Ποδόσφαιρο & ΕΡΤ: Πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ;

«Απασφαλισμένη βόμβα» άφησε στη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράνομη χρηματοδότηση των ΠΑΕ από την ΕΡΤ και ο Κυρ. Μητσοτάκης που εξελέγη με λάβαρο τη νομιμότητα και τη διαφάνεια «πιέζεται» να ακολουθήσει τον ίδιο "αυτοκτονικό" για τον ίδιο δρόμο

Στην ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και των Πέτσα, Σταϊκούρα, Μενδώνη και Δρόσου την περασμένη Πέμπτη, με αντικείμενο συζήτησης το «ακανθώδες» ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ, ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να είπε, «δεν μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα της Super League1 χωρίς τα λεφτά της Δημόσιας Τηλεόρασης», σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα «Livesport».

 

Δεν διαψεύστηκε από τον Λευτέρη Αυγενάκη. Σο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται, ακόμα, ότι η νεοσύστατη κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί τα προσύμφωνα με τις ΠΑΕ, προτείνοντας, προφανώς λιγότερα ποσά απ αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης δεν υπήρξε διάψευση.

Αν έχει βάση αυτό το αδιάψευστο δημοσίευμα,-που ενδεχομένως να το αγνοεί ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού αφού το Σαββατοκύριακο βρισκόταν στην Κρήτη-,  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να αυτοαναιρείται από τη θέση του «σεβασμό στη νομιμότητα» κατά την προεκλογική περίοδο, μόλις μέσα σε μια εβδομάδα! Γνώριζε, φυσικά, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του ’18 προέβη σε μια καραμπινάτη παρανομία, δίνοντας κρατικό χρήμα στις ΠΑΕ, καθότι αντιβαίνει τόσο στις ντιρεκτίβες της FIFA/UEFA, αλλά και τις διατάξεις της Κομισιόν, «περί ανταγωνισμού».

Η «Α» με επανειλημμένα ρεπορτάζ της, είχε δημοσιοποιήσει με ακράδαντα στοιχεία, την παράνομη αυτή διαδικασία χρηματοδότησης των ΠΑΕ μέσω της ΕΡΤ. Είχε μάλιστα παραθέσει και πίνακα των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, οι ομάδες των οποίων αυστηρά απέχουν από το να συνάψουν συμβάσεις με κρατικές TV, λόγω των απαγορευτικών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο νομικός χαρακτήρας της απαγόρευσης αυτής αναλύεται με σαφήνεια σε σχετικό άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια Πειραιά, έγκριτου δικηγόρου Τάσου Αβραντίνη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Παρατίθεται αυτούσιο στο τέλος του παρόντος ρεπορτάζ*.

Αν, συνεπώς, αληθεύουν τα φερόμενα ως απόψεις του Λευτέρη Αυγενάκη, η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να δικαιώνει και να επικροτεί τις αμαρτίες του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό για να συνεχίσει τις καταστροφικές για τη χώρα πρακτικές του Αλ. Τσίπρα. Εξελέγη με λάβαρο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Πώς λοιπόν θα υιοθετήσει μια παράνομη διαδικασία και μάλιστα θα τη συνεχίσει;

Θα εξισωθεί μ’ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Θα χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία με τον «καλημέρα»;

Αν αποφασίσει να παρανομήσει, ποιος ο λόγος να μην δώσει στον ΠΑΟΚ τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο και ισόποσα στην ΑΕΚ; Ο ΟΦΗ γιατί να μην προστρέξει στην ΕΡΤ που έχει περισσότερο χρήμα; Το έγγραφο της ΕΡΤ που αποκάλυψε η Κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το αναφέρει ρητά, ότι το προσύμφωνο με τις επτά ΠΑΕ είναι «ασύμφορο και ηλίθιο» διότι δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική ομάδα. Τον Παναθηναϊκό δεν τον χαρακτηρίζει «μεγάλη» ομάδα γιατί, όπως αναφέρει, κόβει λιγότερα εισιτήρια από τον Άρη…

Επισημαίνει, λοιπόν, το έγγραφο της ΕΡΤ, ότι είναι αναγκαία η συνεργασία της με ακόμα δυο – τρεις μεγάλες ομάδες, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ ή του Ολυμπιακού! Είμαστε με τα καλά μας; Εκτιμάται ότι το κόστος των δυο νεοεισερχόμενων στην ΕΡΤ (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ γιατί ο Ολυμπιακός συνεχίσει στη NOVA), θα είναι 23.5 εκατ. ευρώ ετησίως. Τι λέει γι αυτό η νέα κυβέρνηση; Θα υπογράψει ο νέος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαύξηση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ για να διατεθούν τα νέα κονδύλια στις ποδοσφαιρικές ομάδες;

Όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνο τα χρήμα της Super League 1, αλλά και της Super League2, που υπολογίζονται στα 15.5 εκατ. ευρώ. Από το υστέρημα του ελληνικού λαού κι αυτά, για ένα «προϊόν» παντελώς απαξιωμένο με την Sports Radar να έχει στείλει ογκώδη φάκελο στην ΕΠΟ με «παιχνίδια, ύποπτα για χειραγώγηση». Πέραν της παρανομίας στην χρηματοδότησή τους από την ΕΡΤ, εγείρεται, φυσικά και τεράστιο ηθικό ζήτημα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μάλιστα προ τριών τεσσάρων ημερών, πήρε υπό την εποπτεία του την ΕΡΤ.

Υπάρχει, ωστόσο, μία, ακόμα, σημαντική παράμετρος στην διαφαινόμενη (;) παρανομία. Τι θα γίνει αν υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Όχι μόνο στην ελληνική, της οποίας προΐσταται η «φίλη» του Τσίπρα και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αλλά και προς την Κομισιόν; Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις ο Τσίπρας διόρισε την Θάνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή – καταγγελία, τόσο στην ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέμα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όσο και τον ομόλογή της περί Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβοσί.

Τα ερωτήματα που γεννώνται εδώ είναι δύο: Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή τη φορά η «αντίπαλη» Βασιλική Θάνου δεν θα κινηθεί κατά της κυβέρνησης, αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ; Θα πείτε, γιατί δεν το έκανε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντώνται τα προφανή… Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι πως για να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν, αρκεί ένα απλό και, μάλιστα, ανώνυμο e-mail. Δεν μπορεί να βρεθεί ένας «καλοθελητής» να το στείλει; Εύκολα…  Η NOVA θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια όταν υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό; Και τότε η Ελλάδα θα τιμωρηθεί με πρόστιμο, με την κυβέρνηση να έχει απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στους αυθαίρετους ακτιβισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στη ΝΔ μία απασφαλισμένη… χειροβομβίδα κι όχι απλά, μία καυτή πατάτα. Ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης επέβαλε την αναδιάρθρωση των κατηγοριών με δόλωμα τα κρατικά χρήματα της ΕΡΤ και άπαντες σχεδόν «τσίμπησαν». Σωστή η μείωση των ομάδων, σωστή η αναδιάρθρωση, όχι όμως με δημόσιο χρήμα. Θα μπορούσε-και το ήθελε-να χρηματοδοτήσει τις ποδοσφαιρικές ομάδες με θεσμοθετημένο ποσοστό από τα έσοδα των στοιχηματικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το σήμα των ομάδων όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν τον άφησαν όμως, τα τρωκτικά του Μαξίμου που ήδη είχαν κάνει τα δικά τους νταλαβέρια ώστε να μην θιγούν τα κέρδη τους.

Ο Βασιλειάδης έφυγε, ωστόσο, ήρθε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Θα πράξει μία από τα ίδια; Θα δείξει. Υπάρχει λύση; Προφανώς. Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αναφέρει κλασικός κανόνας της. Κι εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουν την αξία τους, τα στελέχη της ΓΓΑθλητισμού, τόσο τα παλαιά(επί ΣΥΡΙΖΑ), όσο και τα νέα με τα οποία φυσικά θα στελεχώσει τη ΓΓΑ, ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού. Θα πρέπει οι αρμόδιες επιτροπές και ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, να ψάξουν τη σχετική νομοθεσία και να βρουν ΝΟΜΙΜΕΣ λύσεις, που υπάρχουν

Αν δεν μπορούν ποιος ο λόγος ύπαρξής τους;

*Παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Τα τέσσερα κανάλια της ΕΡΤ Α.Ε. χρηματοδοτούνται από το υποχρεωτικό τέλος και από διαφημιστικά έσοδα. Τα διαφημιστικά έσοδα είναι ελάχιστα και καλύπτουν ένα αμελητέο μέρος του προϋπολογισμού της. Η ΕΡΤ είναι κατ’ ουσίαν ένα «συνδρομητικό» κανάλι υποχρεωτικής συνδρομής, το οποίο πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι καταναλωτές, είτε βλέπουν το πρόγραμμά της είτε όχι.

Η ΕΡΤ, μέσω των καναλιών της, μεταδίδει προγράμματα που μπορούν να θεωρηθούν είτε ως υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος (ενημερωτικά, μορφωτικά κ.λπ.), για τα οποία καλώς ή κακώς δικαιολογείται επιχορήγηση από τη Συνθήκη της Ε.Ε., είτε ως εμπορική δραστηριότητα (κυρίως αθλητικά προγράμματα που αφορούν σε δημοφιλή αθλήματα και για τα οποία υπάρχει αγορά, τα οποία πρέπει να στηρίζονται από τα έσοδα που αποφέρουν (διαφημιστικά έσοδα σχετιζόμενα με τη μετάδοσή τους).

Στην περίπτωση των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών που μεταδίδουν και εμπορικό πρόγραμμα, απαγορεύεται η σταυρωτή επιδότηση (cross-subsidization) μεταξύ του προγράμματος που θεωρείται ότι αποτελεί δημόσια υπηρεσία και του εμπορικού προγράμματος. Απαγορεύεται, δηλαδή, να χρηματοδοτούνται τα ελλείμματα του εμπορικού προγράμματος από την επιχορήγηση που απευθύνεται στο τμήμα που αποτελεί δημόσια υπηρεσία.

Συμβάσεις της ΕΡΤ Α.Ε. με ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, με τις οποίες έναντι αμοιβής αποκτά τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των εντός έδρας ποδοσφαιρικών αγώνων τους, εμπίπτουν ξεκάθαρα στην απαγορευόμενη σταυρωτή επιδότηση. Δεν χρειάζεται βέβαια να αποδείξουμε ότι η μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων δεν αποτελεί δημόσια υπηρεσία, καθ’ όσον πρόκειται για τη μετάδοση του πιο δημοφιλούς αθλήματος, η οποία είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό και διενεργείται με εμπορικούς όρους από εμπορικές ανώνυμες αθλητικές εταιρείες.

Επιπλέον, τέτοιου είδους συμβάσεις, οι οποίες έχουν καταρτιστεί μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, γνωρίζουμε από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ότι δεν οδηγούν σε έσοδα για την ΕΡΤ Α.Ε. (διαφημιστικά ή άλλα), έστω και συγκρίσιμα με τα ποσά που δαπανώνται για την απόκτηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων, δεδομένης μάλιστα και της μειωμένης ζήτησης για τη σχετική διαφήμιση.

Συνεπώς, τουλάχιστον ως προς τις μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων, οι δαπάνες αυτές καλύπτονται ουσιαστικά από τα έσοδα από το υποχρεωτικό τέλος (χαράτσι). Έτσι, στην περίπτωση της ΕΡΤ προκαλείται «υπεραντιστάθμιση», δηλαδή τα έσοδα που εισπράττει από το υποχρεωτικό τέλος υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που είναι απαραίτητο για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας.

Ακόμη, όμως, κι αν η αναμετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος, η καταβολή χρημάτων από κρατικούς πόρους θα έπρεπε να είναι αντίστοιχη με τα χρήματα που θα έδινε ένας ιδιώτης επενδυτής για την ίδια υπηρεσία, με την προσδοκία ενός ευλόγου κέρδους.

Η σταυρωτή επιδότηση προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, καθ’ όσον οδηγεί σε τεχνητή αύξηση των τιμών ενός προϊόντος της αγοράς, των δικαιωμάτων δηλαδή μετάδοσης τηλεοπτικών αγώνων. Με τον τρόπο αυτό, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στην αγορά ιδιωτών παρόχων, των οποίων τα έσοδα προέρχονται είτε από τη διαφήμιση είτε από συνδρομές για πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, καθώς τα έξοδα στα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν για να υποβάλουν προσφορές ανταγωνιστικές της ΕΡΤ δεν θα μπορούσαν να ανακτηθούν από την εμπορική τους δραστηριότητα.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 12 Ιουλίου

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα