Πιέζει ο Κυριάκος τον Αλ Σίσι για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο

Τι συζητήθηκε στην Τριμερή Σύνοδο της Λευκωσίας και ποια είναι η στόχευση της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο

Η σημερινή Τριμερής Σύνοδος μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου θεωρείται ίσως από τις πιο σημαντικές που έχουν προηγηθεί. Ή πιο σωστά η πλέον σημαντική είναι η συνάντηση που διεξήχθη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο είχε προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με το Νίκο Αναστασιάδη.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από ποτέ και μάλιστα προ ολίγων ημερών ο Αλ Σίσι αποδέχθηκε την επικύρωση της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου, υπέγραψε το σχετικό προεδρικό διάταγμα και ήδη η συμφωνία για την ΑΟΖ έχει πάρει το δρόμος της για τον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μία νέα διπλωματική προσπάθεια από την Αθήνα με στόχο να πειστεί η Αίγυπτος και να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα παραπάνω με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σημερινό τετ-α-τετ ΜητσοτάκηΑλ Σίσι, όπως γίνεται αντιληπτό αποκτά τεράστια σημασία. Είναι σίγουρο ότι σε μία συνάντηση 30 λεπτών δεν ελπίζεις ούτε να πείσεις, ούτε να συμφωνήσεις. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο πλευρών είναι καλό ότι βρέθηκαν και από κοντά.

Την ίδια ώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας σε διαδικασία ανακήρυξης ΑΟΖ βρίσκεται το Ισραήλ με τον Λίβανο και μάλιστα η Χεζμπολάχ δείχνει να την αποδέχεται. Οπότε ήδη έχουν ξεκινήσει πιέσεις τόσο από την Γαλλία, όσο και από τους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές και μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, ώστε να φθάσουν σε συμφωνία για να την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η απομόνωση της Τουρκίας

Όπως γίνεται αντιληπτό εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες όλων των παικτών στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα είναι ορατή και η απομόνωση της Τουρκίας.  Το σίγουρο, πάντως είναι ότι κατά την 8η Τριμερή Σύνοδο συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τη Σύνοδο απασχόλησε η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά τέθηκε επί τάπητος και το Κυπριακό, αλλά και τα νέα δεδομένα με την εκλογή του Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και φυσικά η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα