Πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλει να στήσει η Τουρκία

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την Αγκυρα αποφασισμένη να στήσει τη δική της πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» περιφέρεται ανενόχλητο στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και κάνοντας σεισμικές έρευνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Τουρκία έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες πάντως απάντησαν αρνητικά.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αποκαλύπτει πως μετά τη διπλή άρνηση, η Αγκυρα θα προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας η οποία στοιχίζει από 100 έως 150 εκατ. ευρώ από το Αζερμπαϊτζάν. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τη Socar, την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά πλατφόρμα και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών οικοπέδων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης