ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «Α»: Ο Τσιόδρας στην οικονομία λέγεται Πισσαρίδης

Ο νομπελίστας οικονομολόγος μαζί με άλλους σημαντικούς καθηγητές αναλαμβάνουν τον δύσκολο ρόλο να προτείνουν την ορθή ανάπτυξη της οικονομίας

Όταν πριν από 15 περίπου ημέρες η «Α» αποκλειστικά είχε αποκαλύψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί έναν Τσιόδρα για την Επιτροπή Σοφών της οικονομίας, οι περισσότεροι στη Βουλή κάγχασαν, ακόμη και από το κυβερνητικό κόμμα. Τώρα πλέον κι αφού ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους υπουργούς ότι το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει τη χώρα θα το διαχειριστεί το Μαξίμου, είναι θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής των σοφών της οικονομίας.

Προ 15 ημερών είχαμε αναφέρει και ονόματα για το ποιοι αναμένεται να προσκληθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μετάσχουν στην Επιτροπή Σοφών. Και είχαμε γράψει ότι σίγουρα στην επιτροπή σοφών θα κληθεί και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, ο οποίος ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος από το Νοέμβριο του 2015 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, χαίρει της εκτίμησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος σε άρθρο του το 2012 είχε ζητήσει να αναλάβει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης τον ρόλο του εθνικού διαπραγματευτή για να συμφωνήσει με τους δανειστές την αναθεώρηση του μνημονίου.

Τώρα πλέον ο κ. Πισσαρίδης θα αναλάβει έναν σύνθετο ρόλο, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και 15 περίπου ημέρες η «Α». Αφενός μεν θα ελέγχει αυτός και η Επιτροπή του τα σχέδια που θα καταθέσουν τα υπουργεία στο Μαξίμου για να υποβληθούν στην Κομισιόν, αφετέρου δε θα επικοινωνεί μέσω των ΜΜΕ με την ελληνική κοινωνία, ώστε να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές οι κυβερνητικές αποφάσεις για την οικονομία. Διότι, όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό να εξηγούν τα όποια μέτρα οι υπουργοί, από το να τα ερμηνεύουν κορυφαίοι καθηγητές οικονομικών με παγκόσμια αναγνώριση. Κάτι ανάλογο έγινε και με την πανδημία, όπου οι Έλληνες έβγαλαν το καπέλο όχι μόνο στον επικεφαλής των καθηγητών υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και στους υπόλοιπους οι οποίοι απάρτιζαν την Επιτροπή του ΕΟΔΥ.

Επίσης, η παρουσία του Πισσαρίδη θα έχει τεράστιο όφελος σε ό,τι αφορά το πρεστίζ της χώρας, καθώς και οι εταίροι θα νιώθουν ασφαλείς ότι πλέον η Ελλάδα δεν κάνει πλάκα. Οπότε, θα αποφύγουμε και τις παρεμβάσεις τύπου Ντομπρόφσκις, που μιλούν ότι θα υπάρξει αυξημένος έλεγχος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι ελπίδες

Πάντως, στο Μαξίμου οι εκτιμήσεις είναι ότι το πακέτο που έχει προγραμματίσει η Κομισιόν για την Ελλάδα θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. Κι όλοι ελπίζουν ότι η Επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη που θα συνδυάζει επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής, στην κυριολεξία θα κάνει θαύματα.

Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία, καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης, θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.

Να ξεκαθαριστεί για μία ακόμη φορά ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη δεν θα διαχειριστεί το πακέτο. Αυτό θα γίνει μέσω Μαξίμου. Απλά θα καταθέσει τις απόψεις της για την ορθή ανάπτυξη της χώρας και φυσικά θα ελέγξει τις προτάσεις των υπουργείων. Εξάλλου, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, καθώς στο πρωθυπουργικό μέγαρο αναμένουν ότι η πρώτη εκταμίευση από το πακέτο της Κομισιόν θα ήταν έκπληξη εάν συμβεί νωρίτερα από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.

Εκτός του κ. Πισσαρίδη, που θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών, σημαντικό ρόλο ως αναπληρωτής πρόεδρος θα παίξει και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. Επίσης συντονιστικό ρόλο θα έχουν οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν ακόμη οι Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Σβέντοσλαβ Ντάτσεφ (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ο Διομήδης Σπινέλλης κατά την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου (2009-2011) υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Πάνος Τσαλκόγλου ήταν πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος των Γιώργου Παπανδρέου (2010-2011) και Λουκά Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα