Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά… (η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ)

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση των 5.000 υπογραφών εκ μέρους τού κάθε υποψήφιου του ΚΙΝΑΛ για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ήδη στα επιτελεία των τεσσάρων διεκδικητών επικρατεί πανζουρλισμός συγκεντρώνοντας τις απαιτούμενες υπογραφές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από το επιτελείο του Χάρη Καστανίδη (για τον οποίο υπάρχουν αμφιβολίες εάν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές) διαλαλούν ότι την υποψηφιότητα του βουλευτή Θεσσαλονίκης έχουν συνυπογράψει περίπου 6.000 μέλη του κόμματος και δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στον προεκλογικό αγώνα.

Ταυτόχρονα ημέρα με την ημέρα παρουσιάζονται και κείμενα υποστηρικτών, όπως έγινε την Πέμπτη με κείμενο που υπέγραψαν οκτώ βουλευτές και προβεβλημένα στελέχη, και σε δέκα σημεία ζητούν τη διεύρυνση του χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας πως ο καταλληλότερος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος για το άνοιγμα του κόμματος. Οι υπογράφοντες είναι οι Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (πρώην στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά), ο Γιώργος Σιακαντάρης, ο Κώστας Κούρκουλος, η Εύα Καϊλή, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Γαβριήλ Λαμπάτος, ο Κώστας Μποτόπουλος και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Η Φώφη Γεννηματά, ετοιμάζει σειρά περιοδειών ανά τη χώρα, ενώ εντός των ημερών το επιτελείο της θα λάβει την οριστική απόφαση για το πόσες υπογραφές θα καταθέσει υπέρ της υποψηφιότητάς της. Στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία τον Νοέμβριο του 2017 είχε καταθέσει πολύ περισσότερες από τις 5.000 σε μία επίδειξη δύναμης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως λένε οι συνεργάτες, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 15.000 υπογραφές, αλλά και πάνω από 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι ρίχνουν το βάρος στην εκδήλωση που ετοιμάζεται εντός του μηνός στην Αθήνα, προκειμένου ο ευρωβουλευτής να παρουσιάσει και την πολιτική του διακήρυξη.

 Επίπεδο Τρούμπας

Και μπορεί όλοι να μιλούν για ενότητα, όμως, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται μία δύσκολη προεκλογική περίοδος με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Και φυσικά για το χάλι της συνεδρίασης της περασμένης Κυριακής τη βασική ευθύνη έχει η κα Γεννηματά, η οποία χρησιμοποίησε σε κάποια αποστροφή της εισαγωγικής της ομιλίας μία πρόταση που θύμισε μάγκα της Τρούμπας από τις παλιές ελληνικές ταινίες, όταν είπε το «όποιος θέλει να μου μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, θα με βρει στη Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερό μου σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όσα φωνήεντα και σύμφωνα θέλει».

Φυσικά, αυτός ο πολιτικός διάλογος που επέλεξε η κα Γεννηματά σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Διότι πάντα σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν τεράστιες κόντρες, φοβερές εντάσεις που ξεπέρασαν τα στενά όρια του κόμματος, τεράστιες διαφωνίες, και φυσικά πολλές διαγραφές, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν εκφράσεις αυτού του επιπέδου. Ακόμη και όταν η αντιμαχία του Κώστα Σημίτη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο είχε χτυπήσει κόκκινο, οι δύο μονομάχοι ουδέποτε είχαν χρησιμοποιήσει τέτοιες αγοραίες εκφράσεις περί συμφώνων και φωνηέντων. Μπορεί οι συνεργάτες τους στο παρασκήνιο να οργίαζαν, αλλά οι ίδιοι διαφύλαξαν το επίπεδο ως κόρη οφθαλμού.

Τουναντίον τώρα η κα Γεννηματά έδωσε το σύνθημα για να μετατραπεί μία υψίστης σημασίας κομματική συνεδρίαση, όπως αυτή της Κεντρικής Επιτροπής, σε αρένα. Διότι δεν ήταν μόνο η αγοραία αυτή έκφραση στην ομιλία της, αλλά επέτρεψε (για να μην πούμε επέβαλε) στον στενό της συνεργάτη, τον Βασίλη Κεγκέρογλου, να ρίξει λάσπη στον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ως μπαταχτσή. Φυσικά όλοι κατάλαβαν ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου έλεγε ψέματα, διότι θεωρείται αδύνατο να μη γνώριζε τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου δεν επιτρέπεται να  δίνονται χρήματα από τους ευρωβουλευτές στα κόμματα. Όταν μάλιστα για τον ίδιο λόγο έχει τιμωρηθεί η Λεπέν, όταν η Γαλλίδα έκανε αυτό που διατυμπάνιζε ο Κεγκέρογλου. Ακόμη και ο Νίκος Σαλαγιάννης αντέδρασε, αλλά ο Κεγκέρογλου επέμεινε.

Στα λόγια όλοι κάνουν λόγο για ενότητα, όμως στην πράξη το κλίμα είναι τεταμένοσ το ΚΙΝΑΛ

 

Μέχρι και ξύλο

Με αυτό τον τρόπο η Φώφη Γεννηματά και οι στενοί της συνεργάτες δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παρόντες στη συνεδρίαση, ο συγκεντρωσιάρχης της κας Γεννηματά, ο Σωτήρης Μάνεσης, πήγε με άγριες διαθέσεις προς το μέρος του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, λέγοντάς του: «Κάτσε κάτω, ρε». Σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια, και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν καθώς παρενέβησαν ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης μαζί με τον στενό του συνεργάτη, τον Γιώργο Τσούμα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος (από τους στενούς πολιτικούς φίλους του Ανδρέα Λοβέρδου) είχε πάει κοντά στο προεδρείο ζητώντας με έντονο ύφος από τον Γιάννη Κουτσούκο να εξηγήσει τι καλείται να ψηφίσει το σώμα. Γενικά η συμπεριφορά της κας Γεννηματά και των συνεργατών της έδειξε στους πάντες ότι θεωρούν το ΚΙΝΑΛ ιδιοκτησία τους. Και φυσικά δεν τους ενδιαφέρει εάν το κόμμα βρίσκεται σε καθίζηση. Ίσως να φοβούνται να ηγηθούν ενός μεγάλου σχηματισμού και γι’ αυτό καίγονται να μείνει το κόμμα στα πλαίσια του 7-8%. Διαφορετικά, θα είχαν αντιδράσει όλο αυτό το διάστημα και θα είχαν καταφέρει να αυξήσουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβολεί τα πόδια του όπως έκανε με την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Τουναντίον, η πλευρά της Γεννηματά το μόνο που κάνει είναι να αναζητεί αόρατους εχθρούς, διαρρέοντας δεξιά κι αριστερά ότι τα συμφέροντα προωθούν άλλους υποψήφιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το γραφείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκαν στην εταιρεία Opinion, προφανώς για να προλάβουν δημοσκόπηση που είναι σε εξέλιξη και αναδεικνύει ότι η κα Γεννηματά είναι παρελθόν στη συνείδηση των πολιτών. Ακόμη και η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες της θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, όταν κατήγγειλε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επαληθεύθηκαν στο έπακρο. Στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η εταιρεία τρέχει έρευνα κι ετοιμάζει προκατασκευασμένο αποτέλεσμα. Και στηρίζουν το αφήγημά της σε καταγγελίες, ότι ασκείται μπούλινγκ μέσω των ερωτήσεων στους υποστηρικτές της κας Γεννηματά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ήττα είναι προ των θυρών για την κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της αναζητούν τρόπους για να τη διαχειριστούν. Διότι ακόμη και τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., το Ποτάμι και τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν επιθυμούν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανέφεραν ότι στηρίζουν την κα Γεννηματά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα