ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Πόλεμος τώρα, θύματα σε λίγο…

Στην πυρά διαιτησία, Πολιτεία, ΕΠΟ, αθλητική Δικαιοσύνη, διοργανώτρια, και ακόμη είμαστε στην… αρχή

Πόλεμος μέχρις εσχάτων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, των δύο ομάδων δηλαδή που θα διεκδικήσουν το διανυόμενο πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν φτάσαμε ούτε στα… μισά του δρόμου, ενώ οι μεγάλοι ακόμη δεν έχουν μπει στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, το Κύπελλο.

Στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά ο Περέιρα με τα καμώματά του στη διαιτησία, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, η αθλητική Δικαιοσύνη που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στο «Καραϊσκάκης» και περιμένουν πώς και πώς οι δύο μονομάχοι τις αποφάσεις της, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τον οποίο ο ΠΑΟΚ ρίχνει στην πυρά, η διοργανώτρια που… νίπτει τας χείρας της, αλλά και η ΕΠΟ του… δικού μας Βαγγέλη Γραμμένου όπως τον αποκαλεί ο Ιβάν Σαββίδης που παρακολουθεί τις εξελίξεις, βάζοντας τρικλοποδιές στην αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

Δεν έφθαναν όλα τα άλλα, έσκασε και το θέμα της καταγγελίας του Ολυμπιακού για παράβαση της νομοθεσίας περί πολυϊδιοκτησίας από το αφεντικό του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, βάζοντας στο κάδρο την Ξάνθη.

Η κατάσταση μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και πιο βαριά, καθώς αποδεικνύεται όχι μόνο πως με ασπιρίνες δεν γιατρεύεται το άρρωστο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ότι μπροστά μας έρχονται πολύ χειρότερα με έντονη αμφισβήτηση γι’ αυτόν που θ’ αναδειχθεί πρωταθλητής.

Οι ξένοι διαιτητές και το VAR δεν έφεραν την άνοιξη στο ποδόσφαιρό μας. Το αντίθετο. Ενισχύθηκε η αναξιοπιστία, γιατί στις λανθασμένες αποφάσεις ή τη μη χρήση του συστήματος υπάρχει η πεποίθηση της σκοπιμότητας και όχι του λάθους που ήταν μέσα στο… παιχνίδι.

Η μείωση του αριθμού των ομάδων με τη συμμετοχή πλέον μόνο 14 και η διεξαγωγή πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, προκαλούν αναταράξεις, γιατί δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες διατάξεις που θα λειτουργούν ως θεματοφύλακες στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Ο δανεισμός ποδοσφαιριστών και οι υπόνοιες πως υπάρχουν εξαρτήσεις, εύλογα προκαλούν εντάσεις. Άλλο να έχεις μια φίλα προσκείμενη ομάδα στις 18, άλλο στις 16 και άλλο στις 14 που μπορεί να πάρει μέρος και στα πλέι οφ.

Οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ ομάδων, αφήνουν το στίγμα τους την πολύπαθη σεζόν 2019-20, όπου ο Ολυμπιακός εμφανίζει το μειονέκτημα της παράλληλης παρουσίας στην Ευρώπη. Ο Περέιρα αποδείχτηκε ότι κάνει τα χατίρια του ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση ξένου διαιτητή και στο VAR για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης».

Το πέναλτι μαρς που δεν καταλογίστηκε υπέρ του Ποντένσε, ήταν αποτέλεσμα της… συνεργασίας του Ισπανού διαιτητή Χοσέ Μαρτίνεθ Σάντσες, με τον συμπατριώτη του διαιτητή του VAR Ντέιβιντ Χιμένεθ. Αυτούς τους δύο κλήθηκε να βαθμολογήσει ο παρατηρητής διαιτησίας Βασίλης Τεροβίτσας από την Αιτωλοακαρνανία που δεν υπήρξε καν διεθνής. Βέβαια, ό,τι βαθμό και να τους έβαζε, προφανώς θα τους είναι αδιάφορο, καθώς έκαναν τη δουλειά τους στον Πειραιά, κι επέστρεψαν… ήσυχοι στην Ισπανία.

Οι διαιτητές θα συνεχίσουν προφανώς ν’ αλλοιώνουν αποτελέσματα, αλλά από ’κεί και πέρα το δόγμα κάντε ομάδα να κερδίζετε και τους διαιτητές, μπορεί να μην έχει την απαραίτητη αποτελεσματικότητα, καθώς εκεί μπαίνει η σύνθεση των… πλέι οφ.

Επιχειρήθηκε να υπάρξουν φωνές που θ’ αναδείκνυαν ότι και οι δύο συνδιεκδικητές έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιες ομάδες. Η προσπάθεια να μπουν στην ίδια μοίρα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, κάηκε, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» άφηναν δύο πολύτιμους βαθμούς στη Νέα Σμύρνη. Η υποτιθέμενη εξασφαλισμένη νίκη κόντρα στον Πανιώνιο, στον αγωνιστικό χώρο μετατράπηκε σε ισοπαλία 1-1 σε ματς με ιδιαίτερο φανατισμό.

Ο Ολυμπιακός άφησε βαθμούς και στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, αλλά και στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ.

Ο ΠΑΟΚ είχε τις τέσσερις ισοπαλίες μόνο στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη. Δεν κέρδισε κανέναν, αλλά παραμένει πρώτος.

Η βαθμολογική κατάσταση σήμερα μπορεί να φαντάζει ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ με το βλέμμα στην εξάδα των πλέι οφ, αλλά οι στοιχηματικές εταιρείες στο τέλος πέρα από τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, έχουν… Παναθηναϊκό, Άρη και Ατρόμητο. Αν αυτή είναι η εξάδα των πλέι οφ, τότε ο «δικέφαλος του βορρά» χάνει το… πλεονέκτημα, ακόμη και αν ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία.

Όταν έχεις διανύσει 12 από τις 26 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας και με δεδομένο ότι ακολουθεί το μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών στα πλέι οφ και ήδη έχουν βγει… πιστόλια, τότε είναι ξεκάθαρο πως στραβά αρμενίζουμε. Μπροστά είναι η απόφαση για το αν θα κλείσει η όχι το «Καραϊσκάκης» στα παιχνίδια με την ΑΕΛ και τον Παναθηναϊκό, καθώς τα δικαιοδοτικά όργανα θ’ αποφανθούν για τις παραβάσεις που έγιναν κατά την άφιξη της αποστολής του ΠΑΟΚ στο Φάληρο.

Θα επιβληθεί ποινή αγωνιστικών, θα φωνάζει ο Ολυμπιακός, θα περιοριστεί σε πρόστιμο, θα έχουμε φωνές από τον ΠΑΟΚ. Και όλα αυτά ενώ έχουμε μπροστά τρεις ακόμη αναμετρήσεις μεταξύ των δύο συνδιεκδικητών του πρωταθλήματος.

Το χειρότερο όλων όμως είναι πως η καχυποψία έχει χτυπήσει… κόκκινο. Και όχι άδικα. Στην πρώτη γραμμή τέθηκε πλέον το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας από τον Ιβάν Σαββίδη, στον οποίο ο Ολυμπιακός χρεώνει ότι έχει εκτός από τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Μάλιστα ζήτησε εν μέσω των καταγγελιών του, ν’ αναβληθεί το σαββατιάτικο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ξάνθης για λόγους χειραγώγησης μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και την καταγγελία της Πειραϊκής ΠΑΕ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Στο στοίχημα αν και ο ΠΑΟΚ με την Ξάνθη απέχουν μόλις δύο θέσεις (δεύτερος στην ισοβαθμία ο «δικέφαλος του βορρά», τέταρτη αν και ισόβαθμη με τον ΟΦΗ η Ξάνθη), η νίκη του γηπεδούχου θεωρείται… εξασφαλισμένη. Δίνει μόλις 1.17 απόδοση, ενώ η ισοπαλία 7 και η νίκη των Ακριτών 19.50. Σαν να παίζουν ομάδες δηλαδή που τις χωρίζουν δύο κατηγορίες. Τι συμβαίνει; διερωτώνται άπαντες. Με ποια στοιχεία θεωρείται σίγουρη η νίκη του ΠΑΟΚ;

Η ΕΠΟ, σε μια περίοδο που συγκλονίζεται συθέμελα το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, δεν βγάζει μιλιά. Σαν να μην υπάρχει. Σαν να έχει τη λογική, ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, οπότε αφήστε τους να σκούζουν.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται. Και στην ΕΠΟ δεν συμβαίνει αυτό. Τρανό παράδειγμα;

Ο «δικός μας Βαγγέλης», όπως τον αποκαλεί ο Ιβάν Σαββίδης, αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά αθώα επεχείρησε να περάσει το καλοκαίρι διατάξεις νομιμοποίησης της συνιδιοκτησίας. Όταν η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου πήγε να περάσει διάταξη που να επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία, κανείς δεν θα περίμενε ότι θα υπάρξουν οι σημερινές αποκαλύψεις. Ή τουλάχιστον οι πολλοί δεν θα το περίμεναν, σε αντίθεση με τους λίγους κι εκλεκτούς.

Οι αντιδράσεις τότε ήταν άμεσες, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να υποθέσει κάποιος που δεν είναι πονηρός τους λόγους που επιχειρήθηκε να γίνει κάνει τέτοιο. Η FIFA και η UEFA είχαν αντιδράσει άμεσα, το ίδιο και η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, καθώς, αν και γινόταν προσπάθεια να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα, η νομιμοποίηση της πολυϊδιοκτησίας θα έβαζε φουρνέλο στις βάσεις του.

Μάλιστα, την Τρίτη 30 Ιουλίου, ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε συναντηθεί για το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη διάταξη που πήγε να περάσει στους νέους κανονισμούς. Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ στον Αυστριακό αξιωματούχο; Ότι συμπεριλήφθηκε… κατά λάθος η σχετική διάταξη στον κανονισμό και πως δεν υπήρχε πρόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Μετά τις καταγγελίες του Ολυμπιακού ωστόσο, ο καθένας μπορεί ν’ αντιληφθεί πόσο αθώο ήταν εκείνο το λάθος. Για κακή τύχη των εμπνευστών του… λάθους, έγιναν τσακωτοί και η διάταξη μπλοκαρίστηκε.

Τόσο οι κανονισμοί της ΕΠΟ, όσο και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αναφέρουν στα άρθρα τους πως απαγορεύεται ρητά η πολυϊδιοκτησία και οι ποινές είναι οι βαρύτερες που μπορούν να υπάρξουν. Με τις ομάδες να υποβιβάζονται και τους ανθρώπους που έχουν σχέση και με τις δύο εταιρείες να αποκλείονται ισοβίως από το ποδόσφαιρο.

Έντονη ήταν τότε και η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον Βαγγέλη Γραμμένο και σε αυστηρούς τόνους του είχε τονίσει πως μια τέτοια διάταξη θα αποτελούσε casus belli, ενώ του είχε εκφράσει τις απορίες του για το γεγονός πως δεν του είχε κάνει καμία αναφορά στις προηγούμενες συναντήσεις τους.

Η ουσία είναι ότι σε αυτό το αρρωστημένο ποδοσφαιρικό τοπίο, μόνο χειρότερα μπορούν να έλθουν, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι αγώνες δεν παίζονται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά σε κάποια γραφεία που αποφασίζουν ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής, ποιοι θα βγουν στην Ευρώπη, ποιοι θα παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία και ποιοι θα υποβιβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, με αυτό το κλίμα, ο Θεός να βάλει το χέρι του να μη δούμε χειρότερα. Γιατί η δράση φέρνει αντίδραση και οι φορείς δεν παρεμβαίνουν όπως πρέπει και στον βαθμό που επιβάλλεται να εκτονώσουν την κατάσταση. Και είμαστε ακόμη –σχεδόν– στην αρχή…

Με ποινές χάδια δεν λύνεται το πρόβλημα

Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων της Super League 1 έχει ήδη βγάλει σωρεία ανακοινώσεων κατά των διαιτητικών αποφάσεων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογημένα. Σε αρκετές όμως αδικαιολόγητα και άστοχα, δυσφημώντας χωρίς πραγματικό λόγο το προϊόν.

Οι ποινές που επιβάλλονται στους αρνητικούς πρωταγωνιστές αποτελούν ουσιαστικά χάδια. Οι παράγοντες βλέποντας το θεσμικό πλαίσιο να γίνεται ολοένα και πιο ήπιο, θεωρώντας ότι θα τη γλιτώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποθρασύνονται και τα… χώνουν ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο κι εφόσον κανείς δεν λειτουργεί πυροσβεστικά, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι συνέπειες ανυπολόγιστες για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δυσφημίζεται όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός των τειχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα