Πιλάβιε, το CAS δεν είναι μαφία, αλλά γιατί την… ψάχνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός;

Ο Σοφοκλής παρουσίασε το Ανώτατο Δικαστήριο σαν την… Παναγία των Παρισίων με τους δικαστές να διαβάζουν «Βίους των Αγίων», αλλά η «Α» και η iapopsi.gr γράφουν για τον βίο και την πολιτεία μερικών καθώς και τις σφαλιάρες στο CAS και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η «Α» και η iapopsi.gr το είχαν γράψει καθαρά. Ότι ο Ιβάν Σαββίδης την ψάχνει τη δουλειά με το CAS, για την πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη. Δεν θα την αφήσει έτσι. Και καλά κάνει, βέβαια, ο Ιβάν. Άπαξ και φάει καμιά κατραπακιά, αντίο ζωή στον λαό του ΠΑΟΚ. Το CAS δεν έχει ούτε Φιλόπουλο, ούτε Βρυώνη να τους καταγγέλλει ο Χρυστοστομάκης στον Άρειο Πάγο, γιατί θα κάτσει στο σκαμνί για τις παπαριές που έκανε. Αλλού είναι το θέμα μου. Ο Ιβάν την ψάχνει, αλλά την ψάχνει κι ο Ολυμπιακός. Έτσι πάνε αυτά. Δεν είναι ο Ιβάν το γατόνι του Ροστόφ και στον Ολυμπιακού κρατάνε μυγοσκοτώστρα.

Να σ’ το κάνω σεντς. Πόσοι δικαστές θα δικάσουν την υπόθεση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ για την πολυϊδιοκτησία; Πάντα τρεις είναι οι δικαστές, σου λέει ο arbitrator του CAS, Σοφοκλής Πιλάβιος. Μάλιστα. Ένας ο πρόεδρος, τον οποίο ορίζει το ίδιο το CAS, κι από έναν επιλέγουν οι διάδικοι. Και πόσοι είναι οι διάδικοι; Ένας είναι η ΕΠΟ, που θα ορίσει έναν δικαστή arbitrator. Έναν ο ΠΑΟΚ, έναν ο Ολυμπιακός, σύνολο τέσσερις! Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Οι δίκες εκεί γίνονται με τρεις δικαστές. Ποιος θα μείνει στην απ’ έξω; Η απάντηση για την «Α» είναι πολύ απλή. Στην υπόθεση ΠΑΟΚ κατά ΕΠΟ, δεν συμμετέχει με ψήφο ο επιλεγείς από τον Θρύλο δικαστής. Απλώς παρίσταται με δικηγόρο. Στην υπόθεση Ολυμπιακού κατά ΕΠΟ, δεν συμμετέχει ο επιλεγείς από τον ΠΑΟΚ.

Τον ρωτήσανε τον Πιλάβιο από το thrakisport.gr τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση. Και τι απάντησε; Ότι δεν ξέρει. Μάλιστα. Είσαι, δηλαδή, τόσο χρόνια δικαστής του CAS και δεν ξέρεις τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Πλάκα κάνουμε τώρα;

Σ’ το προχωράω. Όταν παρουσιαστούνε ενώπιον του δικαστηρίου οι διάδικοι, ξέρουν ο καθένας ποιος έχει ορίσει ποιον. Κι έχει το δικαίωμα του challenge, σου λέει ο Πιλάβιος. Της ένστασης, δηλαδή. Μάλιστα. Και το δικαιολόγησε ο Σοφοκλής, ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να τον βάλει δικαστή, γιατί υπήρξε πρόεδρός της, άρα μπορεί να έκανε καμιά ματσαραγκιά. Σωστός ο παίκτης. Δεν τον εμποδίζει, όμως, να κάνει και κάνα φιλικό κονέ. Μην πάει τζάμπα και η εμφάνιση στο Σαββιδοτεχνείο.

Πάμε παρακάτω. Άκου τι θα γίνει, μάστορα. Μόλις γίνουν γνωστοί οι δικαστές arbitrators, θα ξαμολυθούνε τα λαγωνικά να βρούνε πληροφορίες. Αυτό θα γίνει. Και οι μεν και οι δε. Για ν’ ακυρώσουνε την επιλογή του αντιπάλου. Άμα βρούνε, βέβαια. Γιατί όλοι αυτοί στο CAS, οι 104 δικαστές, είναι όλοι του κατηχητικού και του παρθεναγωγείου. Με τη λαμπάδα της Ανάστασης του Ιησού και την εικόνα του πάνε να δικάσουνε. Θρήσκοι όλοι, και το Ιερόν Ευαγγέλιον το ξέρουν όπως και τα νομικά.

Να το σοβαρέψουμε. Πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει μέλος του CAS; Το είπε ο ίδιος ο Σοφοκλής στις δηλώσεις του.  Ας τον ακούσουμε, γιατί έχει πλάκα: «Το CAS βλέπει και ποιος είσαι και ποιος ήσουν, το βιογραφικό σου κ.λπ.». Μας δουλεύει ο Σοφοκλής. Αυτό έχω να σου πω εγώ. Κοιτάνε, λέει, το βιογραφικό του. Και τι γράφει το βιογραφικό του Πιλάβιου; Γράφει ότι έχει καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή μαζί με τους Βασίλη Γκαγκάτση και Γιώργο Γκιρτζίκη, για την Κάρτα Υγείας; Για να ξέρουμε τι λέμε, δηλαδή. «Το CAS δεν είναι μαφία», σου λέει ο Σόφο. Όπως το ακούει. Και γιατί ακούγεται, ρε μαγκίτη; Διάβασε παρακάτω και θα ψυλλιαστείς τη δουλειά.

Χρόνια τώρα είναι στα δικαστήρια ο Πιλάβιος για την Κάρτα Υγείας. Αυτό δεν τα ξέρανε στο CAS και τον κάνανε διαιτητή arbitrator; Πλάκα κάνουμε τώρα; Μην το κουράζουμε, μάστορα. Όπως ο Θόδωρος Θεοδωρίδης τον φύτεψε τον Πιλάβιο στο CAS, έτσι κάποιος άλλος φύτεψε τους άλλους. Κολλητοί είναι ο Θόδωρος με τον Πιλάβιο. Από πιτσιρίκια είναι μαζί, πήγανε και στη Σχολή Μωραΐτη, μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, τον Πηλαδάκη, τον Γιάννη Μώραλη, τον δήμαρχο Πειραιά. Ο Θόδωρος τον πήρε για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΠΟ πριν από πολλά χρόνια και σιγά-σιγά τον έκανε και δικαστή στο CAS.

Έτσι είναι. Να σ’ το κυλήσω και παρακάτω, μάστορα. Άκου. Το 2009 προσέφυγε στο CAS ο διεθνής Ρουμάνος επιθετικός Άντριαν Μούτου, που έπαιζε στην Τσέλσι. Τον έπιασαν με κόκα και τον έδιωξε ο Αμπράμοβιτς με τον Μουρίνιο. Η FIFA αποφάσισε ότι ο Μούτου έπρεπε να επιστρέψει στην Τσέλσι γύρω στα 18 εκατ. ευρώ. Ο Ρουμάνος πήγε στο CAS και η απόφαση δεν άλλαξε. Και τι αποκαλύφθηκε, που λες, Σοφοκλή, κατά τη διάρκεια της δίκης του CAS; Ότι ο πρόεδρος της τριμελούς δικαστικής επιτροπής, Ιταλός Λουίτζι Φαμαγκάλι, είχε αναλάβει υποθέσεις του Αμπράμοβιτς στο παρελθόν. Πλάκα κάνουμε τώρα, ρε;

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γερμανός δικαστής Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς είχε συμμετάσχει και σε άλλη δίκη στη διαμάχη ΤσέλσιΜούτου. Είναι παράτυπη η σύνθεση, φώναζαν οι δικηγόροι του Μούτου. Η δίκη έγινε κανονικά, και απορρίφθηκε η προσφυγή του Ρουμάνου. Και ποιοι αποφάσισαν ότι η δίκη έπρεπε να γίνει; Ο πρόεδρος Φαμαγκάλι και το μέλος Μάρτενς. Αντίο, Μούτου, δηλαδή.

Ο Μούτου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν δικαιώθηκε. Ωστόσο, το ΕΔΔΑ αποφάσισε ότι οι δίκες του CAS θα πρέπει να γίνονται δημόσια, όχι να κλείνονται σ’ ένα γραφείο οι διάδικοι με τους δικαστές και τους δικηγόρους. Αλήθεια, ρε μαγκίτη Σοφοκλή, γιατί δεν γίνονται ανοιχτές δίκες στο CAS; Έχουν τίποτα να κρύψουν; Τώρα, θα πεις, τι ρωτάω κι εγώ, ο Σοφοκλής είναι υπάλληλος εκεί, τα παίρνει και σιγά μην κάτσει ν’ ασχοληθεί για το αν γίνονται ανοιχτές οι δίκες με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Σωστό κι αυτό.

Πάμε παρακάτω, γιατί έχει κι άλλο, καλύτερο για το CAS με πρωταγωνιστή τον διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό Ματουζαλέμ. Για να δείτε ότι όλα παίζονται στο CAS, το Ανώτατο Δικαστήριο, που ό,τι αποφασίζει είναι νόμος και καλά. Ο Ματουζαλέμ πήγε από την Μπρέσια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ το 2004. Τρία χρόνια αργότερα, δεν μπόρεσε ν’ αντέξει το περιβάλλον και την έκανε για τη Σαραγόσα. Η FIFA τον υποχρέωσε να επιστρέψει στη Σαχτάρ 9 εκατ. ευρώ. Η Σαχτάρ προσέφυγε στο CAS, ζητώντας περισσότερα. Μάλιστα. Και τι απόφαση έβγαλε το CAS; Ο Ματουζαλέμ έπρεπε να πληρώσει 12 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 μέρες.

Ο Ματουζαλέμ προσέφυγε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, το οποίο την έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι την απόφαση του CAS. «Για σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική του ζωή», γράφει το σκεπτικό του δικαστηρίου το 2012. Καλά έκανε και την έκανε από την Ουκρανία, αποφάσισε το ελβετικό δικαστήριο. Κατάλαβες τώρα, μάστορα, τι παίζει με το CAS; Ποιοι ήταν οι δικαστές του CAS που αποφάσισαν για τον Ματουζαλέμ; Πρόεδρος ο Ελβετός Μισέλ Μπερνασκόνι, και τα δύο μέλη, ο Γερμανός Ούρλιχ Χάας και ο Γάλλος Ζαν Ζακ Μπερτράν. Κρατήστε τα ονόματα γιατί μπορεί να μας χρειαστούν.

Να σ’ το κλείσω. Όποια απόφαση και να πάρει το CAS δεν είναι αυτή, πάρ’ τη στο σπίτι του και χαρήκαμε για τη γνωριμία. Υπάρχουν κι άλλες βαθμίδες. Πες ότι χάνει ο Ιβάν τη δίκη. Μπορεί να πάει στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό δικαστήριο και να υποστηρίξει ότι ένα τίμιο παλικάρι από το Κιλκίς, Γιάννης Καλπαζίδης με το όνομα, εμποδίζεται να κάνει επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ότι βαρέθηκε να δουλεύει σερβιτόρος χρόνια ολόκληρα, έκανε οικονομίες και κατάφερε ν’ αγοράσει το Σαλέ και το προπονητικό κέντρο της Ξάνθης. Επένδυσε το παλικάρι, σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Να βάλει και δικηγόρους τον Μπάμπη τον Αποστολίδη, που είναι κι ευαίσθητος και κλαίει στην τηλεόραση όταν μιλάει για τον Πόντο, τον Ζουράρι, βέβαια, που θα κάνει και αναφορές στον Κορνήλιο Καστοριάδη με επίκεντρο το βιβλίο του «η Άνοδος της Ασημαντότητας». Και τους Σαββιδοτέχνες να κρεμάσουν πανό στην αίθουσα: «Κάτω τα χέρια από το Ιβάν Σαββίδη». Εκατό τα εκατό θα την κερδίσει τη δίκη ο Καλπαζίδης.

Καλή η πλάκα, αλλά το σοβαρό είναι ένα, μάστορα. Ότι θα δουλέψουν οι υπόγειες διαδρομές. Έτσι γίνεται πάντοτε. Πολλά γίνονται και λίγα μαθαίνονται με το CAS. Άνθρωποι είναι κι αυτοί κι έχουν ευαισθησίες. Ήρθε και η οικονομική κρίση από τον κορωνοϊό, ζητιάνοι θα γίνουνε; Ή θα μείνουνε με το μισθουλάκι τους που παίρνουν από τη ΔΟΕ. Ο καθένας, ό,τι μπορεί κάνει σ’ αυτήν τη ζωή. Αρκεί να βγαίνει το μεροκάματο. Δύσκολες εποχές.

Ανέκδοτο: «Το CAS δεν κάνει παιχνίδια»

Στη διπλανή στήλη θα διαβάσετε για το CAS ότι είναι μια ιστορία της πλάκας και δρα όπου το παίρνει. Ότι έκανε και τις ματσαραγκιές του. Αυτό που θα διαβάσεις, τώρα, μάστορα, είναι δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου, δικαστή arbitrator του CAS: Στο αν μπορεί να παίζουν οι δικαστές παιχνίδια, ο Πιλάβιος απάντησε: «Δεν υπάρχουν παιχνίδια στο CAS. Ακούω για μαφίες. Σε πληροφορώ ότι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται βασικά από τη ΔΟΕ και τα μέλη του είναι πάρα πολύ σημαντικοί άνθρωποι όχι μόνο στην αθλητική κοινότητα, είναι λίγο άτυπο να μιλάμε για μαφίες. Μπορεί να μην είναι τέλειος». Κι εγώ δεν σου λέω ότι το CAS αποτελείται από μαφιόζους. Όχι, ρε. Μια χαρά άνθρωποι είναι και άτεγκτοι δικαστές. Τώρα, αν καμιά φορά, όπως θα διαβάσετε, δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ευαισθησίες του, είναι άλλο ζήτημα. Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ την ψάχνουν τη δουλειά.

 

FIFA/UEFA «έγραψαν» το CAS

Και δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις του Ματουζαλέμ και του Μούτου, που το CAS έφαγε σφαλιάρες. Κι από την ίδια την UEFA και τη FIFA έφαγε. Να σου θυμίσω τι έγινε το 2006 με το Γιβραλτάρ. Το 2002, μετά από δημοψήφισμα και κόντρες αιώνων με τους Ισπανούς, ο λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα ότι η χώρα ανήκει στη βρετανική αυτοκρατορία. Μάλιστα. Το 2006 φτιάχτηκε και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ζήτησε να μπει στην UEFA. H UEFA απέρριψε την αίτηση του Γιβραλτάρ, γιατί δεν ήθελε να μπλέξει. Το Γιβραλτάρ προσέφυγε στο CAS το 2006 και δικαιώθηκε. Το Ανώτατο, υποτίθεται, Αθλητικό Δικαστήριο του κόσμου πήρε απόφαση να ενταχθεί η χώρα στους κόλπους της UEFA. Στο επόμενο συνέδριό της, η UEFA την έγραψε κανονικά την απόφαση του CAS. Δεν έγινε δεκτή. Το αποφάσισε σε επόμενο συνέδριο το 2013. Άκου και το ωραίο. Το Γιβραλτάρ ξαναπροσέφυγε στο CAS το 2016, ώστε να γίνει μέλος και της FIFA. Και τι απόφαση πήρε το CAS που δεν καταλαβαίνει τίποτα; Την απέρριψε και το άφησε στην ευχέρεια της FIFA. Της πλάκας ιστορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα