Πήρε τράτο ο Στέφανος μέσω Χαριλάου Τρικούπη

Αυξάνονται οι πιέσεις των παλιών ΣΥΡΙΖΑιων στον Κασσελάκη να σταματήσει την μεταπολιτική και να ασχοληθεί με την Κεντροαριστερά

Η κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ δίνει μία βαθιά ανάσα στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ έκανε ότι δεν κατάλαβε τι ψήφισαν οι πολίτες, καθώς στάθηκε μόνο στην κυβερνητική φθορά και όχι στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κι άλλο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διήμερη απόδραση στις Σπέτσες με τον σύζυγο του να έκανε μία μικρή κυβίστηση με το να προτείνει συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, όμως η αλήθεια είναι ότι έχει μπροστά του ένα μακρύ καλοκαίρι με πολλούς καύσωνες. Ήδη από την επόμενη ημέρα ακόμη και άνθρωποι που τον στήριξαν άσκησαν κριτική, όπως ο Βασίλη Κόκκαλης, λέγοντας ότι «όλοι και όλα κρίνονται». Και η αλήθεια είναι ότι αρκετοί και στον στενό πυρήνα των λεγόμενων Kasselakistas νιώθουν να ασφυκτιούν, καθώς βλέπουν ότι το κόμμα μεταλλάσσεται και το κυριότερο περνά σε περίοδο μεταπολιτικής.

Όσοι δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο του κόμματος και αποφάσισαν να παραμείνουν φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω αυτή την φορά και να πιέσουν στο μη περαιτέρω τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήδη οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς κατέθεσαν πρόταση για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με στόχο τον προγραμματικό διάλογο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ- Νέας Αριστεράς την επομένη των Ευρωεκλογών, νέες πρωτοβουλίες ξετυλίχθηκαν από μερίδα κομματικών στελεχών, στέλνοντας μηνύματα υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, σε σημείο που αυτή να φαντάζει πλέον αναπόδραστη για αρκετούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, με εσωκομματικό δημοψήφισμα οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσουν με την πρώτη ευκαιρία συνεδρίασης των κομματικών οργάνων τη λαϊκή ετυμηγορία απέναντι στο ενδεχόμενο προοδευτικών συμπράξεων. Μάλιστα, στο δημοψήφισμα θα καλούνται να λάβουν μέρος όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με ζητούμενο το εάν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά να μετέχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε ο φορέας που θα προκύψει, να διεκδικήσει επάξια την νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027.

Σε αυτήν την προοπτική, «όταν έχεις 14,9% δεν μπορείς να το κάνεις 40%» δήλωσε ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης (ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), χαρακτηρίζοντας πλέον ως «κοινό τόπο την ανάγκη συμπόρευσης των κομμάτων του προοδευτικού χώρου». Ο ίδιος παρατήρησε, ακόμη, πως «δεν μπορεί κανένα κόμμα μόνο του να συγκροτήσει τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης στο πολιτικό σύστημα», λέγοντας για τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ότι «εάν επιμείνουν νομίζω ότι οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες που θα γίνουν θα ξεπεράσουν και τις υπάρχουσες ηγεσίες και τα κόμματα». Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, «αν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να κάνει ένα «κασσελακικό» κόμμα, κατά τη γνώμη μου μετατρέπεται σε ομαδάρχη και όχι αρχηγό κόμματος», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός.

Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης

Η «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής διατρέχει οριζόντια τον προβληματισμό πολλών κορυφαίων στελεχών, με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη να παρατηρεί πως «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης». Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό».

Από πλευράς του, ο Κώστας Ζαχαριάδης υπενθύμισε πως «όπου υπήρξαν συνέργειες την προηγούμενη περίοδο και μέσα στη Βουλή, όπως η πρόταση μομφής, υπήρξαν θετικές και πολλαπλασιαστικές συνέπειες». Ο ίδιος χαιρέτησε την κίνηση του κ. Κασσελάκη να τείνει χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, καθώς είναι δυνατό «να συνεργαστούμε με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για προτάσεις νόμου για το καλό της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, αντιστάσεις συναντά η ιδέα της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» στους κόλπους των Kasselakistas, με τον βουλευτή Κιλκίς, Πέτρο Παππά να απορρίπτει λόγω κινητικότητας στο ΠΑΣΟΚ, μια τέτοια πιθανότητα. Όπως είπε, «θέλει δύο για να χορέψουν ταγκό και εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει λύσει ακόμη πολλά εσωτερικά του θέματα», για να συμπληρώσει πως «εμείς έχουμε λύσει τα δικά μας θέματα, δεν αμφισβητείται η ηγεσία μας».

«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς, έχουμε έναν αρχηγό που αυτή την στιγμή δεν αμφισβητείται από κανέναν και είδαμε τι πάθανε αυτοί, οι οποίοι τον αμφισβήτησαν» συνέχισε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν συνάπτεις γάμο με έναν άνθρωπο με τον οποίο Είχες μαζί του ένα γάμο και σου έχει πάρει όλα τα ασημικά από το σπίτι και έχει φύγει κλέβοντας την μισή σου περιουσία, χωρίς να τη δικαιούται», «φωτογραφίζοντας» τις έδρες της Νέας Αριστεράς.

Η σκιά του Τσίπρα

Πάντως, παρά τον ελιγμό Κασσελάκη υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που εντείνεται η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη, την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο του πρώην Πρωθυπουργού, την επόμενη Δευτέρα-Τρίτη (17-18 Ιουνίου).
Παρότι ο κ. Κασσελάκης έχει προσκληθεί επισήμως, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα παρευρεθεί στη Διεθνή Διάσκεψη, σε μια συνάντηση δηλαδή των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Αντίθετα, μετά την ανακοίνωση σύστασης Ιδρύματος, ο κ. Κασσελάκης δημοσιοποίησε επιστολή του προς τους προοδευτικούς ταγούς στην Ευρώπη, ασχέτως αν οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένεται να τοποθετηθούν από το βήμα της Διάσκεψης που διοργανώνουν τα Ινστιτούτα Τσίπρα και Ζάεφ.

Εν κατακλείδι ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με διάφορες κινήσεις που αποδεικνύουν ότι και σε δύσκολη θέση είναι, αλλά πολύ περισσότερο αναμένοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια πάντα ζει με τον φόβο μήπως θέσει θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και να διεκδικήσει κε νέου την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην πρωθυπουργός. Και πως να μην τρέμει ο Κασσελάκης διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο του άρθρου του Θανάση Καρτερού (προνομιακός συνομιλητής του Τσίπρα) που έγραψε: «Είναι εχθρική ενέργεια να ζητήσει κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να προβληματιστεί μήπως υπάρχει κάποια σχέση της στάσης του προέδρου του με το εκλογικό αποτέλεσμα

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα