«Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα»

Πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα εντός του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που μίλησαν στο CNBC.

Ειδικότερα, οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στη χώρα μας φέτος, αλλά πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών, αν και επισημαίνουν ότι πιθανότατα αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο. Στόχος βεβαίως είναι να μπορεί να επιδείξει στους ψηφοφόρους μία «καθαρή έξοδο», ακόμη και εάν αυτή σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού.

«Πρόκειται για ένα από τα σενάρια ρίσκου, που εξετάζουμε, αλλά πιθανότατα μετά την εκπνοή του μνημονίου» αναφέρει στο CNBC για το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης ο Ιβάν Μαμάλετ, οικονομολόγος της Societe Generale για τη ζώνη του ευρώ.

Το αμερικανικό δίκτυο κάνει αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Bloomberg, στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ είχε κάνει λόγο για σοβαρή πιθανότητα εκλογών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Θυμίζει δε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά, που ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, αφού αυτό το δρόμο επέλεξε και το 2015 μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία έντονη στάση κατά της λιτότητας, αλλά ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έθεσαν παρόλα αυτά σε εφαρμογή, πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές και δεσμεύθηκαν να μεταρρυθμίσουν την οικονομία» σχολιάζει το πρακτορείο.

Ο αντίκτυπος της πρόωρης κάλπης στο ΧΑ

Το 2015 ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ είχε κάνει «βουτιά» 18%, στις τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά από τις αρχές του 2010 έως σήμερα το χρηματιστήριο έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας του, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC, την ώρα που στην Πορτογαλία οι απώλειες για το χρηματιστήριο από το 2011 έως σήμερα υπολογίζονται στο 36%.

Παρόλα αυτά αναλυτές θεωρούν πως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν αυτή τη φορά να είναι ευνοϊκές για τις ελληνικές μετοχές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις από τότε, που εξελέγη στην προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2016» σημειώνει η Τζόαν Χόι, διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit. Εκτιμά, ωστόσο, ότι «η διαφορά πιθανόν να περιοριστεί ενόψει των επόμενων εκλογών», καθώς όπως λέει ο Τσίπρας «είναι αποτελεσματικός στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία φυσική βάση στήριξης στον δημόσια τομέα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μετοχές, θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα κερδίσει τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Ζολτ Ντάρβας του Bruegel ακόμη και εάν οι εκλογές προκηρυχθούν νωρίτερα από ό,τι αναμένεται δεν προβλέπεται σημαντική διαφοροποίηση στις πολιτικές.

«Η πραγματικότητα έιναι πως η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος» τονίζει στο CNBC, προσθέτοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια αύξησης των δαπανών.

Τον Αύγουστο ο Τσίπρας θα πει στους Έλληνες ότι η χώρα του έχει πια αποδεσμευθεί από την τρόικα, ενώ θα θελήσει να ανακοινώσει και μία ελάφρυνση του χρέους. «Οι επενδυτές έχουν πλέον συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα» σχολιάζει ο Κιάραν Οχάγκαν της Societe Generale, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει αναταραχή εάν επαενεκλεγεί.

Διαβάστε επίσης