Ποδόσφαιρο: Οι Γερμανοί «σπάνε» την καραντίνα, έτοιμοι και οι Άγγλοι, το σκέφτονται οι Ισπανοί και αντιδρούν οι Ιταλοί…

Η επανέναρξη των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (δηλαδή Αγγλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) είναι το μεγάλο ζητούμενο για την UEFA, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό πότε θα βρεθεί κενό διάστημα για να ολοκληρωθεί το Champions League και το Europa League.

Η Γερμανία φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στο να ξεκινήσει πρώτη τα παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα μετά την αναστολή λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την «Bild», το πλάνο προβλέπει επανέναρξη στις 9 Μαΐου με κλειστές τις πόρτες για τους φιλάθλους.

Στη Γερμανία υπάρχει απαγόρευση δραστηριότητας στο ποδόσφαιρο έως τις 30 Απριλίου, αλλά φαίνεται πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση. Άλλωστε αρκετές ομάδες έχουν ήδη αρχίσει, έστω και τμηματικά, να επιστρέφουν στις προπονήσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κρίστιαν Ζέιφαρτ (που είναι το μεγάλο αφεντικό στις δύο μεγάλες κατηγορίες) οι διοργανώσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Ζέιφαρτ, για λόγους δημόσιας υγείας το πιθανότερο είναι ότι όλα τα ματς του 2020 θα γίνουν χωρίς θεατές στην Μπουντσελίγκα.

Το πλάνο αναφέρει ότι οι θεατές  στα παιχνίδια δεν θα ξεπερνούν τους 240 . Από αυτούς 126 θα είναι οι παίκτες, προπονητές, ιατροί, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς και τέσσερα παιδιά για να μαζεύουν την μπάλα. Στις εξέδρες θα επιτρέπονται 113 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών ασφαλείας  και ενός μικρού αριθμού δημοσιογράφων.

 

Η Πρέμιερ Λιγκ

Στην Πρέμιερ Λιγκ τα πράγματα είναι πιο αυστηρά και ο Ζοζέ Μουρίνιο, που επεχείρησε να σπάσει την καραντίνα και να προπονήσει στα κρυφά την Τότεναμ (σε ένα πάρκο), δέχθηκε σκληρή κριτική από όλη τη Μεγάλη Βρετανία…

Μέχρι στιγμής οι ποδοσφαιριστές δραστηριότητες απαγορεύονται, ενώ σύμφωνα με τους «Times» η λίγκα δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυβερνητικές οδηγίες, εφόσον αποφασιστεί να παραταθεί η καραντίνα και τον Μάιο.

Άλλωστε, τα προβλήματα στη Μ. Βρετανία είναι σοβαρά, ο αριθμός των νεκρών μεγάλος και οι διαμαρτυρίες έντονες των πολιτών για  έλλειψη τεστ για τον κορωνοϊό ακόμη και για εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας. Έτσι, και οι ομάδες δεν σκοπεύουν να ζητήσουν να μειωθεί η περίοδος της καραντίνας για να επιστρέψουν στη δράση…

Το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι η παρατεταμένη αγωνιστική απραξία, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ να μείνουν εκτός γηπέδων για επτά ή και περισσότερες εβδομάδες, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα δυσκολέψει την επάνοδό τους.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τη «Mirror» οι ομάδες της Premier League θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 203 εκατ. ευρώ στους κατόχους διαρκείας για να τους αποζημιώσουν, ενώ σε αυτό το ποσό προστίθενται τα έσοδα από τα απλά εισιτήρια ή από παράπλευρα κέρδη τις ημέρες των αγώνων (από μπουτίκ κ.λπ.) που επίσης χάνονται.

Για τις χαμηλότερες κατηγορίες  (πέραν της Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή των Championship, League One, League Two)  η σεζόν θα χρειαστεί 56 ημέρες, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι οι διοργανώσεις δεν θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά αναμένεται να διεξαχθούν παιχνίδια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλα τα ματς θα είναι χωρίς θεατές.

 Αντιδράσεις στο Καμπιοντάτο

 Στην Ιταλία γίνεται μια προσπάθεια επανεκκίνησης από τις ομάδες, αλλά οι αντιδράσεις είναι μεγάλες λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών. Η Μπρέσια έχει δηλώσει ότι και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να αγωνιστεί.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το πρωτάθλημα δεν πρέπει να αρχίσει ξανά στην Ιταλία.

«Εάν θα έπρεπε να δώσω μια τεχνική άποψη σχετικά με την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου, δεν θα το έκανα μιλώντας θετικά και πιστεύω ότι η επιστημονική τεχνική επιτροπή συμφωνεί. Μετά είναι οι πολιτικοί αυτοί που θα αποφασίσουν», τόνισε, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Τζιάνι Ράτσα, μέλος της επιστημονικής επιτροπής επιδημίας κορωνοϊού στην καθημερινή ενημέρωση από την πολιτική προστασία.

Η  άποψη των Ιταλών επιστημόνων  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να γίνει η σέντρα της Serie A στις 31 Μαΐου με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών…

Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλική Ομοσπονδία αναζητεί τρόπους ώστε να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την επιτροπή Υγείας για να πάρει το «πράσινο φως».

Το ισπανικό πλάνο

Σε αναζήτηση φόρμουλας για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα βρίσκονται και στην Ισπανία σε συνεργασία με εξειδικευμένο ιατρικό επιτελείο.

Η Ισπανική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της  ολοκληρωμένη έρευνα γιατρών, επιστημόνων και αθλιάτρων για την ασφαλή επιστροφή στα γήπεδα και τη συνέχιση των πρωταθλημάτων, η οποία έχει σταλεί και στην UEFA προς έγκριση.

Γι’ αυτό το θέμα συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ισπανική Ομοσπονδία με τις ομάδες στις 7 Απριλίου.

Ένα από τα σενάρια για τη συνέχιση της σεζόν στην Ισπανία στηριζόταν στην πρόταση ξενοδοχειακού ομίλου, ώστε τα παιχνίδια να διεξαχθούν στα Κανάρια Νησιά, που όμως απορρίφθηκε.

Το γαλλικό σχέδιο

Στη Γαλλία, η χώρα είναι σε καραντίνα μέχρι τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με το πρόσφατο διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Παρ’ όλα αυτά, η «L’ Equipe» έγραψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα από τις  17  Ιουνίου και μετά.

Η εφημερίδα προσθέτει πως, αν η σεζόν συνεχιστεί από τις 17 Ιουνίου, οι ομάδες θα πρέπει να παίζουν κάθε τρεις μέρες, ώστε η κανονική σεζόν να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου, αφήνοντας τον χρόνο για playoff υποβιβασμού και ανόδου να ολοκληρωθούν μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ήδη η σεζόν πήρε παράταση έως τις 23 Αυγούστου.

Ο τελικός του γαλλικού Κυπέλλου μεταξύ των Παρί και Σεντ Ετιέν προγραμματίζεται  για τις 27 Ιουνίου, ενώ ο τελικός του League Cup μεταξύ Παρί και Λιόν για τις 11 Ιουλίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα