Πληγωμένο θηρίο, αλλά πάντα επικίνδυνος

Σε δεινή θέση ο Τούρκος σουλτάνος αναγκάστηκε να κάνει πίσω με τους μετανάστες δίχως να εξασφαλίσει πακέτα από την Ευρώπη, ενώ το εσωτερικό του αδιέξοδο θέτει σε κίνδυνο την εξουσία του

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η ανάσχεση της εξάπλωσής του αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι που η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει κατανοήσει και γι’ αυτό παλεύει μένοντας σπίτι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι εάν με την ανάσχεση του κορωνοϊού ασχολούνται πρωτίστως οι επιστήμονες και η Πολιτική Προστασία, στο Μαξίμου μελετούν όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Φυσικά, μιλάμε μόνο για σενάρια, διότι ουδείς είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να πει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση.

Όμως στο πρωθυπουργικό μέγαρο δεν ξεχνούν και το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την ασύμμετρη απειλή στα σύνορά μας, λόγω των ορδών από μετανάστες που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και λέμε «δεν ξεχνούν», καθώς αρμόδια πηγή στο Μαξίμου μας έλεγε ότι «τώρα λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, ο Ερντογάν προσωρινά έκανε πίσω. Τώρα είμαστε στην ανάπαυλα, στο ημίχρονο». Εξάλλου, και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ήταν σαφής, όταν απομάκρυναν οι γείτονές μας τους μετανάστες από τα σύνορα: «Μόλις τελειώσει η κρίση με τον κορωνοϊό, θα τους ξαναπάμε στα σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη».

Και οι μετανάστες έφυγαν όπως ήλθαν από τα σύνορα (Καστανιές). Με ναυλωμένα πούλμαν από τη νομαρχία Αδριανούπολης. Και οδηγήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας σε καραντίνα, θεωρητικά για λόγους υγείας, αλλά όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι «είναι ένα ακόμη κόλπο για να αγριέψει αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, ώστε όταν τους ξαναστείλει στα σύνορα να είναι αποφασισμένοι για όλα».

Αυτό εκτιμά και το Μαξίμου, και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις εξελίξεις στον Έβρο τόνισε ότι «ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται». Εξάλλου, η σπουδή με την οποία ελήφθη η απόφαση των Τούρκων για την εκκένωση της περιοχής του Παζάρκουλε δεν πέρασε απαρατήρητη, διότι για λόγους εσωτερικής πολιτικής ο εξόχως ομιλητικός Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι 150.600 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ελλάδα στο ύψος του Παζάρκουλε, αλλά και ότι άλλοι 4.600 παραμένουν στην περιοχή.

 Δύσκολη διαχείριση

Φυσικά, ο λαλίστατος Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς ακόμη και στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν αρχίσει να μιλούν για ήττα, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στο διπλωματικό μέτωπο, καθώς η Ευρώπη δεν απέστειλε κονδύλια και τα οικονομικά των γειτόνων μας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν πρέπει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη υγειονομική κρίση, αλλά ταυτόχρονα και μία οικονομική κρίση, που αναμένεται χειρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες.

Στην Ευρώπη, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν για το κορωνομόλογο, έχουν ανοίξει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη να μοιράσουν χρήματα στους εργαζόμενους και να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας μόνο για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Τουναντίον, στην Τουρκία ισχύουν κανονικά οι απολύσεις και το ταμείο ανεργίας, στο οποίο απευθύνονται οι Τούρκοι εργαζόμενοι, κλυδωνίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δίνει για 1,5 μήνα στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού 800 ευρώ και ο Ερντογάν με το ζόρι εξασφάλισε 180 ευρώ.

Η οικονομική στενωπός της Τουρκίας την ανάγκασε για αναπροσαρμογή σχεδίων και διαφορετικό μοίρασμα των μεταναστών. Δεν πήγαν όλοι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τους μοίρασαν σε Μαλάτια, Κιουτάχεια και σε άλλες πόλεις, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις από Τούρκους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν ημέρα με την ημέρα να φτωχοποιούνται και να είναι ανυπεράσπιστοι στην επέλαση του κορωνοϊού. Η κακή κατάσταση της οικονομίας αναγκάζει τον Ερντογάν να μην ακούει τις εκκλήσεις του νέου μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του, Εκρέμ Ιμάμογλου, για να βάλει σε καραντίνα την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο Ερντογάν ελπίζει να κρατήσει κάπως ζωντανή την τουρκική οικονομία, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα ότι αυτή η υγειονομική κρίση μπορεί να του αλλάξει όλα τα σχέδια.

 Σε εγρήγορση

Η τουρκική οικονομία, μετά τη ζημιά που υφίσταται και στον τουρισμό (όπως όλες οι χώρες του πλανήτη), δεν έχει το χρήμα να καλύψει ακόμη και τις βασικές ανάγκες των υπηκόων της. Και όταν ο κόσμος πεινάει και πεθαίνει, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή να εξεγερθεί με ό,τι σημαίνει αυτό για τον «σουλτάνο», ή ο «σουλτάνος» να στήσει κάποιο επεισόδιο, πουλώντας σανό στους πεινασμένους.

Γι’ αυτόν τον λόγο και στην τηλεσύσκεψη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τους υφυπουργούς Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Κωνσταντίνο Φλώρο ότι «καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια». Πλέον δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Ο Τούρκος πρόεδρος ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις

Τα γεωτρύπανα

Στην Αθήνα εκτιμούν πως τα σχέδια του Ερντογάν για γεωτρήσεις αναστέλλονται, αλλά δεν εγκαταλείπονται. Θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάζεται να κάνει πίσω λόγω κορωνοϊού, αλλά δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη. «Μία νορμάλ κυβέρνηση εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης αποφεύγει να σπαταλήσει χρήματα. Όμως αυτό δεν μπορείς να το ισχυριστείς για το καθεστώς της Άγκυρας», λένε πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Προσωρινά η Αθήνα εκτιμά πως ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του στο εσωτερικό της Τουρκίας για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του και ιδιαίτερα τον Ιμάμογλου. Όσο η πανδημία εξαπλώνεται, η Αθήνα θεωρεί βέβαιο ότι θα επεκτείνει τα μέτρα ενός αυταρχικού κράτους κατά των αντιπάλων του, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νεκρών που θα υπάρξει. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών, στο τέλος της κρίσης, είναι πολύ φανερό να μην αφήσει ανεπηρέαστο το πολιτικό του κεφάλαιο. Εάν εξέλθει αλώβητος από την κρίση, θα είναι ο… γνωστός μας Ερντογάν. Εάν πληγεί από αυτή, θα θελήσει ασφαλώς να την εξαγάγει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα