Πιεστικό πόρισμα για Γεννηματά και Θεοδωράκη

Στις 3 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου σε πέντε τομείς (σ.σ. οικονομία, θεσμοί, κοινωνική πολιτική, παιδεία και περιβάλλον), όπως κατέληξαν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜ.ΑΡ., τη «Δράση» και τις Κινήσεις Πολιτών μετέχοντες στην επιτροπή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η επιλογή της 3ης Ιουλίου δεν είναι τυχαία και έγινε ώστε να πιεστούν οι αρχηγοί των κομμάτων και ειδικά η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς οι σχέσεις τους διέρχονται χαμηλό βαρομετρικό. Μάλιστα, αρκετά μέλη της επιτροπής δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες πιο αισιόδοξα από ποτέ για το αίσιο τέλος της αποστολής τους. Βοήθησε σε αυτό και η πρόσφατη δήλωση του Στ. Θεοδωράκη, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συνεργαστεί προεκλογικά με τη Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκτιμούν ότι, μετά τη συγκεκριμένη δέσμευση, η σύμπραξη των δύο κομμάτων είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι ο κ. Θεοδωράκης ξέρει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες αυτόνομης επανεκλογής του στη Βουλή.

Στο Ποτάμι, ωστόσο, δεν υιοθετούν άνευ όρων τη συγκεκριμένη προοπτική. Επιμένουν να τονίζουν ότι πολλοί στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο από τις εν εξελίξει συζητήσεις υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να συμπράξει στο νέο αυτό σχήμα. Και δεν κρύβουν ότι τούτο προϋποθέτει την αυτοδιάλυση και των δύο κομμάτων, ενώ υπογραμμίζουν και την αμιγώς μεταρρυθμιστική λογική που πρέπει να διέπει το νέο σχήμα.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στη Σεβαστουπόλεως δεν δείχνουν να βιάζονται όσο στη Χαριλάου Τρικούπη. Με άλλα λόγια, απορρίπτουν τις μεταβατικές λύσεις που προτείνει η κα Γεννηματά, όπως τη συνένωση των δύο Κ.Ο. ή και τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας μέχρι να διαπιστωθεί αν το εγχείρημα θα έχει απήχηση στους πολίτες και, όπως αποκάλυψε η «Α», ο Στ. Θεοδωράκης ετοιμάζει πρόταση προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για διάλυση των ήδη υπαρχόντων κομμάτων και τη δημιουργία ενός ενιαίου σχηματισμού.

Οι δημοσκοπήσεις
Σημαντικό ρόλο, πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μπορεί να παίξουν στις όποιες αποφάσεις και οι δημοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής, τα δύο κόμματα αθροιστικά δεν έχουν ξεπεράσει το 8%, δείγμα ότι η κοινωνία είτε δεν θεωρεί την όλη προσπάθεια ως λύση, είτε οι τσακωμοί μεταξύ των αρχηγών μάλλον διώχνουν κόσμο παρά τον φέρνουν πιο κοντά.

Οπότε αυξάνονται όσοι έχουν γίνει κοινωνοί των προθέσεων Θεοδωράκη για διάλυση των κομμάτων και δημιουργία ενός νέου μεταρρυθμιστικού σχηματισμού, που θα δώσει όραμα στην κοινωνία και θα αποτελέσει τον πραγματικό 3ο πόλο. Η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να συνεργαστούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς σε ένα σχήμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες κέρδισε έδαφος, όμως δεν κατάφερε να εκτοξεύσει –όπως περίμεναν αρκετοί εντός του ΠΑΣΟΚ– το νέο εγχείρημα.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έθεσε τον εαυτό της υπό την κρίση των πολιτών που θα συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια για την ανάδειξη του επικεφαλής, συσπείρωσε τον κόσμο που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου καταγράφηκε επιστροφή στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί, ή είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το 5-6% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η αύξηση των ποσοστών αποδοχής της κας Γεννηματά από την κοινή γνώμη με τις συνεχείς παρουσίες της στα ΜΜΕ και την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδουν τα μέγιστα.

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχουν θέσει το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, με τη συμμετοχή του Ποταμιού και των κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά η ιδέα έχει εχθρούς στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως στελέχη της ιδρυτικής γενιάς του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι ο βασικός πυρήνας μιας νέας προσπάθειας θα είναι το ιστορικό κόμμα, και είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την ταμπέλα.

Οι κινήσεις Σημίτη
Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι η κίνηση των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη οδηγείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Στ. Θεοδωράκης, που είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ επειδή προτίμησε το συνέδριο της Δράσης από τη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε πρόσφατα ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία στην περίπτωση που δημιουργηθεί νέος φορέας και δεν γίνει συγκόλληση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. και Ποταμιού με την οποία διαφωνεί.

Σε αυτό το σκηνικό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δημόσια παρέμβασή του κάλεσε τα στελέχη της Κεντροαριστεράς να ενωθούν και να δώσουν από κοινού τη μάχη της αλήθειας για την επόμενη ημέρα της χώρας. Πάντως ο Κ. Σημίτης, ο οποίος είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Γεννηματά και Θεοδωράκη, δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα. Όμως κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν πως τελικά θα καταφέρει να πείσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για κοινή πορεία.

Υπέρ του νέου κόμματος έχει ταχθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εκπροσωπεί την οργάνωση «Δίκτυο». Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν και από το ποιες θα είναι οι εξελίξεις με τον εκλογικό νόμο.

ΠΑΣΟΚ: Πορεία στον λαό
Περιοδείες σε όλη την επικράτεια ξεκίνησε η Φ. Γεννηματά, με στόχο να προσδώσει κινηματικό χαρακτήρα στην προσπάθειά της για συνένωση όλων των κομμάτων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Ήδη Τρίτη και Τετάρτη περιόδευσε σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ σειρά θα πάρουν η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε και θα προγραμματίσει τις επόμενες περιοδείες της. Στο ενδιάμεσο, δε, θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας αυθημερόν.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι, για να πετύχει η προσπάθεια ανανέωσης του χώρου, θα πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας, αφού μόνο οι συνεννοήσεις σε επίπεδο κορυφής δεν αρκούν. «Εγώ αφήνω πίσω μου την καμαρίλα και τον ιδρυματισμό των κομματικών γραφείων, τα σου-ξου-μου-ξου της παραπολιτικής, τις παραξενιές και τους εγωισμούς των παραγόντων, και πάω να πάρω ανάσα έξω στον κόσμο», είπε προ ημερών, μιλώντας σε στενούς συνεργάτες της, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της για το επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να πείσουμε ανθρώπους απογοητευμένους, αμήχανους, ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για μια νέα αλλαγή στη χώρα και τη ζωή μας, ότι μια σύγχρονη Κεντροαριστερά μπορεί να γίνει η γέφυρα για νέους δρόμους», συνέχισε. Η Φ. Γεννηματά, πάντως, φέρεται να πιστεύει ότι μόνο όλοι μαζί, με τη βάση του χώρου, αλλά και τη συνεργασία των υγιών δημοκρατικών δυνάμεων, μπορεί να ξαναζωντανέψει η παράταξη.

Ανάλογη περιοδεία είχε στη Θεσσαλία και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επισκέφθηκε τους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Λάρισας. Στο πυκνό πρόγραμμά του κατά τη διήμερη επίσκεψη, συναντήθηκε με θεσμικούς, κοινωνικούς, παραγωγικούς και αγροτικούς φορείς, επισκέφθηκε έργα της περιοχής, συνάντησε μέλη και φίλους της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παραχώρησε συνεντεύξεις, ενώ πρόλαβε και να ανταλλάξει βαριές εκφράσεις με τον Αχιλλέα Μπέο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Βόλο.

ΠΟΤΑΜΙ: Φυλλάδιο για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και μπλόκο στον εκλογικό νόμο
Απάντηση στο τετρασέλιδο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Γυρίζουμε Σελίδα» και υπότιτλο «Δίκαιη Ανάπτυξη – Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ισχυρή Δημοκρατία» δίνει το Ποτάμι, με ένα δικό του τετρασέλιδο σε μεγαλύτερο μέγεθος, υπό τον τίτλο «Μύθοι και Πραγματικότητα».

Σε αυτό, αποδομεί σειρά εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται ως να υλοποιούνται. Στα περί «πρόσβασης 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία» που έχει κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, απαντούν ότι στην πραγματικότητα «οι ανασφάλιστοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μιζέρια με τους ασφαλισμένους: θα πληρώνουν συμμετοχή 10-25 %».

Αντιστοίχως, στην «κάλυψη 3.500 κενών θέσεων στα νοσοκομεία», η Σεβαστουπόλεως απαντά λέγοντας πως αυτή βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και πως γιατροί και νοσηλευτές είναι καθημερινά στους δρόμους. «Οι θέσεις είναι εγκεκριμένες από το 2014», λένε, παραπέμποντας στην προηγούμενη κυβέρνηση, «αλλά δεν έχουν προκηρυχθεί παρά μόνο 918». Θυμίζουν, δε, ότι 200 κλίνες στις ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται μεταξύ άλλων ότι πάταξε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων. «Δεν έχει ψηφιστεί καμία σχετική ρύθμιση. Αντίθετα, ψηφίστηκε η εύκολη αποφυλάκιση χωρίς να εξετάζεται η φύση του αδικήματος και ενισχύθηκε με υπερεξουσίες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ακόμα και στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων στους δικαστικούς λειτουργούς», απαντούν στο Ποτάμι.

Στο φυλλάδιο που κυκλοφορεί το Ποτάμι, αποδομούνται και πολλά από τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα περί σταθεροποίησης μισθών και συντάξεων, με τη Σεβαστουπόλεως να σημειώνει ότι «ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης, βάσει στοιχείων του ΙΚΑ, από 1.246 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 πήγε στα 1.171 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2015». Τονίζει, δε, ότι από την 1η Ιουλίου 2016 οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι χαμηλότεροι, λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και εισφορών.

Όσο για τα περί «αποκομματισμού του Δημοσίου», θυμίζουν με νόημα πως με ένα μόνο άρθρο στο πολυνομοσχέδιο-κόφτη που ψηφίστηκε πρόσφατα προστέθηκαν 75 νέες θέσεις γραμματέων σε υπουργεία. «Εν τω μεταξύ, 1.534.000 ευρώ κοστίζουν τα πολιτικά γραφεία γύρω μόνο από το Μαξίμου», λένε.

Ο εκλογικός νόμος
Βέτο στις αλλαγές του εκλογικού νόμου έθεσε το Ποτάμι, καθώς, μέσω συνεργατών του, ο Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη φημολογούμενη κατάργηση του μπόνους και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η απόφαση αυτή του κ. Θεοδωράκη έχει μείζονα πολιτική σημασία για έναν πολύ απλό λόγο. Δεδομένης της άρνησης της Ν.Δ. και του ΚΚΕ (που αθροίζουν 90 βουλευτές) να ψηφίσουν οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή, αν και το Ποτάμι πει «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές, όπως είναι η πρόθεση του κ. Τσίπρα. Το Ποτάμι έχει 11 βουλευτές και, επομένως, μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ αθροίζουν 101, καθιστώντας αδύνατη τη διαμόρφωση της ευρείας πλειοψηφίας των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με συνέπεια οποιοδήποτε νέο μοντέλο, αν το Ποτάμι πει «όχι», να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ότι θα μετέχει στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εξηγήσει αναλυτικά τις δικές του προτάσεις. Και αυτές, όπως επανειλημμένα τις έχει εξηγήσει, τάσσονται σαφώς κατά της απλής και ανόθευτης –όπως την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ– αναλογικής. «Είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί μια πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, ούτως ώστε να είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, διευκρινίζοντας πως «καίτοι το αυτονόητο συμφέρον των μικρότερων κομμάτων είναι να επιδιώκουν να αποσπάσουν μερικές επιπλέον έδρες, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο για τους αρχηγούς τους να το επιδιώξουν, εθελοτυφλώντας μπροστά στο πολιτικό χάος που θα προκαλέσει η απλή αναλογική».

Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης διαφωνεί και με τη φημολογούμενη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται υπό όρους κάποιο μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων. Η αντιπρότασή του είναι ο νικητής των εκλογών να λαμβάνει σε κάθε περίπτωση ένα πριμ, το οποίο, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να είναι οι μισές έδρες του ποσοστού του, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται αναφανδόν και υπέρ της διατήρησης του πήχη του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Αν όλα αυτά γίνουν αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφος μας μπορεί να είναι και θετική», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα