Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

Ύστερα από νοσηλεία στη γαλλική πόλη, Τουρ, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, απεβίωσε την Τετάρτη (02/12), σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου Europe 1, ο Ντ’ Εστέν νοσηλευόταν στην καρδιολογική κλινική της πόλης Τουρ από τα μέσα Νοεμβρίου και, μάλιστα, στις 14 Σεπτεμβρίου, βρισκόταν σε νοσοκομείο του Παρισιού με «ήπια μόλυνση των πνευμόνων».

Ο Ντ’ Εστέν διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1974 έως και το 1981.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας γεννήθηκε, το 1926, στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Αρχών Κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένεια του Ντ’ Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ και ο ίδιος αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλί του Παρισιού.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή, αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής και με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ακόμα, το 1959, διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και, τρία χρόνια αργότερα, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος σε αυτή τη θέση

Ο Ντ’Εστέν συγκρούστηκε με τους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική και, κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα ,η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως οικονομική δύναμη.

Όπως και ο Σαρλ Ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με εκείνον, υποστήριζε την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην -τότε- ΕΟΚ.

Ωστόσο, το 1981, έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν ενώ, παράλληλα, ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών, στρεφόμενος εναντίον του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα