Πιθανή τριπλή επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία ανήμερα της επετείου της εισβολής

Ο Πούτιν σχεδιάζει πιθανώς άλλη μια ταυτόχρονη επίθεση από το βορρά, το νότο και τα ανατολικά στις 24 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία προετοιμάζεται για «μέγιστη κλιμάκωση», προειδοποιεί η Ουκρανία με τον Πούτιν να σχεδιάζει πιθανώς άλλη μια ταυτόχρονη επίθεση από το βορρά, το νότο και τα ανατολικά στις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη της αιματηρής εισβολής.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει άλλη μια ταυτόχρονη επίθεση στη χώρα από το βορρά, το νότο και τα ανατολικά στις 24 Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει με την επέτειο της έναρξης του πολέμου και να σηματοδοτήσει την οριστική ήττα της ουκρανικής αντίστασης.

Ο Ντανίλοφ προειδοποίησε ότι οι πιο αιματηρές μάχες «έρχονται» και θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια «καθοριστική» στιγμή του πολέμου. Δεν είναι ο πρώτος που το λέει. Η πλειοψηφία των αναλύσεων, επισημαίνει ότι έπονται κρίσιμοι μήνες για την πορεία του πολέμου.

Ο Ντανίλοφ μίλησε στο βρετανικό Sky News: «Η Ρωσία προετοιμάζεται για μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαιδεύσεις».

«Όσον αφορά μια επίθεση από διαφορετικές κατευθύνσεις, προς το παρόν, μπορώ να πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», είπε.

Η Ρωσία αναμένεται να έχει εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση, διατάσσοντας δυνάμεις νότια από τη Λευκορωσία, βόρεια από την Κριμαία και ανατολικά από το Ντονμπάς για να περικυκλώσουν και να στραγγαλίσουν τις δυνάμεις του Κιέβου, και πρακτικά να αφοπλίσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας. Πρόκειται για την ίδια στρατηγική που ακολουθήθηκε σχεδόν πριν έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή και οι δυνάμεις του Πούτιν ευελπιστούσαν ότι θα καταλάβουν το Κίεβο σε μερικές μέρες.

Τελικά η ουκρανική αντίσταση αποδείχτηκε πολύ πιο σθεναρή. Τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά. Ο Πούτιν πλέον ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει περίπατο στην ουκρανική γη και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γνωρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δύσκολα θα κάνει πίσω σε έναν πόλεμο που η κατάληξή του θα κρίνει την πολιτική του καριέρα.

«Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες στον πόλεμο. Έχουμε τα δικά μας σχέδια και μας είναι ξεκάθαρα. Δεν είναι κρυμμένα από τους κύριους εταίρους μας», επισήμανε ο Ντανίλοφ.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού ο κορυφαίος στρατηγός της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι, δήλωσε στον Economist τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία προετοιμάζει 200.000 νέους στρατιώτες για μια μεγάλη επίθεση που θα μπορούσε να έρθει από τα ανατολικά, το νότο ή ακόμη και από τη Λευκορωσία την άνοιξη.

Ενώ η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν άρματα μάχης τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία, θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν. Ενώ είναι γνωστό ότι η προετοιμασία, η εκπαίδευση και η συντήρηση των οχημάτων θα απαιτήσει χρόνο, κόπο και πολύ υπομονή.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καν έτοιμη προμήθεια αρμάτων μάχης M1 Abrams για να παραδώσουν και θα χρειαστεί να προμηθευτούν μέρος του στόλου τους, ενώ ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι τα άρματα μάχης Leopard 2 δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας εάν η Ουκρανία θέλει να εμποδίσει μια αναμενόμενη ρωσική εαρινή επίθεση και να ξεκινήσει τη δική της προσπάθεια να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλά ο Ντανίλοφ είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. «Θα νικήσουμε σίγουρα λόγω του ότι έχουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου πίσω μας», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, στις γραμμές του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταδιακά κέρδη στην προσπάθειά τους να καταλάβουν εδάφη στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, εστιάζοντας στην πόλη Μπαχμούτ βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Έχοντας τελικά πείσει τις χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν τα σύγχρονα άρματα μάχης, ο Ζελένσκι πιέζει τώρα σκληρά ορισμένες από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας και τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη αλλά φαίνεται ότι η δύναμη από αέρους θα έρθει πιο δύσκολα, και σίγουρα όχι σύντομα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα, αλλά επανέλαβαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ η Γαλλία δείχνει πιο ανοιχτή στην ιδέα της αποστολής αεροσκαφών. Όλοι οι δισταγμοί επικεντρώνονται στην αντίδραση της Ρωσίας αν αποφασίσει να ερμηνεύσει τη δυτική βοήθεια ως απευθείας εμπλοκή στη σύγκρουση και απαντήσει αναλόγως.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Ρουσλάν Στέφαντσουκ, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που αφορούσε την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας της Γαλλίας προς την Ουκρανία. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Le Monde, επέμεινε στην ανάγκη παράδοσης αρμάτων μάχης και αεροσκαφών και τόνισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του προς την ένταξη στην ΕΕ, παραμονές της συνόδου κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Κίεβο στις 2 και 3 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η γαλλική Le Monde, o Στέφαντσουκ δήλωσε: «Μη φοβάστε την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Είναι ήδη εδώ και η Ουκρανία είναι στην πρώτη γραμμή».

Την παραμονή της συνόδου κορυφής μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου τόνισε ότι η χώρα του υπερασπίζεται πολύ περισσότερα από τα σύνορά της έναντι της Μόσχας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα