«Πιθανή τουρκική επέμβαση στην Κύπρο»!

Με μία προκλητική δήλωσή του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο έχοντας ως αφορμή τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σημερινή» και στον δημοσιογράφο Θανάση Αθανασίου, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, κλήθηκε να απαντήσει αν η Τουρκία είναι δυνατόν να εισβάλει για δεύτερη φορά στην Κύπρο για τους δύο παραπάνω λόγους, δικαιώνοντας έτσι τουρκικά και αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι η διαδικασία στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε σύρραξη. «Βλέπετε, αυτό είναι πάντα δυνατό. Φυσικά δεν μπορώ να κάνω εικασίες πάνω σε αυτό το θέμα», είπε αρχικά.

«Από πολιτικής άποψης;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. Και ο Ταλάτ αποκρίθηκε ως εξής: «Από πολιτικής άποψης ναι, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπάρχει εκεί ο φυσικός πλούτος, και οι Ελληνοκύπριοι συμφωνούν ότι πρέπει να τον μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους, ή ότι οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται να έχουν και οφέλη από αυτό βάσει ποσοστού, που όπως είπαμε είναι διαπραγματεύσιμο, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι και να το συζητήσουν αυτό και επικαλούνται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι ο βορράς είναι υπό κατοχήν από την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα δέχονται να διαπραγματευτούν με τους Τουρκοκύπριους να λύσουν αυτό πρόβλημα».

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κοινό εθνικό πλούτο, που ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών και των δύο κοινοτήτων. «Πρώτα απ’ όλα οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι τα φυσικά αποθέματα ανήκουν και στις δύο κοινότητες. Χωρίς μια λύση στο Κυπριακό, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα φυσικού αερίου. Είτε θα περιμένουν τη λύση ή αν αυτό παρουσιάζεται ως πρόβλημα, να τεθεί ως ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το αρνείται αυτό. Λένε ότι είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι, δεν είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας, είναι θέμα εθνικού πλούτου, που ανήκει και στις δύο κοινότητες, άρα είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Ταλάτ.

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι αρκετά «γενναίος», ώστε να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προτιμά τη διχοτόμηση. Υποστήριξε, πάντως, ότι οι προτάσεις Χριστόφια προς την άλλη πλευρά δεν ήταν καθόλου γενναιόδωρες, ενώ εξαπέλυσε βολές, παράλληλα, εναντίον του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των «αποκαλούμενων» Οικολόγων, όπως αποκάλεσε το Κίνημα Οικολόγων, αποδίδοντάς τους ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης.

Τέλος, τάχθηκε εναντίον του διορισμού συνομιλητών για το Κυπριακό εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υποβαθμίζει τη σημαντικότητα του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα