίλ τού εν δυνάμει πρωθυπουργού. Τόσο με το… κλασικό «σφίξιμο χεριών» όπως έκανε στην Αλεξανδρούπολη, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα ή ακόμα και στα σοκάκια της Ίμβρου, όσο και με επαφές σε ανώτατο επίπεδο όπως με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπόρισοφ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Αν δεν φοβάστε, στήστε κάλπες»

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «εάν όντως πιστεύετε πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα και “μνημόνια τέλος” τότε δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη γνώμη των πολιτών. Αν σέβεστε, όπως λέτε, τον λαό, ας τον εμπιστευτείτε. Κι αν δεν φοβάστε τη Ν.Δ., ας αναμετρηθείτε μαζί της». Από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και τα μηνύματα που φτάνουν στην Πειραιώς τόσο απ’ τα αστικά κέντρα όσο κι απ’ την περιφέρεια, η αγανάκτηση των πολιτών γιγαντώνεται ημέρα με την ημέρα. Μία αγανάκτηση που έχει ως βάση την οικονομία, την υπέρμετρη φορολόγηση για την ακρίβεια, δεν σταματά όμως μόνο εκεί.

Πιο συγκεκριμένα στη Ν.Δ. προσλαμβάνουν μηνύματα ότι η «ανασφάλεια» έχει χτυπήσει κόκκινο, με τη λεγόμενη μικροεγκληματικότητα (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες π.χ. σε περίπτερα) να καλπάζει. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Στις ίδιες έρευνες αποτυπώνεται ακόμα η δυσαρέσκεια που υπάρχει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, τουρκική προκλητικότητα κ.ά.), στην Παιδεία (τουλάχιστον 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων), αλλά και στην επονομαζόμενη προοδευτική ατζέντα που εσχάτως αναδεικνύει η κυβέρνηση (π.χ. αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια).

Για το Σκοπιανό

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται –ερήμην των κομμάτων της αντιπολίτευσης– το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ενιαίας και συνολικής λύσης στο Σκοπιανό. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας εξηγούν ότι, προκειμένου η όποια συμφωνία να είναι βιώσιμη και συμφέρουσα για την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει ως απαραίτητο συστατικό τη συνταγματική αλλαγή στη γείτονα, με την οποία θα διασφαλίζεται η χρήση του όποιου ονόματος συμφωνηθεί έναντι όλων (ergaomnes). Γι’ αυτό και οι διαρροές για λύση σε δύο φάσεις προβληματίζουν τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τυχόν «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας επίλυσης του ονοματολογικού.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, συνοδεύτηκε από σειρά επαφών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το ergaomnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα