Πλιάτσικο των Ρώσων σε μουσεία της Μελιτόπολης και της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ρώσοι απέσπασαν «χρυσά αντικείμενα της αυτοκρατορίας των Σκυθών» από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι ένα «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε για τους Έλληνες της Μαριούπολης»

Οι Ρώσοι λεηλάτησαν μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ρώσοι εισέβαλαν σε μουσεία στις δυο πόλεις, αποσπώντας από «χρυσά αντικείμενα της αυτοκρατορίας των Σκυθών» από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι ένα «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε για τους Έλληνες της Μαριούπολης»

Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατηγορούνται ότι έκλεψαν οι δυνάμεις του Πούτιν είναι αρχαία χρυσά αντικείμενα της Σκυθίας, που ανήκαν σε «μία από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία», η οποία βρισκόταν στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της Ζαπορίζιας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

 

Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών, αναφέρουν οι New York Times.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους NYT ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν έναν πόλεμο χωρίς κανόνες» και «καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα». «Αυτό είναι ένα έγκλημα», πρόσθεσε.

Η ταυτότητα των Σκυθών

Οι Σκύθες ήταν μια νομαδική ομάδα που κατείχε μια περιοχή από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας «άνθισε στις στέπες από το 800 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. περίπου», δήλωσε στο Live Science η ιστορικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Αντριέν Μέιορ.

Πώς ο «χρυσός των Σκυθών» αποδόθηκε στους Ουκρανούς

Αφού το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποκτήσει μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που είχαν δανειστεί από την Κριμαία σε ένα μουσείο στο Άμστερνταμ λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή το 2014, ένα εφετείο στην Ολλανδία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε τότε στο Twitter ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια «πολυαναμενόμενη νίκη», προσθέτοντας: «Μετά τον “χρυσό των Σκυθών”, θα πάρουμε πίσω και την Κριμαία».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα