Ποδαρικό με νομοθετικές παρεμβάσεις

Εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επιλογή του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να αρχίζει τη δουλειά μετά την εορταστική ραστώνη

Το εορταστικό δεκαπενθήμερο ολοκληρώθηκε και πλέον η κυβέρνηση επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς με στόχο, όπως διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου να αντιμετωπίσουν στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Οικονομία, υγεία, παιδεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιμετώπιση της βίας, κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών και προσπάθεια περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων θα είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το κάθε υπουργείο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει εκ νέου απτά και άμεσα αποτελέσματα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, καλώντας το σύνολο των υπουργών να «πατήσουν γκάζι» προς επίτευξη των προσωπικών τους στόχων.

Και παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση για λαϊκιστική αντιπολίτευση, οι πολίτες είναι αυτοί που στο τέλος της τετραετίας, το 2027, θα κρίνουν είτε θετικά, είτε αρνητικά το κυβερνητικό έργο. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως για να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να κερδίσει και 3η συνεχόμενη η θητεία θα πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει τις επιδόσεις και τους ρυθμούς της, καθώς ο καθαρός πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος δεν είναι πολύς. Το 2025 τελειώνουν και οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, πόροι που πρέπει να διοχετευθούν στον σχεδιασμό και στην ολοκλήρωση των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί, με έμφαση στην υγεία, στην παιδεία και στις υποδομές. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η Ελλάδα παραμένει σταθερή», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να διαχειριστεί τις κρίσεις, αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως την επίμονη ακρίβεια. Μπροστά της έχει τέσσερα ορόσημα.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα θα ανακοινώσει την επιλογή του και θα εξηγήσει τους λόγους, ώστε τον Φεβρουάριο να έχουν γίνει οι απαραίτητες ψηφοφορίες στη Βουλή. Το δίλημμα από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά είναι υπαρκτό. Μία επιλογή προσώπου από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας θα συσπειρώσει περαιτέρω και θα ικανοποιήσει την εκλογική βάση και τους γαλάζιους βουλευτές, αλλά δεν θα έχει ευρεία στήριξη. Αν τώρα η επιλογή είναι από την Κεντροαριστερά, τότε ενδέχεται να δυσαρεστήσει ένα μέρος της βάσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το επόμενο μέτωπο αφορά την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, η οποία τοποθετείται πιθανόν μετά την προεδρική εκλογή, μέσα στην άνοιξη. Τότε λέγεται ότι θα γίνει ένας δομικός ανασχηματισμός με ευρείες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές. Εσχάτως ακούγεται το σενάριο στοχευμένων διορθωτικών κινήσεων, ακόμα και πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συμβούλιο Ασφαλείας και ελληνοτουρκικά

Ο χρόνος που πέρασε είχε μεγάλη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά, με τη διατήρηση των ήρεμων νερών και πολλές συναντήσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει ο διάλογος για την χάραξη ΑΟΖ, αφού οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν. Η κυβέρνηση επιθυμεί, ωστόσο, τη συνέχιση του διαλόγου για τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται εκ νέου για να επαναχορηγηθεί η γρήγορη βίζα σε τούρκους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου (δεν έχει κλειστεί ακόμη η ημερομηνία), θα πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, όπου οι δύο πλευρές θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και εφέτος στο Κυπριακό, οι συζητήσεις – από πλευράς Αθήνας – για το θέμα σε επίπεδο ΟΗΕ θα συνεχιστούν, εκτός αν Άγκυρα και Δαμασκός υπογράψουν μνημόνιο. Στην περίπτωση αυτή ο διάλογος θα «παγώσει», αφού η Τουρκία θα παραγνωρίζει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα τέλη του 2025, θα εκκινήσει και ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον Πρωθυπουργό να έχει ήδη προαναγγείλει την πρόθεσή του για πολλές αλλαγές, που δε θα περιορίζονται μόνο στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βέβαιο είναι ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει η πρόθεση αλλαγών στο πεδίο των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, καθώς, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών δε θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Το 2026 θα είναι η χρονιά του Συντάγματος, καθώς η παρούσα Βουλή θα πρέπει να προτείνει τις επικείμενες αλλαγές, μια και η επόμενη – μετά τις εκλογές του 2027 – θα είναι η αναθεωρητική.

Τέλος, την άνοιξη του 2025, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στο ετήσιο συνέδριό της, χωρίς μεγάλες καταστατικές αλλαγές, παρά μόνο για εκλογή γραμματέα και μελών Πολιτικής Επιτροπής.

«Ποδαρικό» με νομοσχέδια

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, αναμένεται να έρθουν προς κύρωση τουλάχιστον πέντε νομοσχέδια με συγκεκριμένη ιδεολογική στόχευση. Πρώτα απ όλα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση στα τέλη της χρονιάς. Το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη αναμένεται να έρθει προς ψήφιση μέσα στον μήνα και περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, μέτρα για την προστασία των ανηλίκων, μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, νέες ρυθμίσεις για την ενδοοικογενειακή βία, αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον αναμορφωμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αυστηροποιεί το σύνολο των μέχρι σήμερα μέτρων και ποινών. Ενδεικτικά προβλέπει μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση των ποινών για αντικοινωνική συμπεριφορά και υποτροπιάζουσα παραβατική συμπεριφορά, υψηλή τιμωρία για κύριες παραβάσεις που ευθύνονται για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, όπως η παραβίαση κόκκινου φαναριού, έλλειψη κράνους, αλκοόλ, ζώνη, χρήση κινητού, όριο ταχύτητας κα.

Καθοδόν προς τη Βουλή είναι και το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, με κατάργηση υπηρεσιών και δημιουργία νέων και σύγχρονων κα.

Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας χρονιάς θα είναι και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων αγροτικών δανείων και συνεταιρισμών, για το οποίο έχει δεσμευτεί προ καιρού ο Κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν κρίσιμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς ουσιαστικά επιλύεται ένα από τα σημαντικά αγροτικά προβλήματα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα