«Πήγαινε να γίνει τσουνάμι το Νοέμβριο»

Ως τσουνάμι χαρακτήρισε την κατάσταση που διαμορφωνόταν στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού το Νοέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν σχολαστικά για να παραμείνει στις τρεις εβδομάδες το lockdown.

«Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου lockdown. Για άλλη μία φορά όπως ο ίδιος εξήγησε, ο πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε νωρίτερα παρά αργότερα. Και αυτό διότι είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο ιός όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του.

Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο», σημείωσε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Να σωθούν ζωές και να μην φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρέπει «να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα. Με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως «η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο διάστημα των 3 εβδομάδων».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων και σταδιακά και η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να υποχωρεί. Θυμίζω ότι τα μέτρα τα περιοριστικά έχουν ληφθεί στην Βόρεια Ελλάδα εδώ και μία εβδομάδα πριν αρχίσει να εφαρμόζεται καθολικά στη χώρα, με αυστηροποίηση συνεχώς των μέτρων και τη μετάταξή τους στην κατηγορία του κόκκινου.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πιο γρήγορα θα δούμε μία αποφόρτιση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, θυμίζω ότι αν δει κανείς τα κρούσματα των προηγούμενων ημερών περίπου τα μισά εξ αυτών προέρχονταν από τη Βόρεια Ελλάδα, άρα η μείωση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουμε να γίνει γρηγορότερα και να ακολουθήσει η αποφόρτιση και στις υπόλοιπες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό που μας απασχολεί.

Φυσικά μας απασχολεί η πίεση στο σύστημα υγείας και προσδοκούμε ότι οι τρεις εβδομάδες εφόσον τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα είναι αρκετές προκειμένου να βγούμε από το καθεστώς του lockdown. Είναι πολύ σημαντικό αν τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε παράταση του καθεστώτος του lockdown», σημείωσε στη συνέχεια απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.

Στο πλαίσιο του briefing ο κ. Πέτσας αποκάλυψε πως «χθες το βράδυ μετά τις 9 διαπιστώθηκε ότι στάλθηκαν πάνω από 1 εκατ sms για μετακίνηση για σωματική άθληση κ.α. Έγινε καταστρατήγηση. Θα υπάρχουν σαρωτικοί έλεγχοι».

Σε ερώτηση για το πως το νέο lockdown θα επηρεάσει την οικονομία σημείωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς σε νούμερο πόση θα είναι η ύφεση το 2020 και πόση θα είναι ισχυρή η ανάκαμψη όπως φαίνεται το 2021. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η βαθιά ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και να υπάρξει η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε για το 2021.

Σίγουρα το lockdown αυτό θα έχει μία οικονομική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, εάν όμως εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών, αυτή η ύφεση θα αποδειχθεί σύντομης διάρκειας και θα ακολουθηθεί από μία περίοδο ευημερίας. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας και όχι μόνο η κυβέρνηση».

Απαντώντας στα σενάρια περί 21 ημερών καραντίνας και 14 ημερών «κανονικότητας» ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με ακρίβεια τι θα απαιτηθεί για να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Ας τηρηθούν τα τωρινά μέτρα ώστε να βγούμε από το lockdown».

Για την πορεία του Πολυτεχνείου: «Δεν θα γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας τον 15αύγουστο ή το Πάσχα. Έτσι δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη εορτή για τη Δημοκρατία μας και θα ακολουθήσουμε αυτούς τους τρόπους, συμβολικούς με αποφυγή συγχρωτισμού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα