Περισσότερα από 200 μπορεί να είναι συμπτώματα της Covid-19 σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη, με κάποια να μην είναι τόσο συνηθισμένα όσο η κόπωση, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και η απώλεια γεύσης/όσφρησης που γνωρίζαμε ως τώρα.

Ειδικοτερα, επιστήμονες που ερευνούν τα συμπτώματα της λοίμωξης ισχυρίζονται ότι κάθε ασθενής που πάσχει από Covid-19 εμφανίζει κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης μέχρι την ανάρρωσή του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κάποιες περίεργες παθήσεις όπως η ακανόνιστη περίοδος, ακόμη και η… συρρίκνωση του πέους. 

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ρώτησαν περίπου 4.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο για την εμπειρία τους με τη λοίμωξη. 

Οι ασθενείς ανέφεραν ένα μείγμα 203 συμπτωμάτων, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν κατά μέσο όρο 56 διαφορετικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα επηρεάζουν 10 διαφορετικά όργανα, όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το έντερο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το 98,3% των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κόπωση. Άλλοι ανέφεραν ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, ταχυπαλμία, διάρροια και βουητό στα αυτιά.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα της έρευνας δεν είναι επιβεβαιωμένα επιστημονικά, καθώς τα αποτελέσματα βασίστηκαν απλώς σε απαντήσεις από ασθενείς που έχουν προσβληθεί, κάτι που σημαίνει πως οι ερωτηθέντες μπορεί και να υπερβάλανε σε κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσαν.

ΠΗΓΗ: in.gr