Πλεύρης: «Αναμένουμε την εισήγηση των ειδικών για την τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό»

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» φιλοξενήθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό. 

Ειδικότερα, για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την Επιτροπή των ειδικών είναι συνδυαστικό, καθώς όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. «Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί», τόνισε  ο κ. Πλεύρης.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις» σημείωσε ώστε ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Όπως είπε ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο». Παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους.

Ερωτηθείς για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης απάντησε  «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει τη μια δόση.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου,  ο ίδιος ανέφερε ότι «είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις. Με βάση τις εισηγήσεις παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι», μέχρι στιγμής. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που εξετάζει η Επιτροπή των ειδικών είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και την χρονική διάρκεια, ενώ σημείωσε ότι «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα