Πληθαίνουν οι φωνές για τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ

Διάχυτη είναι, πλέον, η ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς ακόμα και η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου -η γερμανική- έχει κατεβάσει ταχύτητα και κινδυνεύει να βρεθεί και αυτή αντιμέτωπη με τις συνέπειες της ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Υβ Μερς εκφράζει τον προβληματισμό του για την «κρίσιμη κατάσταση» της υποτονικής ανάκαμψης της ευρωζώνης και παραδέχεται ότι το να αγοράσει η ΕΚΤ δημόσιο χρέος ή αλλιώς να… τυπώσει χρήμα, αποτελεί ισχυρή πιθανότητα. «Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε όλες τις δυνατότητες ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν, πόσο εφαρμόσιμες είναι, τα όρια των εργαλείων και την αποτελεσματικότητα τους» τόνισε ο κ. Μερς.

Συνέχισε δε αναφέροντας πως «θα ήταν ανεύθυνο αν δεν εξετάσουν όλες τις επιλογές». Το μέλος της ΕΚΤ, προφανώς έχει αλλάξει την σκληρή του στάση σε σύγκριση με δύο μήνες πριν, όταν ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ποσοτική χαλάρωση – ή το τύπωμα χρήματος για αγορές κρατικών ομολόγων – προκαλεί νομικά ζητήματα.

Ενα τέτοιο βήμα θα ήταν ριζοσπαστικό για την Ευρώπη, αν μη τι άλλο επειδή θα αντιμετωπίσει την έντονη αντίθεση της Γερμανίας. Πολλοί στην κεντρική τράπεζα έχουν πιέσει για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, εν μέρει επειδή ανησυχούν ότι το τύπωμα χρήματος κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στο μέλλον.

Αξίζει να διαβάζει κανείς το πώς περιγράφει ο Υβ Mερς την κατάσταση για τις 18 χώρες της ευρωζώνης. «Η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός είναι ασυνήθιστα χαμηλός. Η οικονομία έχει χάσει ορμή. H μέτρια ανάκαμψη είναι πολύ αργή σε ιστορικούς όρους. Σε προηγούμενες κρίσεις, όταν ήρθε, ήταν πολύ πιο γρήγορη και απότομη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Γερμανία, υποστήριξε πως δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στο σκοτεινό οικονομικό τοπίο της ευρωζώνης. Τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στα τελευταία στοιχεία για την γερμανική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα