Ποδόσφαιρο με Θέμιδα που δεν… αλληθωρίζει

Πρόταση της «Α» στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα για πειθαρχικά όργανα που δεν παίρνουν «χαρτάκι» από βλαχοπρόεδρους και από «λευκά κολάρα»

Υπ’ όψιν

Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Τσιάρα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Συμβούλια Εφετών / Πρωτοδικών

Super League1,Super League2, Football League

Επειδή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μία επικίνδυνη διαλεκτική, έως και παραφιλολογία για την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, με καταγγελίες, υπονοούμενα και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στοχοποίησης (bullying) κατά των δικαστών από τις αντιμαχόμενες πλευρές, κυρίως λόγω της εκδίκασης της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ, Ξάνθης η εφημερίδα μας, η«Α», και η ιστοσελίδα μας,iapopsi.gr,επεξεργάστηκαν έναν τρόπο για την εύρυθμη και χωρίς «σκιές» λειτουργίας του οργάνου, ο οποίος συνοψίζεται σε μία και μόνη λέξη: «Κλήρωση». Να γίνεται κλήρωση των δικαστών που πρόκειται να δικάσουν.

Παραθέτουμε το σκεπτικό μας, το οποίο αντλήσαμε από τοποινικό σύστημα της Δικαιοσύνης. Όπως γνωρίζετε, προκειμένου ν’ αποφευχθούν πρεμούρες και δεύτερες σκέψεις των αντιδίκων για… προσέγγιση ή απόπειρα προσέγγισης των δικαστών στα ποινικά δικαστήρια, γίνεται κλήρωση της έδρας καθώς και των άλλων μελών της σύνθεσης.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με ταπειθαρχικά όργανά του ποδοσφαίρου. Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε πρόσφατα τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου να μην τοποθετούνται, πλέον, στις επιτροπές της ΕΠΟ με εκλογές-παρωδία, όπως συνέβη πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όπου τα «ραβασάκια» για τις προτιμήσεις τους σε πρόσωπα έδιναν κι έπαιρναν. Εκεί παρουσιάστηκε το φαινόμενο στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, τα μισά μέλη να συγκεντρώνουν 40-45 ψήφους, και τα άλλα μισά 7-10!!!Αυτή η κίνηση του κ. Υπουργού να επιλέγονται από τα Συμβούλια Εφετών και Πρωτοδικών, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, όμως και η πιο… σωστή και πιο εμπεριστατωμένη, αυτή της «Α» και της iapopsi.gr.

Αν οι δικαστές που έχουν επιλεγεί και σε αριθμό είναι 15-20,  κληρώνονται κάθε Δευτέρα μετά τις 10 κάθε μηνός, όπως γίνεται και με τις ποινικές υποθέσεις, και επιλαμβάνονται των υποθέσεων του επόμενου μήνα, δεν θα είναι γνωστή εκ των προτέρων η σύνθεση, δεν θα υπάρχει και καμία «κινητικότητα» εκ μέρους των διαδίκων, όπως γίνεται σχεδόν πάντοτε στις ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Ούτε οι διάφοροι «βλαχοπρόεδροι» θα πουλούν εκδούλευση «αυτός είναι δικός μου, τον επηρεάζω» χωρίς να συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά θα έχουν στιγματίσει δικαστές που δεν έχουν ιδέα ποιοι τους παίζουν «παρολί»…

Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η προσέγγιση από ανωτέρους τους, δηλαδή από τους επονομαζόμενους «δικαστές του λευκού κολάρου», αφού δεν θα γνωρίζουν ποια ομάδα θα υποπέσει σε παράπτωμα… τον επόμενο μήνα.

Αν γίνεται κλήρωση, όπως και στο ποινικό σύστημα, πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο αρχαιότερος. Τον οποίο ουδείς θα γνωρίζει, άρα ουδείς θα «ενδιαφερθεί», γιατί τον εξής απλό λόγο: Δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα τις επόμενες ημέρες.

Όταν τα συμβούλια των δικαστών θα εναλλάσσονται, είναι λογικό να προκαλούν σύγχυση σε διάφορους «πονηρούς» της πιάτσας. Οπότε θα σταματήσουν οι όποιες παρεμβάσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων. Ούτε θα επαναληφθούν και υποτιμητικές πρακτικές εναντίον των δικαστών, όπως άλλοτε, όπουο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, απευθυνόμενος στον δικαστή είπε:«Και περάστε, κύριε, από το ταμείο να εισπράξετε τον μισθό σας».

Ευκαιρίας δοθείσης με τον εν λόγω πρόεδρο θα ήταν άριστη απόφαση της μεταφοράς της έδρας της Εκτελεστικής Επιτροπής στο ίδιο το Εφετείο. Καθώς επίσης και η πληρωμή των δικαστών να γίνεται από το κράτος κι όχι από την ΕΠΟ.  Επίσης, οι δικαστές που κληρώνονται για κάθε μήνα, να απαλλάσσονται από τις λοιπές καθημερινές δικαστικές υποχρεώσεις τους.

Αν λοιπόν ο κ. Τσιάρας ενδιαφέρεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα (στους ποντικούς του ποδοσφαίρου)!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα