Πιάνει στον ύπνο τους «δελφίνους»

Στην Ελλάδα τα εκλογικά συστήματα ποτέ δεν είναι σταθερά. Η κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες, με το που αναλάμβανε τα ηνία της εξουσίας, είχε για πρώτο μέλημά της το πώς θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, με το οποίο είχε εκλεγεί για να το κάνει ακόμη πιο ευνοϊκό γι’ αυτήν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά να μην εκλεγεί από τη βάση, όπως έγινε το 2009, αλλά από ένα συνέδριο-γίγας με10.000 συνέδρους, που θα αντιπροσωπεύουν τα 200.000 μέλη του κόμματος. Εάν καταφέρει και υλοποιήσει το σχέδιό του, τότε θα είναι υποψήφιος, όπως ξεκαθάρισε και στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι έχοντας τις «ευλογίες» τόσο του Κ. Καραμανλή, όσο και του Αντ. Σαμαρά θα οδηγήσει το κόμμα έως την άνοιξη του 2016, όπου με βάση τα πλάνα του, τότε η Ν.Δ. θα είναι σε θέση να διενεργήσει αυτό το συνέδριο. Ουδείς βέβαια μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Μεϊμαράκη, για περίεργους σχεδιασμούς, καθώς και το 2009 ήταν εναντίον της εκλογής από τη βάση, όπου ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ακόμη κι εάν δεν ήταν μέλος αρκεί να πλήρωνε το αντίτιμο που είχε οριστεί. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «το 2009 είχαμε εγγεγραμμένα μέλη 200.000 και ψήφισαν για τον νέο πρόεδρο 800.000. Πόσοι από αυτούς αποτελούν τη βάση του κόμματος; Τον πρόεδρο πρέπει να τον εκλέγει η βάση του κόμματος και όχι η κοινωνία. Η κοινωνία τον κρίνει στις εθνικές εκλογές».

Έτσι, λοιπόν, ο Β. Μεϊμαράκης επιθυμεί να γίνει ξεκαθάρισμα στο μητρώο μελών, να λειτουργήσουν ξανά οι τοπικές επιτροπές κι εν συνεχεία να διεξαχθούν εκλογές για τους συνέδρους. Και όπως λέει, εάν το συνέδριο ανοίξει, τότε θα αποφευχθούν και λαθροχειρίες στην εκλογή των συνέδρων, που θα ανήκουν σε διάφορα μπλοκ. Ταυτόχρονα, ο μεταβατικός πρόεδρος είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να δεχθεί εκλογή από τη βάση, όμως μόνο εάν ψηφίσουν τα μέλη και αφού πρώτα γίνει εκκαθάριση. Ο ίδιος πάντως προτιμά το συνέδριο, το οποίο θεωρεί το υπέρτατο όργανο ενός κόμματος. Με αυτό το σύστημα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος.

Μάλιστα τον οδικό χάρτη τον ανέλυσε στην Πολιτική Επιτροπή:
•    Άνοιγμα των καταλόγων του κόμματος με την εγγραφή νέων μελών και την επανεγγραφή των παλαιών έως Οκτώβριο-Νοέμβριο.
•    Εκλογή συνέδρων δύο μήνες μετά, Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.
•    Διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου τον Μάρτιο του 2016, όπου πιθανότατα θα αλλάξει το καταστατικό για την εκλογή από την κομματική βάση και όχι από την κοινωνία.
Σε μια χρονική στιγμή που οι «δελφίνοι» προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, διότι διαπιστώνουν πως ο Β. Μεϊμαράκης δείχνει αποφασισμένος να μην είναι και τόσο μεταβατικός όσο στην αρχή νόμιζαν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εάν αλλάξει το καταστατικό και η εκλογή αρχηγού γίνει από την κομματική βάση και όχι από την κοινωνία, τότε είναι πολύ πιθανόν να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Η αντίδραση των δελφίνων
Η πρόταση Μεϊμαράκη για αλλαγή του τρόπου εκλογής έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση και των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών και διαφωνεί με τη δυνατότητα να ψηφίζει κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ, όπως το 2009. Πολλοί το θεώρησαν αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε τον «φόβο των καραμανλικών» μην εκλεγεί άλλο πρόσωπο από τη λαϊκή δεξιά, όπως για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης.

Το ενδιαφέρον είναι πώς θα αντιδράσουν οι «δελφίνοι» και κυρίως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μ. Βορίδης, που συναντήθηκαν στα Χανιά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και είχαν εκτενή συζήτηση για τα εσωκομματικά, παρουσία και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ στην ίδια γραμμή θα τεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Δένδιας συμφωνούν με τη μετάθεση της εκλογής του προέδρου της Ν.Δ. Ειδικά ο Δένδιας εκλήθη το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του κόμματος από τον Μεϊμαράκη να παραστεί στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ορίστηκε και εισηγητής του κόμματος για το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης.

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου απουσίαζε ο Μ. Βορίδης, που έχει διαφωνίες για τη στρατηγική του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ενστάσεις έχει και ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη στάση της Ν.Δ. Οι Βορίδης και Γεωργιάδης έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, ενώ φέρεται ότι υπάρχει και ταύτιση απόψεων, όχι ιδεολογικών, αλλά επί της στρατηγικής του κόμματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, είναι φανερό ότι ο Μεϊμαράκης παρά το γεγονός ότι είναι «επιθετικός» στις ομιλίες του στη Βουλή, έχει θέσει ως στόχο την αλλαγή ταυτότητας αναδεικνύοντας τον «μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες» που πρέπει να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, μια κίνηση που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη στρατηγική της ηγεσίας της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια, αλλά ήδη γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από το «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Β. Μεϊμαράκης απάντησε σε ανάλογη ερώτηση: «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γι’ αυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό», σπεύδοντας να αποκαλύψει πως «οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα ξεκινήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα». Είπε ακόμη ότι «θέλουμε να ακολουθήσουμε τον κεντρώο χώρο χωρίς ακρότητες».

«Εγώ τη διαδικασία που υπάρχει στη Ν.Δ. για εκλογή νέου αρχηγού την είχα καταγγείλει το 2009. Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα», είπε και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η «εκλογή του 2009 ήταν άψογη, υπήρξε η σωστή ηγεσία με τον κ. Σαμαρά αυτά τα χρόνια». Σε επίμονη ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία είπε: «Εάν παραμείνει αυτή η διαδικασία όχι, αν αλλάξει αυτή η διαδικασία, με τακτικό συνέδριο, θα το σκεφτώ».

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τους διαφωνούντες χωρίς προσφυγή στις κάλπες: «Η μη ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα, αλλά όχι θέμα εκλογών. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», είπε. Επανέλαβε μάλιστα ότι η ψήφιση των μέτρων δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ή μη στην κυβέρνηση, αλλά ψήφο εμπιστοσύνης στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα